• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Topraklama direnci ölçümü

ezgi.oz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2009
Firma
PEGİ TEKNİK ENERJİ
Arkadaşlar Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği'ne göre topraklama dirençlerinin ölçülmesi gerekiyor fakat bu ölçümlerin gerekliliği ve zorunluluğuyla ilgisi olan denetçi kuruluş hakkında bir tanımlama yapılmamış. konu hakkında bilgisi olan var mı?
 
Yönetmelikte tam olarak bahsettiğiniz konular yer almasa da, bildiğim kadarı ile topraklama ölçüm yetkisi olan ve S.M. belgesi olan bir elektrik mühendisinin ölçüm yapıp, raporlaması gerekiyor. Ben kendi tesisimde Elektrik İşletme Sorumlusuna yaptırdım. Daha detayları için E.M.O dan bilgi almanızı tavsiye ederim.
 
evet bende bu aralar topraklama ölçüm ve raporları ile ilgileniyorum.
İlk olarak yılda 1 defa yapılır.
-paratoner topraklama ölçümü
-işletme topraklama ölçümü
-makina gövde koruma topraklama ölçümü şeklinde
tabi bunlarda da değişiklik olmakta.Mesela bir trafoya bağlı bir kaç makina topraklaması varsa o ölçülür makinalardan ölçüm yapılmaz gibi.
Ayrıca ölçüm yaptırdığınız firmanın smm belgesı olması yeterli size tavsiyem ayrıca ölçüm cihazının kalibrasyon belgelerini de isteyin.Topraklama ölçüm raporları piyasada o kadar üstünkörü yapan firmalar var ki,adam sadece ölçmüş değeri yazmış ve kaşesini vurmuş allahtan kaşede oda sicil no su yazmakta.Rapor için standartlar mevcut.Ayrıca değerlendirme öneri gibi açıklamalarda yazmalı.sınır değer hesaplamayla belirleniyor,çünkü sınır değer ile ilgili yetkili kişilere sorsam da değiştiğini söylediler bende raporda ki değerlendirmeler kısmındakini baz alıyorum.
Not ölçüm firması tavsiye edebilirim dilerseniz.
 
Arkadaşlar ölçüm noktaları için bir teammül var mı? Sadece panolarda ve paratonerde yapılması yeterli mi yoksa tüm makineler, kombine prizlerde vs. yapılması mı gerekiyor?
 
Üst