• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Topraklarımızdan maden fışkırıyor

Hakan Nizamogullari

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Temmuz 2013
Firma
NİZAMOĞLU ARITMA İÇ DIŞ TİCARET
Türkiye’nin madenleri yoktur diyenleri, toprağın altı yalanlıyor. Pomza madeni tüm dünyada tükenmek üzereyken Bitlis’te yeni işlenmeye başladı.

Dünya genelinde sadece İtalya, Yunanistan ve Türkiye’de bulunan pomza madeni, Türkiye dışındaki diğer iki ülkede tükenme noktasına geldi. Türkiye’de ise Afyon, Isparta, Nevşehir, Erciyes’te de çıkarılan Pomza’nın Türkiye rezervinin yüzde 70’lik bölümü sadece Bitlis’te bulunuyor. Tüm dünyada tükenmek üzere olan ve günümüzde beyaz altın olarak adlandırılan Pomza yapı malzemesinin Türkiye rezervlerini yüzde 70’lik bölümüne sahip olması Bitlis’e ayrı önem katıyor. Pomza madeni başta savunma sanayisi, inşaat sektörü, tarım sektörü, tekstil sektörü ve kimya sektörü olmak üzere birçok sektörde ham madde olarak kullanılabiliyor.

Pomza savunma sanayisinde de kullanılıyor

Pomza madeninin dünyada ender görülen bir madde olduğuna dikkat çeken Başkan Dağdağan, “Pomza, yapım ve özellikle yatılım malzemesi olarak kullanılan madde. Bu madde başta savunma sanayisi, inşaat, tarım, tekstil ve kimya sektörü olmak üzere birçok sektörde ham madde olarak kullanılabiliyor. Bu madende Türkiye’de Afyon, Isparta, Nevşehir, Erciyes ve Bitlis’te bulunuyor. Bitlis dışındaki bölgelerdeki rezervler genelde asitlik bir malzeme. Bitlis sınırında bulunan Pomza madeni ise bazik yapıya sahip bir madde. Buradaki madde aynı zamanda ham ve homojen bir madde…Katma değeri yüksek olmasına karşın burada en büyük sıkıntı nakliye sıkıntısı. Çünkü çok ucuza mal edilen maden maalesef nakliye sıkıntısı nedeniyle ve nakliye giderlerinin yüksek olması nedeniyle sıkıntı yaşatıyor” diye konuştu.
 
Kayseri, Sivas ve Yozgat maden haritası istiyor.

Kayseri merkezli Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından hazırlanan bir raporda, TR72 bölgesini oluşturan illerin, zengin maden yataklarına sahip olduğu, ancak bu kaynaklar yeterince değerlendirilemediği için sektörün gelişemediği öne sürüldü. 3 kentin maden haritasının çıkarılması gerektiği belirtilen raporda, “Bölge zengin yeraltı kaynaklarına sahip. Bu kaynakların belli başlılarını demir, krom, kurşun ve çinko gibi maden rezervleri ile doğal taş ve mermer yatakları oluşturuyor. Aynı havzada yer alan Kayseri, Sivas ve Yozgat maden varlığında olduğu gibi madencilik alanında da yatırım potansiyeli olan iller. Bu alanda yapılacak yatırımlar, gerek bölge, gerekse ülke ekonomisine önemli katkılar sağlar.

Bölgeden çıkarılan madenler, iç ve dış pazarlara yeteri kadar işlenmeden ve cevher zenginleştirilmesi yapılmadan sevk ediliyor. Hal böyle olunca da, sektörde arzu edilen seviyelerde katma değer oluşturulamamış oluyor.O nedenle, öncelikle maden analiz laboratuarlarının kurulması, maden sondaj çalışmalarının yapılması, maden işleme tesislerine ait fizibilite çalışmalarının yapılması gerekli. Sonrasında ise bölgeden çıkarılan madenlerin zenginleştirilmesi ve işlenmesi ile ilgili işletmelerin, doğal taş- mermer çıkarma ve işleme tesislerinin modernizasyonunun desteklenmesi gelmektedir. Çıkabilecek madenlerin kullanım alanları ile pazarlanabilecekleri piyasaların araştırılmasına katkı sağlaması bakımından bölgenin maden haritasının çıkarılması yararlı olacaktır" ifadesi kullanıldı..

Raporda, bölge illerinde zengin maden yatakları bulunmasına rağmen az sayıda işleme tesisi bulunduğuna dikkat çekilerek, "Madencilikte cevher hazırlama yöntemlerinin uygulanması sağlanabilir. Madenlerin yoğunlaştığı kesimlerde bu alanda yatırım yapılabilir” denildi.

Dünya
 
Üst