• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toz emisyon değerlerini aşmak

OZAN ERKARAKAŞ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Haziran 2017
Firma
TEMÇEV MÜH.
Arkadaşlar Danışmanlığını yaptığım bir tesiste Çöken Toz ve PM10 ölçümleri yapılmıştır. Çöken Toz Ölçüm Sonuçlarından KVS değerleri sınır değeri aşmıştır. Diğer ölçüm sonuçlarında ve Hava Kalitesi Modellemesi çalışması sonucunda En yakın yerleşim yerlerine herhangi bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Raporu bu şekilde yüklemek cezai sorumluluk yaratır mı? Daha önce karşılaşan oldu mu? Teşekkürler....
 

Ekli dosyalar

  • kvs.JPG
    kvs.JPG
    22 KB · Görüntüleme: 30
@OZAN ERKARAKAŞ


Bildiğim kadarıyla modelleme ile birlikte etkisinin olacağı yerler tespit edilip oralarda ölçüm yapılması gerekiyor. O bölgelerde değerler sağlanıyor ise sorun yaratacak bir durum söz konusu olmuyor. Başıma böyle bir durum gelmişti ve o raporda hesap hatası yapıldığından dolayı 1.02.. küsür çıkmıştı. Hesaplamayı kontrol ettiğimde gerçek değerler 0.3... küsürdü. Hesapları kontrol edin yanlışlık yok ise eğer modelleme sonucu etkisinin olabileceği noktalarda (tesis dışında) ölçüm yaptırmanız gerekir diye biliyorum...
 
Merhaba Ozan Bey,
Konuyu biraz geç gördüm muhtemelen problemi de çözmüşsünüzdür lakin bu konu hakkında bilgilendirme yapmakta fayda var.
Çöken toz ölçümü ve modellemesinde teorikle pratik arasında bir uyumsuzluk söz konusu. Teoride, ilk önce modellemenin yapılıp modelleme sonucuna göre hangi noktalarda çöken toz ölçümü yapılması gerektiği belirlenmelidir. Kimi zaman 2 noktada ölçüm yapılması kafi gelirken kimi zamanda 4-5 noktaya kadar da çıkabilir. Pratikte olan ise, ölçüm kapıya dayanmıştır ve modelleme yapmanın sırası değildir bundan dolayı bir an evvel ölçüm programlanır ve tamamen ölçüm personelinin insiyatifine ya da bir önceki ölçüm raporuna göre ölçüm nokta ve sayısı belirlenir.( Muhtemelen o noktalar da ölçüm personeli tarafından belirlenmiştir.). Daha sonra modelleme yapılır ve modelleme sonucuna göre ölçüm yapılan noktaların aslında ne kadar yetersiz ve/veya hatalı olduğu görülür. Tüm bunlara rağmen ölçüm ve modelleme yaptırılmış olması genel olarak konu hakkındaki bilgi noksanlığından dolayı il müdürlüklerince yeterli görülmektedir. UVD KVD değerlerine gelince onların yüksek olmasının bir mahsuru yok önemli olan ölçüm sonuçlarının sınır değerlerini aşmamasıdır.
 
Üst