• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sempozyum Tüçev-voc test merkezi projesi kapsamında verilen atık koordinatörü eğitimi hk.

Melih Coşar

Yönetim Grubu
Danışmanlık Grubu
Danışmanlık Grubu Yönetim Grubu
Katılım
3 Temmuz 2010
Şehir
Ankara
Firma
.
Merhaba Arkadaşlar,

Hali hazırda gün içinde devam eden eğitime aslında bir çoğumuz katıldı ve sorularını paylaştılar. Ancak bu konu hakkında konuşmak, tartışmak ve eğitimle ilgili görüşlerimizin yetkili mercilere iletilmesi gerekliliğine inanıyorum. Bu yüzden bu akşam saat 20:30'da zoom toplantısı açarak bu konuyu hep birlikte tartışmak istiyorum. Toplantıya gelemeyecek arkadaşların ise bu konu altında görüşlerini paylaşmalarını rica ediyorum.

Melih Türkay Coşar sizi planlanmış Zoom toplantısına davet ediyor.

Konu: Zoom meeting invitation - Melih Türkay Coşar Zoom Toplantısı
Saat: 22 Haz 2022 08:30 ÖS İstanbul

Zoom Toplantısına Katılın
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Toplantı Kimliği: 735 3225 2225
Parola: 55FY5P
 
Öncelikle normalde ben bu programa katılacaktım lakin malesef program asistanı tarafından gönderilmesi gereken link gönderilmemiş olduğu için katılamadım

Türkiye'de MYK kapsamında tebliğe eklenmiş bütün meslek broşürlerine
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ile ulaşabilirsiniz. Basit bir Ctrl+F ile arama yaparak Çevre ile ilgili kısımlara ulaşabilirsiniz. Diğer "Seviye 5" kısımlara da ulaşabilirsiniz.

Anladığım kadarıyla bu meslek talimatlarını yazan arkadaşlar, bu standart ile ilgili ya yeterli bilgiyi verememişler, ya da hedeflenen noktanın dışına çıkmışlar.

Programda bu meslek standartının, diğerleri de dahil, biraz daha "Mavi yaka" yani halk arasında "hamaliye", "amele" işler için yazıldığı belirtilmiş. Lakin sorun şu ki bu standart "Seviye 5" standart. Yani gerekenden biraz daha yüksek geldi şahsıma. Genelde 3. veya 4. Seviyelerde olmasını beklerdim, diğer alanlarda olduğu gibi. Hiç mi 5. Seviye "Mavi Yaka" işi yok? Var. Lakin atık işinde "Seviye 5" biraz fazla sanki.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
linkinden sonra "TYÇ Seviye Tamamlayıcıları" linkine tıklarsanız ne dediğimi anlayabileceğinizi umuyorum.

Zamanı olmayanlar için "Seviye 5" buyrun:

BİLGİ Bir iş veya öğrenme alanının sınırlarının farkında olarak, bu alana özgü, kapsamlı, kuramsal ve olgusal bilgilere sahip olma
BECERİ Sınırları belirlenmiş soyut ve somut sorunlara yaratıcı çözümler geliştirmede gerekli, kapsamlı, bilişsel ve uygulamalı becerilere sahip olma
YETKİNLİK Öngörülemeyen değişikliklerin olduğu ortamlarda yönetim ve gözetim görevi yapma Kendisinin ve başkalarının başarım düzeyini değerlendirme ve geliştirme Projelerin yönetimi dâhil iş veya öğrenme ortamlarında işleme dair etkileşimde bulunma Bir iş veya öğrenme alanına yönelik hayat boyu öğrenme yaklaşımının kapsamına ve bu kapsamın örgün ve yaygın eğitim ile serbest öğrenme yollarıyla ilişkisi konusunda genel farkındalığa sahip olma Bir iş veya öğrenme alanındaki bilgi, beceri, tutum ve davranışlar ile toplumsal ve etik meseleler ve sorumluluklar ilişkisinin farkında olma

Standartların tamamında İSG ve Çevre kısmı mevcuttur. Bizim şu broşüre özel değil. Arada tebliğ şeklindeyken okurken tebliğde mutlaka "Çevre ve İSG" mevzuatına atıfta bulunulur. Atık Yönetimi kısmındaki eksikleri "Atık Yönetimi" sektöründe çalışan arkadaşlarımız daha iyi yorumlayacaklardır. Ben o sektörde değilim, halen öğrenci sayılırım (Sakarya Üniversitesi'nde uzatmalı YL öğrencisiyim, askerlikle ilişiğim kesildiği için 5. senem olacak)

İSG konusunda düzenleme yapılamaz mı? Detaylı okumak gerekir, biraz süreye ihtiyaç var.

Atık Koordinatörü. Koordinatör yönetici falan olur. Diyelim ki yönetici için yapıldı, o zaman tereddüt şudur, bize yeni bir belge mi zorunlu tutuyorsunuz? Ya da tutacaksınız? Mavi Yaka bir iş ise niye Seviye 5? 4 veya 3 niye değil? Ya da burada atık toplayıcısı olacak arkadaşların ne yapacağı tam olarak belli mi? Bizler meslek standartı nasıl yazılır falan bilmeyiz, İş danışmanı falan değiliz sonuçta.

Bazı yeterliliği yazan arkadaşların yeterliliği de sorgulanabilir duruma gelmiş, ben sadece Düzce merkezli şirkete takıldım o kadar.

Uzun lafın kısası, ne olduğunu tam olarak anlayamadığımız, doğru düzgün anlatılamamış bir yeterlilik meselesi.

Son olarak konuşmada Çevre Mühendisliği'ne giriş sayısının tekrar artması gündemde denmiş. Pek söz konusu değil. 300000 kuralı Çevre Mühendisliği için halen geçerli.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Serhat A.merhaba, şimdi inceleme fırsatım oldu. bir firma yetkilendirilmiş ve onun yapacağı sınava girip başarılı olup bu belgeyi alacağız. benim çevre mühendisliği diplomam , isg uzmanı belgem yetmedi. vallahi ben gittikçe karamsar oluyorum ama tutacağım kendimi biraz daha....
 
paylaşmış olduğunuz eğitim hakkında bilgi sahibi değilim. kusura bakmayın lütfen bu tarz işlemleri takip edeceğim portral var mıdır? üye olunması gereken bir yer ya da ?
 
anlamadığım çevre mühendisi yetemedi bu sektöre. atık koordinatörü nedir? özel sektörde kamu da yıllarını veren artık o işte uzman olmuş kişiler yetmiyor. yeni yeni sıfatlar türetiyorlar. neyse uzatmayayım .
 
TÜÇEV'in hazırladığı ikinci Zoom toplantısı tamamlandı.

Toplantı Atık Koordinatörü kısmına kadar gayet iyi gitti. Atık Koordinatörü kısmında standartı düzenleyen Eyyüp Bey ile ciddi münakaşalar yaşandı.

Bizim anlatamadığımız şey şu: Atık Yönetimi, Çevre Mühendisliği'nin ana konularındandır. Çevre Mühendisliği bir Mühendislik dalıdır ve MYK Mühendislik Dallarına, aynı Tıp Fakülteleri Ana ve Yan Uzmanlık dalları gibi dahil olamaz. Mühendislik dalı içine giren ana konular sertifikalandıramaz. Hasbelkader işe girmiş, "Mavi Yaka" kişilerin "MYK" Belgesi alması son derece normaldir. Onların eğitim hakkı "Anayasal" haktır ve desteklenmelidir. Fakat son yıllarda alanında uzman, Meslek Lisesi mezunu arkadaşların işe girerken "MYK" zorlanması da çok doğru değil. Onlarla ilgili de düzenleme var gerçi MYK yetkilisi Eyyüp Bey onu da belirtti. Gelelim bize: Diploma bir yeterlilik belgesidir. Sadece akademide işe yaramaz. Mühendislik yetki ve sorumluluklarına haiz olmaktır. Sonrasında eğitim alınması gerekiyorsa (Spesifik alanda, örnek Uydu örneği güzel örnekti) alınabilir. Ama Atık Koordinatörü bu değil. Düzenli Depolama tesisleri bu kapsama girmemeliydi.

Bir bölümü sertifikaya zorlamak, bir bölümü başka bölümlere "Peşkeş" çekmenin sonu tercih edilmeyen bölüm hatta kapanmaya giden bir bölüm olmaya gider.

Bir küçük not: Ben bu belgeyi de alırım problem değil. Benim çekincem yok. O da görüşmede konu oldu, belgeyi alamayan Çevre Mühendisleri oldu diye. Olabilir. Lakin bu bir hak mahrumiyeti sebebi olmamalı.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Serhat A.açıklamanız için teşekkürler. Belge bir şekilde bu sektördeyseniz ve yönetmelikler ile bu durum resmiyete uygulamaya eklendiyse alınması zorunlu hale gelmektedir. Fakat Çevre Mühendisliği neden var o zaman? Odalarımızın ayaklanması gerekmiyor mu su anda. Bir il olarak değil genel bir bildiri ,genel bir görüş yayınlanması gerekmez mi? Ben tek basıma yazıyorum bana gelen cevap yönetmelik genelge gibi durumların açıklamaları oluyor. Buna bir dur demek gerekmez mi? kısaca ses çıkartmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
 
Evrem YeşilMYK kapsamına girmemesi gereken bir konunun MYK kapsamına sokulup belge ticaretine girilmesi sorun. İşveren istediği eğitimi verdirebilir, hatta kendim talep ederim ama bu belgeyi işveren zorunluluk gelirse belgeyi işe girmeden talep edeceği için mecbur cebimden para çıkacak. Atıksu olayında da ayağa kalkılıp ses çıkarılmalıydı ama çıkmadı ve sonuçta bu da belgeye bağlandı. Oda mahkemeye gitti ama red yendi sanırım.
Ses çıkartmayı sırf oda yapmaz. Ama kişisel yöntemler işe yarar mı? Bu durumu iyi anlatabilecek birilerine ihtiyaç var (Avukat gibi)

Diyorlar ki bu da yazılmıştı, Bakanlık suçlanmasın işverenler suçlu, yeni mezun almıyorlar vs. İşverenlerin bu tavrı sana bana değil artık tecrübeli olmadan herhangi bir işe giremiyorsun. Bu da bir eleme yöntemi. İş az işçi çok.

Bir de bölümü okuyanlar ile ilgili şöyle bir durum var, azınsanmayacak sayıda arkadaşım bu mesleği yapmıyor. Okulumda dönemimin ikincisi (ÇAP ile İnşaat Müh. okudu ve 4 yılda ikisi birden bitmişti) sermaye vardı, ticarete atıldı. İki arkadaşım yurtçu oldu, yine bölümümden foruma zamanında yazan bir kız vardı isim vermeyeyim, o da yapmıyor. Üst devre bir arkadaşım da öyle.
 
ilgilenen arkadaşlar için atık koordinatörü belge başvuruları aşağıdaki linkten yapılmaktadır.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aliozel27Ne güzel hocalara ve diğer kişilere rant sağlanmış oldu. Atık yönetiminden anlamayan kişiler bize eğitim verecek ve işimizi nasıl yapacağımızı söyleyecekler. Dün sürdürülebilirlik raporlama eğitimine katıldım ve eğitimi veren kişi kimya mühendisi. Eğitimden ne öğrendiğimi soracak olursan maalesef karşı taraf tam anlamıyla aktarım sağlayamadı.

Bazı firmalar sürdürülebilirlik raporu hazırlamış ve raporun içeriğine kahvaltı etkinliğini de katmışlar. Bazıları voltran diye çizgi film vardı sanki onu oluşturuyormuş gibi poz vermişler. Gülelim mi ağlayalım mı :)
 
Olgaç Sürmelihindimaalesef dediğin gibi ne bakanlık ne oda sahip çıkmıyor lehimize bişeyler yapmak yerine aleyhimize kararlar alınıyor ve bizde işimizi kaybetmemek adına bunlara mecbur uymak zorunda kalıyoruz. çevre görevlisi belgesine hepimiz tepki gösteriyoruz ancak bu belge olmadan bişey yapamadığımız için herkes aldı arıtma tesis sorumlusu yine aynı şekilde diplomamız yeter dedik ancak işletmeler belgeyi isteyince hepimiz başvurduk şuan atık koordinatörü için bir yasal dayanak yok ancak ilerleyen süreçte arıtma tesislerinde çalışacak personelle ilgili yayınlanan tebliğ gibi atık ön işlem ve geri kazanım tesislerinde çalışacak personel diye bir tebliğ yayınlanıp zorla aldırılacak benim öngörüm daha ilerleyip çevre danışmanlığı gibi atık danışmanlığı şeklinde bir birim oluşturulup bunun içinde atık koordinatörlüğü belgesi olan en az şu kadar deneyimli personeller çalıştırılacağa kadar gidilecek bu süreçte eğitimdi sınavdı belgeydi derken birileri yine kaymağını yiyecek
 
Arkadaşlar Atık koordinatoru MYK ile ilgili çalışma yapan var mı? önümüzde bir denetim var henüz bir çalışma yapmadık sorun olur mu acaba?
 

Ekli dosyalar

  • ATIK KOORDİNATORU UMS.pdf
    7.4 MB · Görüntüleme: 23
Yapan olduğunu sanmam yakın zamanda meslek standartı yenilendi. Tarihi de son toplantıdan 1 gün sonrası yani 6 Temmuz.

Taslakta MYK olayı var ama henüz yönetmelik RG'de yayınlanmadı diye hatırlıyorum.
 
Üst