• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tüm Sınav Soruları Buraya

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Evet arkadaşlar derslerde sorulan vize, final tüm sınav sorularını bu başlık altında paylaşalım.

Paylaşım şekli
Üniversite :
Dersin Adı :
Dersin Hocası :
Sınavın Tarihi :
Sınav Soruları :

Bu şekli bozmazsak güzel bir arşiv yaparız. Hadi herkesi Bekliyorum.

Üniversite : Süleyman Demirel Üniversitesi
Dersin Adı : Katı Atıklar
Dersin Hocası : Yrd.Doç.Dr. İsmail Tosun
Sınavın Yılı : 2007 Güz
Sınav Soruları :
 

Ekli dosyalar

  • Katı atık vize soruları.pdf
    214.6 KB · Görüntüleme: 2,943
1) Bir AÇ tesisinde 600 L/s debide atıksular arıtılacaktır. Tesise ait geri devir oranı 0,4 olarak planlanmıştır. Bu tesiste toplam 22.000 kg MLSS tutulmaktadır. Tesisin MLSS konsantrasyonu 2,8 g/L ve geri devir MLSS konsantrasyonu ise 14.000 mg/L olarak verilmiştir. Tesise gelen BOİ5 konsantrasyonu 350 mg/L, amonyum konsantrasyonu ise 50 mg NH4-N/L olarak verilmektedir. Tesisin ön arıtım verimleri BOİ5 için %30, amonyum içinse %10 olarak tahmin edilmektedir. Azotun tamamı oksitlenen özelliktedir. Çıkış deşarj standardı ise 15 mg BOİ5/L olarak verilmektedir (YH=0,6 mg MLVSS/mg giderilen BOİ5; Y’’=0,62; kd= 0,05 gün-1, ρ=1,01 g/cm3, Giren N=Çıkan N + Sentezlenen N – Nitrifikasyonla Azalan).
Buna göre;
a) Günde uzaklaştırılan substrat miktarını hesaplayınız.”
b) Günde üretilen çamur miktarını hesaplayınız.
c) Gerekli oksijen miktarını hesaplayınız.
d) Çamur yaşını hesaplayınız.


2) Hesap debisi 555 L/s olan evsel atıksuların arıtıldığı AÇ sistemi çamurları anaerobik bir çamur çürütücüde çürütülerek metan gazı üretilmesi planlanmaktadır. Tesise gelen organik madde konsantrasyonu 220 mgBOİ0/L olarak öngörülmektedir. Bu tesisin çürütücüsüne 7800 kg/gün değerinde katı madde akışı gelmektedir. Çamurların nem içeriği %97 ve çamurun yoğunluğu ise 1,020 g/cm3 olarak verilmektedir. Sistemin çamur yaşı 10 gün ve sistemden çıkış BOİ0 değerinin 20 mgBOİ0/L olması istenmektedir (Y=0,05 kg biokütle/kg giderilen BOİ5, kd=0,03 gün-1). Buna göre
a) Sistemden elde edilecek metan gazı miktarını hesaplayınız.
b) Reaktörün organik madde yükleme hızını hesaplayınız.
 
Bir kent için içme suyu amaçlı arıtma tesisi kurulmak istenmektedir. Bu kaynağın analizleri yapıldığında suyun içerisinde çok ince askıda katı madde ve bulanıklık olduğu; bununla birlikte Ca iyonlarının da yüksek konsantrasyonda bulunduğu tespit edilmiştir. Buna göre akım şemasını çizerek üniteleri gerekçeleri ile çok kısa açıklayınız.
akım şemasında neleri yazmam gerekiyor. 2 kademeli yumuşatmayı kullanabilir miyim(yumaklaştırma ekleyerek)?
 
iyi günler paket arıtım dersimin ödevinde yapamadığım 3 sorum kaldı. Yardımcı olacak abilerim ablalarım varsa çok sevinirim. bu derside verirsem mezunum inşallah yardımlarımızı bekliyorum. iyi forumlar
 

Ekli dosyalar

  • soru1.PNG
    soru1.PNG
    9.3 KB · Görüntüleme: 39
  • soru2.PNG
    soru2.PNG
    9.4 KB · Görüntüleme: 37
  • soru3.PNG
    soru3.PNG
    11.4 KB · Görüntüleme: 31
Soru 1 için kişi başı kullanılan su miktarından hesap yapabilirsin. => (Nüfus x Kişi Başı Günlük Su Miktarı x Organik yük)

Soru 2 için AAT projesi yapar gibi atıksu miktarı hesabı yapıp üniteleri boyutlandırabilirsin. => (Nüfus x Kişi Başı Günlük Su Miktarı)

Soru 3 içinse linkteki kitap sana yardımcı olacaktır (Sayfa 89).

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Aktif çamur proseslerinde çamur atımının geri devir hattından veya havalandırma havuzundan yapılmasının etkileri nelerdir? Şimdiden teşekkürler
 
bize atılan sorularla bu soruları değiştirebilsek keşke hidroliğin H si yok o sorularda reis ondan emin olabilirsin :D
[automerge]1593017056[/automerge]
hala lazımsa çözebilirim ? hesaplaması basit aslında örnekte atabilirim baka baka aynını yaparsın
 
aşağıdakine bire bir bakarak çözebilirsin
 

Ekli dosyalar

  • birlesik_kanal_hesap_tablosunun_doldurulmasi_son.pdf
    564.1 KB · Görüntüleme: 25
Bit endüstriyel atıksuda biyolojik arıtma proseslerine etki edecek toksisiteyi belirlemek için laboratuvar da yürüteceğiniz deneysel arıtabilirlik çalışmlarını gerekçeleri ve basamakları ile açıklayınız.
 
Endüstri tesislerinden hangi hava kirleticileri atmosfere verilmektedir? Bunların kontrolünde /gideriminde kullanılan teknikler cihazlar nelerdir?
 
Yanma gazları, toz, VOC (uçucu organik karbonlar), ağır metaller, florür, H2S, H2SO4, H3PO4, HNO3, klorür, amonyak, poliaromatik hidrokarbonlar, PCB'ler, siyanür, TOC (toplam organik karbonlar) gibi birçok parametre atmosfere verilmektedir. Parametreler endüstrinin türüne, emisyon kaynağına ve kullanılan kimyasal&boyalara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ölçümler yapılmadan önce gerekli uzmanlarca tespit yapılması gerekmektedir.

Emisyon gideriminde wet scrubber, dry scrubber, wet-dry scrubber gibi türevler var. "Hava Kirliliği Kontrolü" ders notları edinebilirseniz internetten, sorularınızın cevabı orada geçer. Oldukça eğlenceli konulardır.
 
Üst