• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye Çevre Ajansı Kurulması & Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye Sunuldu! 12 Ekim 2020

Öncelikle konuyla ilgili bilgi veren @Egemen Orman Bey'e teşekkürlerimi iletmek isterim.

Başlıkta gördüğünüz üzere Türkiye Çevre Ajansı kuruluyor. Ayrıca Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. Dosya ekten temin edilebilir. Atıkları tek çatı altına toplamak ilk hedef anladığım kadarıyla. Özellikle GEKAP & Depozito konuları da önem arz ediyor. Detaylı görüşlerimi dosyayı inceleyip paylaşmayı planlıyorum.

Medyaya yansımış haber detayları:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kan. Değ. Yap. Dair Kanun.pdf
    8.8 MB · Görüntüleme: 197
Tek bir çatı altında toplanması fikri yüzümde tebessüm uyandırdı, iyi olacağını düşünüyorum. Yanılmam ve allah pişman etmez inşallah
GEKAP ve Depozito konularında da bir düzeltme hissedildiğini düşünenlerdendim.
Umut ediyorum, sorunlara çözüm olacak adımlar atılır veya en azından yeni ve karmaşık sorunlar bize çıkartmasın diye de düşünmüyor değilim
 
İnşallah odaları aktif olarak sürece dahil ederler. Ben yaptım alın demezler buna da. Çevre Koruma Ajansları Avrupa' daki kadar etkili olabilecekse bu ÇEVRE MÜHENDİSLERİNİN aktif olarak rol alabileceği Çevre Mühendisleri Odası ile olur. Bakanlıktaki 2-3 tane çevre mühendisi ile bu süreci götüremezler .
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    12.5 KB · Görüntüleme: 42
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Mühendis ve Mimar Odalar Birliği, Çevre Mühendisleri Odası gibi kuruluşlara görüş veya düşüncelerini bildirmek isteyen arkadaşlar olursa ekteki görüş bildirme formunu doldurup mail atabilir. Çevre mühendislerinin, çevre sektöründe çalışanların, çevre üzerine düşünenlerin TMBB'ye sunulan kanun teklifi hakkında görüş bildirmesi önemli olacaktır.

info@tobb.org.tr
tmmob@tmmob.org.tr
cmo@cmo.org.tr
 

Ekli dosyalar

  • Görüş Bİldirme Formu.docx
    15.3 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
Arkadaşlar bildiğiniz gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına depozito sistemini yönetecek bir Çevre Ajansı kurulacak. Bunun işleyişi nasıl olacak? Her ildeki Çevre İl Müdürülüğüne bu birim kurulup Çevre Mühendisi istihdamı yapılacak mı ? Bakanlıkta çalışan veya konu hakkında bilgisi olanlar bilgi verebilir mi?
 
2018 yılında ki antalya da gerçekleştirilen toplantı da isviçre ve alman firmaların teklifleri olduğu söylenmişti sistemi yürütmek için ama gelişmeler nasıl devam etti bir bilgim yok
 
Çevre Ajansı dediğiniz şey, depozito yönetiminden ibaret bir şey değil. En azından benim anladığım budur. Ülkemizde akademik anlamda ne kadar yetkin kişiler var? Bakanlık daha denetimlerde yetersiz, daha doğrusu başarısız. Sırf depozito için kurmuyorlar sanırım, eğer böyle bir şey için kuruyorsak gereksiz. Bakanlık kendi çalıp oynuyor.
 
Yıllardır çevre ve şehircilik bakanlığı ve Murat Kurum'un sosyal medya hesaplarını takip ediyorum ama çevre mühendisliğinin ilgilendiği konular ile ilgili çok az paylaşım görüyorum. Ben bir süredir söz arasında toki bakanlığı olarak adlandırıyorum ÇŞByi. Şehir bölge planlama kısmı çok çok ağır basıyor bakanlıkta çevreye göre. Sıfır atık projesinin Emine Erdoğan tarafından yönetilmeye başlamasıyla beraber bu durum daha da arttı.

Bu anlamda çevre ajansı kurulması ile ilgili kanun teklifini okuduğumda sanki ileride çevre ve şehircilik bakanlığının çevre boyutunu kendi yetkileri üzerinde toplayacak bir kuruma dönüşebileceği hissi uyandırdı. Sık sık yetkilerin devredilmesi bahsi geçiyor yasa tasarısında da. Bunun hukuksal anlamda olabilirliği ve hükümet politikalarının içyüzünü bilmediğim için çok yüzeysel yorumlamış olabilirim ama ben niyeyse önümüzdeki yıllarda bu yasa geçerse eğer çevre mühendisi istihdamının ciddi şekilde artacağını düşünüyorum.

Bu konuda daha bilgili meslektaşlarımızın da yorumlarını okumak istiyorum bu başlıkta. Bu yasa bize umut vermeli mi yoksa içerik açısından sadece basit bir düzenleme gibi mi görmeliyiz?
 
Çevre Ajansı dahil diğer tüm kollarda istihdam ortamı yaratma , sürdürme , geliştirme, destekleme, teşvik, örgütleme, bilinç kazandırma vb insan ve doğal yaşamına katkı sunmayan, bunların önünde set oluşturan sadece “ maddi “ kaygılar üzerine kurulmuş tüm sistemler hiçbir şey ifade etmez. Çevre Ajansı gibi bir kurum rolü tam bağımsız ve devleti denetleme yetkisi olması gereken bir yapıdır . Daha bugün meslek odalarına tokmak indireceğini söyleyen bir kişinin kontrolündeki hiçbir bakanlık ve kurum bunu yapamaz . Boş hayallerin peşinden koşmasın kimse , istihdam ortamı oluşacaksa önce “ çevre hukukunu “ , insan yaşamını ve ekolojik toplumu inşa etmek gerekiyor . Çevre Mühendisi üniversiteden mezun olduğu zaman kendi işini kurmak, şirketlerde iş bulmak , kamu kurumlarına atanmak gibi kaygıları yaşar, devletler bu ortamı yaratmak için çalışır “ bizden olan devlete gelir , şanslı olan şirket kurar , çaresiz olan da iş bekler “ anlayışı Çevre Ajansıyla yıkılacak bir şey değil . İyi analiz etmek gerekir yoksa tamamen kendinizi kandırırsınız ...
 
@cm.mervan Anlatmak istediğimi açmışsınız teşekkürler, ama böyle bir kuruma ihtiyaç var. Sadece ilgili kanun teklifindeki maddelere bakarsak, kurum, o bahsi geçen kurum değil.

@Mücahit Furkan Güven ÇŞB kurulalı yaklaşık 10 yıl oldu. Bu dönemde Atatürk Baraj Gölü yemyeşil, Büyük Menderes Nehri kıpkırmızı oldu. Şehirler kan ağlıyor, bizler işsiziz, düşük maaşla çalışıyor, en iyi ihtimalle Kamu Personeli olduk diye şükrediyoruz. Dönemin Müsteşarı: "Çevre Müh. bir şey bilmiyor" demişti. Dönemin Bakanı: "İhtiyacın üç katı Çevre Müh. çalıştırıyoruz" demişti. Kısacası Bakanlık zaten TOKİ Bakanlığı gibi, bu durumun Emine Hanım ile bir ilgisi yok.

Bu kurumun Bakanlık'a ait bütün Çevre Denetimi'ni devralması gibi bir durum yok. Yalnızca Atık Yönetimi, GEKAP gibi şeylere bakacak bir Kurumla karşı karşıyayız. Teklifin 6. Maddesi'ne göre, ilgili kuruluşta 657 sayılı veya 399 sayılı KHK göre personel değil, aynı Kıyı Emniyeti ve BOTAŞ'da olduğu gibi İş Kanunu'na göre çalışılacak. Bu kurum, sadece Merkez Teşkilatı'na mı sahip olacak? Sıfır Atık ile ilgili ne çalışma yapacak? Henüz belli değil.

İlgili cenaha yakın kişiler için iyi haber, KPSS ile atanmayı bekleyenler için kısmen umut içeriyor, istihdam için söyleyebileceğim bu kadar.
 
Üst