• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye genelinde arıtma çamurlarının kullanım alanı

Sedayuce7

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ekim 2016
Firma
yok
Bu konu hakkında tez yapıyorum. Şuan çalışmakta olduğunuz ve ya daha önce çalıştığınız tesislerde kullanılan stabilizasyon yöntemi ve arıtma çamurlarının nerede kullanıldığını paylaşabilirseniz sevinirim..
 
Arıtma çamurları yaş ise yani sadece filtrepresten geçiriliyorsa (%50-60 nemli) çimento fabrikalarında alternatif hammadde olarak kullanılabilir. Bi yöntem bunu anlatabilirsin. Bunun dışında arıtma çamuru kuru düzeydeyse kurutma tesisinden çıkıyorsa (%90-95 kuru) çimento fabrikalarında alternatif yakıt olarak kullanılabilir. Bu da bir diğer yöntemdir.
 
@Sedayuce7, bizim ülkemizde yaygın olarak tercih edilen yöntem arkadaşlarında söylediği gibi alternatif enerji kaynağı olarak kullanımı.

Bir de her ne kadar maliyeti yüksekte olsa bu çamurların arazi iyileştirmede de kullanımı mümkün, tarımsal değeri düşük olan arazilerin arıtma çamurları ile desteklenerek tarımsal değeri olan arazilere çevrilmesi, ben uygulamasını görmedim fakat konu ile ilgili literatür taraması yaptığında karşına uygulama örnekleri çıkacaktır diye tahmin ediyorum.
 
çok teşekkür ediyorum yorumlarınız için. aslında konum tam olarak türkiyede neler yapılıyor şuan.@Kübra Kayapınar arazi iyileştirme de kullanım yok mu türkiyede bir bilgin var mı.. internetten araştırıyorum tesisleri bulamadıklarım olur belki burdan öğrenebilirim diye yardım istedim. tesislerin hepsinin internet sayfasında ayrıntılı yok sanırım.
 
@Sedayuce7, Benim Türkiye'de deneyimlediklerim ve duyumlarım hep yakmaya gönderilerek enerji üretimi şeklinde. Arazi iyileştirme uygulamasını ülkemizde görmedim ve duymadım da. Arkadaşlardan farklı uygulamaları görenler size dönüş sağlayacaklardır diye umuyorum.

Benim fikrim; başlangıç olarak bulunduğunuz ilin arıtma daire başkanlığına bir ziyarette bulunmanız, öğrenci olduğunuz için yardımcı olurlar diye umuyorum. Ne şekilde değerlendirdiklerini, neden bu yöntemi tercih ettiklerini, yakma ise ay da kaç ton gönderildiğini, atığın kalorifik değerini vs. sorgulayabilirsiniz. Ve onlara da farklı bertaraf yöntemlerine dair duyumları olup olmadığını sorabilirsiniz.
 
Merhabalar, öncelikle belirtmek isterim ki ODTÜ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el ele vermiş bir durumdadır. Birlikte Türkiye'de Arıtma Çamuru Yönetimi ve Eylem Planı Hazırlanması Projesini yürütüyorlar. 2 yıl içerisinde yönetmeliklerdeki bütün açıklar kapanmış olacak ve bütün bölgelerin çamur eylem planları netleştirilmiş olacak. Mevcut durumda kurumlar çimento fabrikalarına veya bertaraf firmalarına para ödeyebiliyorlar, belediye atık sahalarına çamurlarını gönderebiliyorlar veya kendi depolama / yakma tesislerini kuruyorlar. Genel durumda çamurların; deniz deşarjı yasak, vahşi depolanması yasak (ki bir çok illegal vahşi depolama uygulaması ülkemizde mevcut), atık depolama sahalarına belli koşullarda depolanması yaygın, kuru halde çimento fabrikalarında veya ıslak halde tek başına yakma tesislerinde yakılması da yaygınlaşmakta.
 
Bu konuda 9 Eylül Üniversitesinin de Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının hazırlanması için bir çalışması var. Bakanlık ve MASKİ'nin de desteği mevcut. Bilgilerinize.
 
Arıtma çamurları ile alakalı elinde doküman veya yönlendirme yapabilecek birisi var mı? Arıtma çamurları bertarafında ve ger dönüşümünde yeni yaklaşımlar konulu tez çalışması yapıyorum.
 
ingilizce makaleleri okudunuz mu?

Türkçe kaynakların çoğu Bakanlığı ait raporlar ve çimento ile ilgili raporlar idi, ben baktığımda.

""uygun bir yerde" çamurdan Biyogaz tesisi kuran cesaretli bir girişimci İyi para kazanabilir mi? büyük şehirlerin Biyogaz Tesisleri sınırlı olsa gerek

Çimentoda yakmak daha mı ucuz?
 
Üst