• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye gündemine dair haberler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Çevre Bakanlığı'ndan İzmit Körfezi açıklaması: Zarar kirletenden alınacak
İZMİT (Kocaeli), (DHA) - ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, İzmit Körfezi'ndeki kirliliğin büyük oranda temizlendiğini, kirliliğe neden işletmeye gerekli idari yaptırımın uygulanacağını belirterek, zararın tazmininin kirletenden alınacağını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmit Körfezi'nde yaşanan çevre kirliliğiyle ilgili yazılı açıklamada bulundu. Bakanlık, İzmit Körfezi'nde yaşanan deniz kazasına anında müdahale edildiğini belirterek şu görüşlere yer verdi:

"12 Ocak Perşembe günü Dilovası bölgesinden denize fuel oil döküldüğü ihbarı üzerine, Bakanlığımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri olay yerine intikal etmişlerdir. Tesiste bariyer çekme ve kirliliği temizleme çalışmaları tesis yetkilileri ve yetkili acil müdahale firması tarafından başlatılmış, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından olay yerinden numune alınmış ve analize gönderilmiştir. Kirliliğe acil müdahale işlemleri gece boyu sürdürülmüştür. 13 Ocak günü İzmit Körfezi'nin çeşitli yerlerinde deniz kirliliği olduğu ihbarları alınmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan havadan kontroller sonucu kirliliğin Dilovası bölgesinden geldiği gözlemlenmiştir. Kocaeli Liman Başkanlığı tarafından 2'nci seviye kirlilik olduğuna dair Kocaeli Valiliği'ne yapılan bildirim sonucunda, Bakanlığımız tarafından onaylanan Marmara ve Boğazlar Bölgesel Acil Müdahale Planı doğrultusunda Valilik tarafından İl Kriz Merkezi kurularak çalışmalarına başlamıştır. Ayrıca, konu ile ilgili zarar tespit komisyonu kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır."

ZARAR KİRLETENDEN ALINACAK
Alınan numunelerin TÜBİTAK'a gönderildiği belirtilerek, şu açıklamada bulunuldu: "Deniz yüzeyindeki kirliliğin kaynağının analizle teyit edilmesi için Bakanlığımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince numuneler alınmış ve parmak izi analizi için TÜBİTAK'a gönderilmiştir. Söz konusu bölgede toplam 3 adet acil müdahale firması tarafından 350 personel görevlendirilerek temizlik çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Ayrıca, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Seyit Onbaşı gemisi ve tahlisiye botu deniz operasyonlarını koordine etmek amacı ile olay yerine intikal etmiş, deniz temizleme çalışmalarını sürdürmektedir. Bunlara ilaveten tüm limanlar tarafından kendi personelleriyle temizlik işlemlerine destek verilmektedir. Bakanlığımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kocaeli Liman Başkanlığı teknik personelleri sahada çalışmalarını sürdürmektedirler. Kirlilikten etkilenen yaban hayvanlarına ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Ayrıca, acil müdahale çalışmalarına destek olunması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan heyetler yerinde incelemeler yapmıştır. Kirliliğin başladığı andan itibaren temizleme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmekte olup, kirlilik büyük oranda temizlenmiştir. Kirliliğe sebep olan işletmeye 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden gerekli idari yaptırım uygulanacaktır. Ayrıca zararın tazmini kirletenden alınacaktır."

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Basın Açıklaması

19.01.2017
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmit Körfezi’nde meydana gelen kirliliği temizlemek için çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık, çevreye verdiği zarardan dolayı bir firmaya 2 milyon 100 bin TL idari yaptırım cezası uyguladı.
12.01.2017 tarihinde Dilovası İlçesinde faaliyet gösteren bir firmaya ait tanklardan, tanklar arası Fuel Oil’in transfer işlemleri sırasında güvenlik havuzlarına Fuel Oil’in taştığı, güvenlik havuzundan da yağmur suyu kanalına aktığı, oradan da denize taşındığı Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tespit edilmiştir.
Denize yaklaşık 90-100 ton civarında fuel oil döküldüğü tahmin edilmekte olup Gümrük Müdürlüğünce dökülen miktar kesin olarak hesaplama çalışmaları devam etmektedir.Temizlik çalışmaları karada denizde başlatılmış ve büyük oranda temizlenmiştir.
18.01.2017 tarihi itibariyle uçaktan çekilen hava fotoğraflarında deniz yüzeyinde film tabakası şeklinde yağımsı kirlilik görülmekte, kıyılarda ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün personellerince denetimler devam etmekte olup, lokal kısmi kirlilik olduğu, bunlara da temizlik firmaları yönlendirilerek temizlik işlemleri devam etmektedir. Ayrıca Yalova kıyılarında da kirlilik ihbarları gelmiş mevcut temizlik firma araç ve ekipleri yönlendirilerek temizlik işlemleri başlatılmıştır.
12.01.2017 ile 18.01.2017 tarihine kadar denizden sıvı olarak yaklaşık 200 ton sıvı (Fuel oil + Deniz suyu) çekilmiş olup bunun yaklaşık %30 Fuel Oil (60 ton) içerdiği tahmin edilmektedir. Ayrıca bölgede temizlik faaliyetlerini sürdüren firmalar tarafından temizlik çalışmalarında kullanılan malzemeler (absorban, sosis, bariyer vs.) ayrıca limanlarda biriktirilmekte olup oluşan atıkların Zarar Tespit Komisyonu çalışmalarına müteakip bertarafları sağlanacaktır.
Kıyı ve açık denizde yapılan çalışmalar sonucu toplanan atıklar bertaraf tesislerine yönlendirilmektedir. Tanklardan dökülen Fuel Oil’in çevreye verdiği zarardan ötürü 2872 Sayılı Çevre Kanununun 20-v maddesi uyarınca firmaya 2.100.000 TL (iki milyon yüz bin Türk Lirası) idari yaptırım uygulanmıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
Firma bilgisi yok sanırım.
 
Kısa Film ve Fotoğraf Yarışması İlanı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Kısa Film ve Fotoğraf Yarışması İlanı
Bakanlığımız koordinasyonunda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi aracılığı ile yürütülen “İklim Değişikliği Konusunda Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamında, Türkiye genelinde lise ve üniversite öğrencilerine yönelik toplamda 35.000 TL ödüllü kısa film ve fotoğraf yarışmaları düzenlenecektir. “İklim Değişikliği” konulu yarışmalara son katılım tarihi 15 Eylül 2017 olup, dereceye girecek olanlara verilecek ödüller aşağıda belirtilmiştir:
Lise Fotoğraf Yarışması:
Birincilik Ödülü5.000 TL
İkincilik Ödülü2.500 TL
Üçüncülük Ödülü1.250 TL
[TBODY] [/TBODY]
Lise Kısa Film Yarışması:
Birincilik Ödülü5.000 TL
İkincilik Ödülü2.500 TL
Üçüncülük Ödülü1.250 TL
[TBODY] [/TBODY]
Üniversite Fotoğraf Yarışması:
Birincilik Ödülü5.000 TL
İkincilik Ödülü2.500 TL
Üçüncülük Ödülü1.250 TL
[TBODY] [/TBODY]
Üniversite Kısa Film Yarışması:
Birincilik Ödülü5.000 TL
İkincilik Ödülü2.500 TL
Üçüncülük Ödülü1.250 TL
[TBODY] [/TBODY]
Yarışmaların detaylarına ve katılım koşullarına ilişkin hazırlanan şartnamelere ulaşmak için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Ayrıca, projemiz ile ilgili daha fazla bilgi almak için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ziyaret edebilirsiniz.

İletişim ve teknik destek için: Gökhan Karabulut - Proje Asistanı

E-posta: gokhan.karabulut@csb.gov.tr GSM: 0506 560 8126

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacağını söyledi.

http://foto.haberler.com/haber/2017/03/28/marketlerden-naylon-poset-kaldiriliyor-9428867_7645_o.jpg

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, düzenlediği basın toplantısında sektöre ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacağını söyledi.

"UYGULAMA BİRÇOK ÜLKEDE BAŞARIYLA UYGULANIYOR"
Gelecek yılın başından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve giyim, ayakkabı gibi tüm mağazalarda yasaklanacağını dile getiren Altunbilek, bu konuda kısa süre önce Müsteşar Mustafa Öztürk'ü ziyaret ettiklerini ve son gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.


Altunbilek, doğada çözülmesi yüzyıllar süren, hem milletin geleceğini hem insan sağlığını tehdit eden naylon poşet kullanımının satış noktalarında ücretli olması yönünde yasal düzenlemenin 2018'in başında hayata geçeceğini kaydederek, bu konudaki düzenlemenin ABD ve birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulandığını vurguladı.

"GEÇİŞ DÖNEMİNDE BEZ VE KARTON TORBALAR HEDİYE EDECEĞİZ"
Türkiye'de hayata geçecek düzenleme için çalışma yapacaklarını, naylon poşetlerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararları vatandaşa anlatacaklarını aktaran Altunbilek, yerel marketler olarak müşterilerine her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi. Altunbilek, "Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz. Geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceğiz. Avrupa'da yasak olduğu için müşteriler alışverişe gelirken alacakları ürünleri koyacakları file veya kaplarla geliyor." diye konuştu.

"UYGULAMAYI İLK OLARAK METROPOLLERDE BAŞLATACAĞIZ"
Bunu ilk olarak metropollerde başlatacaklarını dile getiren Altunbilek, "Yıl başından itibaren naylon poşetlerin az kullanılması veya kullanılmaması için belki direkt paralı diyemeyiz ama mutlaka zararlarını anlatmalıyız, anlatacağız. Bu bilinci müşteriye aşılayacağız." ifadelerini kullandı. Altunbilek, 1 Ocak 2018'den itibaren alışverişlerde naylon kullanımının yasaklanacağını belirterek, halihazırda naylon poşetin maliyetinin müşteriye yansıtıldığını, yasağın başlamasıyla cüzi de olsa bu masrafın müşterinin üzerinden kalkacağını bildirdi.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Çok güzel, nihayet.
 
Artık nasıl bir felaketin içinde kaldılarsa, sıra (nihayet) geldi
 
Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Atık Yönetimi Sempozyumunun sonuç bildirgesi yayınlanmış. Burada da bahsetmişler bu konuyu. Genel olarak hedefler düşük kalmış bence, ama bir yerden başlamak gerekiyor tabi ki.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Naylon poşetlerin kullanımı ile ilgili olarak Bakanlık bir açıklamada bulunma gereği duymuş; gereksiz kullanımını engellemek için naylon poşetlerin ücretli olacağı ve 2019 yılı Ocak itibari ile düzenlemenin hayata geçeceği yönünde...

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Sanırım heryerde hayata geçmeyecek ilk önce, pilot bölge olacak.
 
ALIŞVERİŞ POŞETLERİNE İLİŞKİN OLARAK SON GÜNLERDE BASINA YANSIYAN HUSUSLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

31.03.2017
Kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde arttırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle atık yönetimi hiyerarşisinde ilk sırada yer alan “önleme” prensibi kapsamında birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de plastik poşetlerin gereksiz kullanımın engellenmesi için bir takım önlemlerin alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Bakanlığımızca plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına ilişkin planlanan düzenleme, 2015/720 sayılı Hafif Plastik Taşıma Torbalarının Tüketiminin Azaltılmasına ilişkin AB Direktifine uyum kapsamında revize edilmekte olan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağında ele alınmıştır.
Hazırlanan Taslak Yönetmelik doğrultusunda alışveriş poşetlerinin tamamen yasaklanması söz konusu olmayıp, evsel atıklar içerisinde yaklaşık % 10 oranında bir miktar oluşturan poşetlerin gereksiz kullanımının engellenerek atık oluşumunun önlenmesi amacıyla 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Ülkemizde halihazırda bazı satış noktalarında uygulanan plastik alışveriş poşetlerinin satış noktasında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu mevzuat halen taslak aşamada olup kurum ve kuruluşların görüşlerine açılmıştır. Taslak mevzuat çalışması ilgili tüm tarafların görüşleriyle şekillenecektir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Çin naylon poşetleri paralı yapmakla 37 milyon varil petrol tasarruf ediyordu ve bu uygulama yıllardır süregeliyor. Ülkemizde geçte olsa bir şeyler düşünülmüş nihayet.
 
Çöp poşetleri ne olacak peki?? Hepsi doğada çözünür mü? Hayır.
Poşetlerden daha sıkıntı bence, evimize aldığımız poşetleri 1-2 defa kullanıyoruz.
Ama çöp torbaları direk çöpe atılmak için. :islik:
 
....Bu mevzuat halen taslak aşamada olup kurum ve kuruluşların görüşlerine açılmıştır. Taslak mevzuat çalışması ilgili tüm tarafların görüşleriyle şekillenecektir....
 
Dünyada nesli tehlike altındaki türlerden deniz kaplumbağası caretta carettaların kabuklarından yapılan tespihler, internet üzerinden 350 ile 2 bin 270 lira arasında fiyatlarla satışa sunuluyor.

Nesli dünyada tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan caretta carettaların kabuklarından yapılan tespihler, yasak olmasına rağmen internet sitelerinden satışa çıkarılıyor. İlanlarda insan vücuduna faydalı olarak gösterilen caretta caretta tespihleri, 350 liradan 2 bin 270 liraya kadar fiyatlarla satılıyor. Tespihleri satışa çıkaranların, ilanların 'açıklama' kısımlarına yazdıkları şu satırlar dikkat çekti:

'Ömrü doğal yollarla tükenmiş olan kaplumbağalardan elde edilen kabuk kısımlar, presleme veya şişirme gibi yöntemlerle kalınlaştırılarak, tespih yapımına uygun hale getirilmekte ve hazırlanan bu malzemelerle yapılan özel tespihler, tespih sevenlerin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Ürünün içerisine flaş ile baktığınızda bazı tanelerdeki şeffaflığı çok rahat görebilirsiniz'



caretta-tesbih-2018haber.jpg
caretta-tesbih-haber.jpg
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst