• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye gündemine dair haberler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Çevre Bakanlığı'ndan İzmit Körfezi açıklaması: Zarar kirletenden alınacak
İZMİT (Kocaeli), (DHA) - ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, İzmit Körfezi'ndeki kirliliğin büyük oranda temizlendiğini, kirliliğe neden işletmeye gerekli idari yaptırımın uygulanacağını belirterek, zararın tazmininin kirletenden alınacağını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmit Körfezi'nde yaşanan çevre kirliliğiyle ilgili yazılı açıklamada bulundu. Bakanlık, İzmit Körfezi'nde yaşanan deniz kazasına anında müdahale edildiğini belirterek şu görüşlere yer verdi:

"12 Ocak Perşembe günü Dilovası bölgesinden denize fuel oil döküldüğü ihbarı üzerine, Bakanlığımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri olay yerine intikal etmişlerdir. Tesiste bariyer çekme ve kirliliği temizleme çalışmaları tesis yetkilileri ve yetkili acil müdahale firması tarafından başlatılmış, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından olay yerinden numune alınmış ve analize gönderilmiştir. Kirliliğe acil müdahale işlemleri gece boyu sürdürülmüştür. 13 Ocak günü İzmit Körfezi'nin çeşitli yerlerinde deniz kirliliği olduğu ihbarları alınmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan havadan kontroller sonucu kirliliğin Dilovası bölgesinden geldiği gözlemlenmiştir. Kocaeli Liman Başkanlığı tarafından 2'nci seviye kirlilik olduğuna dair Kocaeli Valiliği'ne yapılan bildirim sonucunda, Bakanlığımız tarafından onaylanan Marmara ve Boğazlar Bölgesel Acil Müdahale Planı doğrultusunda Valilik tarafından İl Kriz Merkezi kurularak çalışmalarına başlamıştır. Ayrıca, konu ile ilgili zarar tespit komisyonu kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır."

ZARAR KİRLETENDEN ALINACAK
Alınan numunelerin TÜBİTAK'a gönderildiği belirtilerek, şu açıklamada bulunuldu: "Deniz yüzeyindeki kirliliğin kaynağının analizle teyit edilmesi için Bakanlığımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince numuneler alınmış ve parmak izi analizi için TÜBİTAK'a gönderilmiştir. Söz konusu bölgede toplam 3 adet acil müdahale firması tarafından 350 personel görevlendirilerek temizlik çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Ayrıca, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Seyit Onbaşı gemisi ve tahlisiye botu deniz operasyonlarını koordine etmek amacı ile olay yerine intikal etmiş, deniz temizleme çalışmalarını sürdürmektedir. Bunlara ilaveten tüm limanlar tarafından kendi personelleriyle temizlik işlemlerine destek verilmektedir. Bakanlığımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kocaeli Liman Başkanlığı teknik personelleri sahada çalışmalarını sürdürmektedirler. Kirlilikten etkilenen yaban hayvanlarına ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Ayrıca, acil müdahale çalışmalarına destek olunması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan heyetler yerinde incelemeler yapmıştır. Kirliliğin başladığı andan itibaren temizleme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmekte olup, kirlilik büyük oranda temizlenmiştir. Kirliliğe sebep olan işletmeye 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden gerekli idari yaptırım uygulanacaktır. Ayrıca zararın tazmini kirletenden alınacaktır."

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Birpınar beni Twitter’da engelledi, hiç eleştiriye açık değil :)
 
Türkiye’de son 10 yılda çiftçi sayısı yüzde 38 azalırken, tarım alanları son 15 senede yüzde 12, sebze bahçeleriyse yüzde 15 küçüldü.

Türkiye bir türlü önlenemeyen gıda enflasyonu ile mücadelede çareyi son olarak tanzim satış noktalarında arıyor. Hükümet tanzim satış noktalarında halka ucuz sebze meyve satmaya başlarken, gelinen bu noktanın sebepleri de tartışma konusu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verileri aslında problemin kaynaklarına ilişkin önemli bilgiler sağlıyor. Buna göre Türkiye’de çiftçi sayısı son 10 yılda yüzde 38 azaldı. Tarım alanları da son 15 senede yüzde 12 düştü. Sebze bahçeleri alanı ise aynı dönemde yüzde 15 küçüldü.

Euronews’ten Servet Yanatma’nın haberine göre, SGK verileri kayıtlı çiftçi sayısının her yıl giderek nasıl azaldığını ortaya koyuyor. Özellikle son 8 yılda düzenli ve ciddi bir düşüş söz konusu. 2008’de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı 2018’de 697 bine kadar düştü. Bu veriler, kayıtlı çiftçi sayısında 2008’den bu yana 430 bin azalma anlamına geliyor. Bu da yüzde 38 düşüşe karşılık geliyor. Düşünün özellikle 2011’den sonra hızlandığı görülüyor.

TÜK verilerine göre tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı ise 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken, 2018 Şubat ayı itibariyle 4 milyon 983 bin kişiye geriledi. Bu da son 16 yılda 2 milyon 475 bin daha az tarım çalışanı anlamına geliyor. Tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının yüzde 33 azaldığı ortaya çıkıyor.

Sebze alanları da azaldı

İkinci önemli gösterge ise tarım alanlarının azalması. 2002’de 26 milyon 579 bin hektar olan tarım arazisi 2017’de 23 milyon 379 bin hektara kadar düştü. Buna göre tarım alanları 15 senede yüzde 12 azaldı.

Son dönemde özellikle sebze fiyatları arttığından sebze bahçeleri alanına bakıldığında da düşüş açık şekilde görülüyor. 2002’de 930 bin hektar olan sebze bahçeleri alanı 2017’de 798 bine hektara kadar düştü. Bu dönemde düşüş oranı yüzde 15 olarak gerçekleşti.
 
1/07/2020 Tarihine kadar C sınıfları B sınıfı, B sınıfı da A sınıfı yerine bakabilecektir.
 
Arkadaşım Şırnak'ın bir köyünde öğretmenlik yapıyor. Çöpler dereye ve çevreye gelişi güzel atılıyor. Bir kaç girişimle birlikte Özel idare toplama ve yakma işlemlerini yapacak. Ama bunların yapılması için özel idareye rapor proje sunulması gerekiyormuş. Nasıl bir yol izlenmeli? Yardımcı olabilir misiniz?
 
Son düzenleme:
köy ulaşımı ve imkanları, ayrıca nüfus , ve fotoğraflar ile bir dosya hazırlanabilir ... ben daha önce kaba taslak bisiklet yolları için çevreci bakış açısından belediye ve diğer kurumlara proje hazırlayıp gönderdim ... sadece word yada point şeklinde ilgili arkadaş sunum yapabilirse öneri çözümleri ile birlikte .. belki bir adım sağlanabilir ..
 
@Süleyman Doğan üstat biraz basit olmuş olabilir sebebi 3 günde hazırladım ama fikir olması açısından eğer fikir siterse öğretmene yardımcı olmaya çalışırım
 

Ekli dosyalar

  • VAN PEDALŞÖR BİSİKLET GRUBU.pdf
    2.6 MB · Görüntüleme: 3
İl Müdürlüğü gururla sunar..

BURDUR VE SALDA MİLLET BAHÇELERİ
Cumhurbaşkanlığı Eylem Planı kapsamında Ülke genelinde uygulanmaya başlanan 81 İlde en az bir millet bahçesi yapma hedefi doğrultusunda, İlimiz Merkez ve Salda Gölü çevresinde millet bahçesi çalışmalarına başlanılmıştır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Yeter!! lütfen dursunlar artık.
Çevrecilikten bunu mu anlıyor bunlar, millet bahçesi nedir yani? Gidin büyükşehirlerde yapın, Burdur da bağ bahçe kıtlığı mı var. Umarım Burdur halkı direnir. Çok üzüldüm çok.
 
2-3 sene sonra hemen karşısına bir otel yaparlar. Yazın bunu :)
 
Serkan Hocam bu ne iyimserlik :) Çok dedin vallahi :)
 
nerde kalsın turistler ama!
börtü böcek kalmasa da olur.
 
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasada yer alan ve baca gazı filtresi olmadan çalışan kömürlü termik santralların iki yıl daha havayı kirletmesine izin veren madde metinden çıkarıldı. Özellikle termik santralların bulunduğu illerde büyük tepki çeken 45. madde, tüm partilerin ortak önergesiyle komisyona geri çekildi. Düzenlemeye karşı başlatılan kampanya kapsamında 60 binden fazla imza toplanmıştı.
TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşülen ve yılda 1100 erken ölüme neden olabilecek 45. madde, TBMM’deki tüm siyasi partilerin verdiği ortak önerge ile geri çekildi. 2013 yılında kömürlü termik santralların özelleştirilmesinin ardından, bu santralların çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan altı yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya saldı. 45. maddenin geri çekilmesiyle kirliliğin iki yıl daha devam etmesinin önüne geçildi. Bu sayede Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan en az 10 santral 2019 sonuna kadar tüm çevre yatırımlarını tamamlamak zorunda.

Tekrar gündeme gelmesin
Türk Tabipleri Birliği’nden Doç. Dr. Gamze Varol, kararın hava kirliliği ile mücadelede önemli bir adım olduğunu belirtti. Varol, “Bu karar, kanser dahil birçok hastalığın ve erken ölümlerin önüne geçmek için atılan önemli bir adım. ‘Sağlık, iki yıl daha beklemez’ dedik, kazandık. Yetkililerin hava kirliliği konusundaki hassasiyetinin devam etmesini ve hava kirliliğine neden olan kaynakların en aza indirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram “Meclis genel kurulu, büyük bir yanlıştan döndü ve belki de Anayasa Mahkemesi’nden, anayasanın 56. maddesinde yer alan Sağlıklı ve Dengeli bir Çevrede Yaşama hakkının ihlali nedeni 3. kez geri dönecek bir 45. madde düzenlemesini geri çekti. Madde bir daha gündeme gelmesin ve tüm santrallar derhal yatırımlarını yaparak, hava kirliliği nedeni ile daha fazla erken ölümün nedeni olmasın” dedi.

22428
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst