• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye'de çevre etiketi dönemi başladı

Aytaç Emre

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Aralık 2016
Firma
Atauni
13 Mayıs 2019 - ülkemizde enerji verimliliği, atık minimizasyonu ve ürün yönetimini teşvik edecek, çevre ve insan sağlığını koruyacak, daha az kaynakla tasarruf sağlayacak, ilave pazarlara açılma imkanı sağlayacak, çevre dostu ve insan sağlığı ürünlerin kullanılması ve tüketilmesinde bilinci artıracak olan Ulusal Çevre Etiket Sisteminin kurulmasına yönelik olarak yapılan "Ulusal Çevre Etiketi Projesi" kapsamında 66/2010 sayılı AB Eko-Etiket Direktifine uyumlu olarak 3 sektörde (tekstil, seramik, temizlik kağıdı) yayımlanan kriterler.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Kaynak :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Günaydın,

Kriterleri inceledim. Kendi sektörümüz ile alakalı başvuru yapabiliriz ancak kafamıza takılan bir durum var.

Her değerlendirme kriterinin altında "Değerlendirme ve Doğrulama" kısmı yer almakta ve bu alanlarda hesaplamaları içeren raporları / test raporlarını vs. gibi dokümantasyonları temin edecektir tarzı bir ibare yer almaktadır.

Örn: Su kullanımı ile ilgili hesaplamayı yapmak istesek, dışarıdan bir kuruluş mu hesaplamaları yapıp, raporu hazırlaması gerekiyor?,

Bu doğrulama ve hesaplamaları biz bir rapor şekline dönüştürsek olmuyor mu ?
 
Cevap baya bi geç olacak ama , Sektörlerdeki kriter esaslarında akredite kuruluş şartı var, yani raporlamayı siz yapsanız bile en azından akredite kuruluşa doğrulama yaptırmak gerekecek benim anladığım kadarıyla, su kullanımıyla alakalı eğer arıtma tesisiniz varsa geri dönüştürülen su miktarını hesaplamak için teknik ek var, formülden hesaplanabilir, arıtma tesisi teknik rapor desteklemek amacıyla bu konuda yeterli olabilir diye düşünüyorum. Kriterleri incelediğimde diğer parametreler içinse testlerin ve raporların akredite kuruluştan alınması gerekiyor , yinede ilgili birimden bilgi almak en sağlıklısı olacaktır

Çevre Etiketi konusunda ilerleyen arkadaşlar tecrübelerini paylaşma imkanları olursa iyi olacaktır :)
 
Merhaba Arkadaşlar;
Çevre Etiketi ISO 14025 Tip-3 standardı ile ilgili bilgisi olan var mı ? İşleyiş nasıl,başvuru ve kapsamla ilgili bilgi paylaşabilir misiniz ?
 
Merhaba @mavi_pelerin ,

Çevre etiketi dediğimiz ISO 14040/44 ve ISO 14025 standartlarına bağlı olarak verilen bir belgedir. Daha çok LEDD, BREEAM gibi yeşil bina nitelikli yapılarda kullanılan tüm "yapı malzemeleri"ni kapsar.

Üretim kolunuza göre oluşturduğunuz ürün yaşam döngüsü boyunca; hammadde eldesi, enerji kullanımı ve verimliliği; malzeme ve kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen emisyonlar; atık oluşumu gibi parametreleri nicel olarak belirten bir belgedir.

Aşamalarına bakacak olursak;
•Ürün/Ürünler için ISO 14040 ve ISO 14044 ve EN 15804 normu kapsamından LCA – Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi çalışması yapılır,
• Ürün/Ürünler için ISO 14025 ve EN 15804 normu uyumlu EPD Belgesi hazırlanır,
• LCA çalışması için ISO 14044 ve PCR – Ürün Kategori Kurallarına göre üretim verilerinin toplanması ve veri şablonu oluşturulur, (yukarıda saydığım parametrelere göre)
• Her ürün grubu için, üretim akışlarının SimaPro LCA yazılım programında modellenir ve Çevresel Etkiler ana kaynaklarının belirlenir,
• Tüm EPD Kurumu ve Doğrulayıcı ile olan yazışma ve süreç yönetiminin yapılır.

Bu kısımları zaten belgelendirme firmasının yönlendirmesi ile yapmaktasınız.
 
Son düzenleme:
Murat ÇelebiRica ederim Murat bey. O dönemde bir danışmanlık firmasından teklif ile birlikte bu bilgileri almıştım ama sonrasında bu konuda bir çalışmam olmadı maalesef bu nedenle dokümanım yok. Ama danışmanlık firmalarından teklifle birlikte ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam Metsims firması ile görüşmüştüm.
 
merhaba arkadaşlar,
otellerde çevre etiketi zorunluluğu var mı?
 
Üst