• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye'de iyi bir çevre mühendisi nasıl olunur ?

Betül Atakol

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ekim 2014
Firma
ÖZEL SEKTÖR
Arkadaşlar Merhaba,


Forumda iş arayan meslektaşlarımızın çoğunlukta olduğunu ve bu sebepten dolayı onlara fayda sağlayabileceğini düşündüğümden böyle bir başlık açmayı uygun buldum. Mesela İşsiz bir Mühendis kendini hangi gelir ile geliştirecek ? Bu kadar ilana başvuru yapılıyor ve mülakat aşamasına bile geçilemiyor ? Tecrübeli arkadaşlar da konuyla ilgili fikirlerini paylaşırsa diğer iş arayan arkadaşlarımıza katkı sağlayacaktır.
 
danışmanlık için tecrübe isteyen yok zaten danışmanlık denilen şeyi bir ayda ilkokuldan mezun birine bile kolaylıkla öğretilebilecek bir şey. çünkü danışmanlıkta mühendislik adına yapılan bir halt yok yönetmelikte yazılan 4 tane evrağı bir araya getirip sisteme yüklemekten ibaret bütün olay
 
Merhabalar,

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denetim ve çevre cezası istatistikleri bulunmaktadır.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ve
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
linklerde ise sırasıyla Geçici Faaliyet Belgesi'ne ve Çevre İzin ve/veya Lisansı'na sahip tesisler görüntülenmektedir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlük'lerinin web sayfalarında İl Çevre Durum Raporlarında hangi ilde ne kadar işletme olduğu, bu işletmelere neden ve ne kadar toplam idari para cezası verildiği de yazmaktadır.

Şimdi sorumu soruyorum: Madem danışmanlık işi 4 evrak yüklemek kadar kolay, bu çevre cezaları neden veriliyor? Sonuçta "ilkokul mezunu birisine bile kolaylıkla öğretilecek bir şey"den bahsediyorsak ya milletçek geri zekalıyız ya da siz işinizi küçümsüyorsunuz.

Saygılarımla,
 
aslında bütün olay 4 evragı sisteme yüklemekten geçmiyor ama bu işi ticarete dökmüş tek amaç para kazanmak oda aylık 200 liraya danışmanlık hizmeti veren 500 liraya cevre mühendisi çalıştıran bünyesinde firmalarda hçbir çevre önlemi olmayan denetimlerde nasıl kıvırırız üzerine çalışanlar için geçerli bir durum olduğuna inanıyorum. bu firmalar daki ne yazıkki çevre mühendisleri de o bilinçle körelip gidiyorlar.

kesinlikle bu konuya bende hak vermiyorum

ben ilk mezun olduğumda bu danışman firmaları tanıdım ve dedimki asla bir danışmanlık firmasında çalışmam ancak daha sonrasında gördümki aslında bu işi olması gerektiği gibi hatta uluslararası yürüten ve özenle çalışan gerçekte hükümlere uyan veya bünyesindeki firmaları bu hükümlerce yöneten danışmanlıkları gördüm ve bütün düşüncem değişti.

aslında danışmanlık firmalarının ykümlülükleri yapması gerekenler çok fazla
 
Melih Bey katılımınız için teşekkür ederim. Danışmanlık işi 4 evrak yüklemek tabi ki değildir fakat mevcut durumda piyasada danışmanlık hizmeti veren Çevre Görevlilerinin mühendislik adına neler kattığına-kazandığına da bakmak gerekmez mi ? Yani bir Çevre Görevlisi tesise gittiği zaman tesis yetkilisi "aman masraf çıkarma, yine ne isteyeceksin, size para veriyoruz ceza yedirme sakın," derse, İl Çevre Müdürlüğünden gelen Çevre Mühendisine kul köle olup belki de aynı okuldan mezun olan Çevre Görevlisine patlarsa bu iş Mühendislik değil Danışmanlık olur. Mühendis birisi danışmanlığı seçenekler sunarak, üretkenlik sağlayarak yapar, 4 evrağı tamamlayıp sisteme yükleyerek hatta Çevre İzin alarak değil. Benim şahsi görüşüm; kimse olması gerekenin peşinde değil sadece günü kurtarmanın derdinde, İl Çevredeki personel de aynı, firma yetkilisi de aynı yani sizin Çevre Mühendisi olmanız sadece Çevre Görevlisi Belgesinden ibaret oluyor maalesef..
 
Her kurum ve her pozisyonda günü kurtarma yada kısa yoldan hayatını kazanma derdine düşenler olacaktır tabi ki. Bu biraz kişilik yapısı ile de alakalı, öte yandan içinde bulunduğu şartlar illaki insanı, istese de istemese de, dönüştürüp değiştiriyor zamanla.

Karar vermek ve kendinin farkında olmak gerekli. Ya elindekilerle yetineceksin, karşına ne çıkarsa ona adapte ederek kendini, bir yolda ilerleyeceksin, ya da başında ne istediğine karar verip ona uygun hamleleri nerede, ne zaman ve nasıl gerçekleştireceğini bulacaksın.
Çevre mühendisliği bu anlamda multidisipliner yapısı gereği aslında oldukça fazla seçenekler sunabilen bir meslek dalı benim görüşüme göre. Çevre konuları ile hukuk, sosyoloji, satış pazarlama, ekoloji, mimari, tasarım,kimya, biyoloji, mekanik, yapı işleri gibi bir çok bağlantı ile pekiştirmeler yaparak kendinize uygun bir iş bulabilirsiniz. Kurulu bir düzen olsun yapmam gerekenler bunlar yaptım bitti demek de bir seçenek. idealist olmak da.İnsanların mesleklerini uygulama tarzı hatta uygulamaları veya uygulamamaları asla haddime değil. Biraz hangi pozisyonda olduğunuzdan çok yapmanız gerekenin ne olduğunu bilip bilmediğiniz ve bunu bilmeyi isteyip istememeniz sizi mühendis yapıyor gibi geliyor bana. Bilgiye nereden, ne şekilde ulaşacağınız ve temelde işinizin neler olduğu öğretiliyor üniversitede size. Gerisi size kalmış. yoksa diploma nüfus kağıdı misali alındı mı seneler geçiyor. Önemli olan 5/10/15/20 senelik mühendis olduğunuz vakit kendinizi ne kadar dolu hissettiğiniz veya bunun sizin için önemli olup olmadığı.

Başka bir bakış açısı da mesleğinizin mantığını anlamak. Çevre mühendisliği tanımında doğal kaynakları korumak geçiyor. Türkiye'de bu farkındalıkta kaç Çevre Mühendisi var gerçekten bir düşünün araştırın. Çok basit bir örnekle evinde atık ayrımı yapan kaç kişiyiz, yağını lavaboya boşaltmayan yada gereksiz yere poşet almayan.

Mesleğimiz 'bilinçlenme ve insanın alışkanlıklarının değiştirilmesi' gibi oldukça güç konular/kavramlar ile temelden bağlı, kimse bunların şıp diye olmasını bekleyemez buna karşın aynı zamanda bir mühendislik, gerekli yasal düzenlemelerini yapmak, gerekli teknolojileri kullanmak, adapte etmek yada tasarlamak, araştırmak. Hiç bir Çevre Mühendisi mesleğinin yeterliliklerini tamamen gerçekleştirebileceği bir kariyere sahip olamaz ancak bulunduğu konum gereği işini ne kadar hakkı ile yapabildiği önemlidir bence.
 
fikrim hala aynı ilkokul mezunu birisi bir ayda bu danışmanlık işini yapar. danışmanlık yaparak milletçe ileri zekalı olmuyoruz.

YÖK başkanı olsam mezunları danışmanlık yapacak bütün üniversitelerin çevre mühendisliği bölümlerini kapattırıp halk eğitim merkezinde 30 günlük kurs açtırırım
 
Herşey kişiye göre değişir. Danışmanlık işini çok küçümsememek gerekir. Mesele sizin elinizden geleni yapıyor olmanız. Bir arkadaşımız danışmanlığını yaptığı kurumsal sayılabilecek firmalardan birinden Çevre Mühendisi-İş Güvenliği Uzmanı olarak iş teklifi aldı. Danışmanlıkta kazandığı paranın yaklaşık 3 katı kadar paraya. Yaptığınız işe saygı gösterirseniz ve sabırlı olursanız önünüze her zaman fırsatlar çıkacaktır.
 
çevre mühendisliği bölümü çok güzel hem insanlar için çok faydalı hemde doğa için.Ama ne yazık ki kimse çevre mühendise yardımcı olmuyorlar.Aksine işinde kensine kolaylık yerine zorluk çıkarıyorlar
 
Danışmanlık işi söylenildiği kadar kolay değil elbet, gerekli sorumluluk ve yükümlülükleri var. Bence sorun danışmanlıkta çalışan personelin kolay istihdamı ve yerine başka birini hemen getirilebilmesidir.
 
Arıtma Tesisi yapan bir firmadan başlayın arkadaşlar alt yapı üst yapı ve bunun yanında işletme vs herşeyi öğreniyorsunuz arkadaşlar hem inşaat mühendislerinin işinede göz dikelim madem şantiye şefliği gibi :) onlar bize yürüyorlarsa bizde onlara yürürük :)
 
Merhaba ben özel sebeplerle geç mezun olan ve ilk iki iş tecrübemde kesinlikle çevre mühendisliği ile ilgili hiç bir konuda gelişmeme fırsat vermeyen firmalarda çalışan bir çevre mühendisiyim. Şimdiki iş yerimde ise isg ve çevre ile ilgili tüm konulardaki sorumlu kişi benim. Şöyle ki alınması gereken izinler, yapılması gereken bildirimler, işletilmesi gereken atıksu arıtma tesisi, yapılması gereken ölçümler bu konularda hiç bir deneyimim yok. Şu noktada yönetmelikleri takip etmeye, firmamızdaki mevcut dosyaları incelemeye konuyla ilgili ( su arıtma gibi) kitapları okumaya çalışıyorum. Ancak tabiki bu bilgilere kısa sürede vakıf olmam pek mümkün değil ve ben bu durumu kendime çok stres yapıyorum. Sormak istediğim herkes bu gibi süreçlerden geçti mi? Ve deneyimli arkadaşların şu noktada nasıl bir yol izlemem konusunda değerli önerilerini sormaktayım.
 
Mühendis olmak için yada herhangi meslekte başarılı olmak için tek birşey gerekli merak. Etrafındaki çevredeki herkesten bir tık daha fazla merak.

İnsan meraktan ayada çıkıyor ne var lan burada diye. Merak yüzünden bilgi edinirsin. Ve zengin olsun.

Çünkü bilgi herşeyi satın alır...
 
Üst