• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye'de Yenilenebilir Enerji

Uğur Balbay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Aralık 2008
HİDROELEKTRİK:
Türkiye'nin hidrolik kaynaklarının teorik olarak, ortalama debi ve düşü koşullarında hesaplanan brüt potansiyeli DSİ verilerine göre, 433 milyar kWh/yıl'dır. Yine aynı verilere göre, ekonomik yapılabilir olmasına bakılmaksızın, teknik yapılabilirlik koşulu ile bu kaynaktan sağlanabilecek teknik potansiyel 216 milyar kWh/yıl, hem teknik hem de ekonomik yapılabilirlik koşulları altında kullanılabilecek potansiyel ise yaklaşık 130 milyar kWh/yıl. Bu potansiyelin %35'i işletmede, %8'i inşa halinde ve geri kalan %57'si ise çeşitli proje seviyelerinden oluşuyor. Hidrolik enerji üretimi ise 2005 yılı itibariyle yıllık 42 milyar kWh.

JEOTERMAL:
Türkiye'de jeotermal enerjiden en fazla jeotermal merkezi ısıtma sistemi ve termal turizm (kaplıca) kullanımından faydalanıyor. 2005 yılı itibariyle, dünyadaki jeotermal elektrik üretimi 8912 MW elektrik kurulu güç olup, 72.6 Milyar kWh/yıl üretimdir. Türkiye Jeotermal Derneği verilerine göre, Türkiye'de ise 20,4 MW elektrik kurulu güç olup, 94 GWh/yıl üretimdir. Dernek verilerine göre, Türkiye'de, jeotermal merkezi ısıtma (şehir, konut, termal tesis, sera gibi) uygulamalarında 827 MWt (103.000 konut eşdeğeri) kapasiteye ve 402 MWt'lık termal tesis kullanımı ile toplam 1229 MWt'a sahip. Türkiye'nin toplam jeotermal ısı potansiyeli ise 31500 MWt'dır. Bu potansiyel 5 milyon konut ısıtma eşdeğeri veya 150 bin dönüm sera ısıtması veya 1 milyonun üzerinde kaplıca yatak kapasitesi veya 9,3 milyar USD/yıl Fuel-Oil eşdeğeri (30 milyon ton/yıl) veya 30 milyar m 3 /yıl doğalgaz eşdeğeridir.

RüZGAR:
EİE verilerine göre, Avrupa'da rüzgar enerjisi potansiyeli bakımından en zengin ülkelerden biri olan Türkiye'de, rüzgar enerjisi kaynakları elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak düzeyde. EİE Genel Müdürlüğü ve DMİ Genel Müdürlüğü tarafından Haziran 2002 yılında “Türkiye Rüzgar Atlası” çalışması tamamlandı. Buna göre, Rüzgar enerjisi açısından Bandırma, Antakya, Kumköy, Mardin, Sinop, Gökçeada, çorlu ve çanakkale zengin bölgeler olarak tespit edildi. Ayrıca Bandırma, Bozcaada, çeşme, Gökçeada, çanakkale, Karadeniz Ereğlisi, Florya ve Siverek gibi bölgelerde yöresel potansiyel belirleme çalışmalarının yapıldığı belirtiliyor. Türkiye'de ilk rüzgar elektriği, 1986 yılında çeşme Altınyunus Tesisleri'nde kurulan 55 kW nominal güçlü rüzgar türbininden elde edildi. Uluslararası boyutta ilk rüzgar elektriği, 1998 yılında çeşme Germiyan Köyü'nde üretildi. Yap-İşlet-Devret Modeli ile işletmeye açılan ilk rüzgar enerjisi tesisi ise 1998 yılında işletmeye açılan Alaçatı'daki ARES adlı 12 adet türbinden oluşan rüzgar çiftliği. Yap-İşlet-Devret modeli ile kurulmuş ve şu an Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi santrali Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali (BORES) ise 10,2 MW gücünde olup Bozcaada'da kuruldu.

GüNEŞ:
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nde (DMİ) mevcut bulunan 1966-1982 yıllarında ölçülen güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti verilerinden yararlanarak EİE tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti 1311 kWh/m²-yıl (günlük toplam 3,6 kWh/m²) olduğu tespit edilmiş. 1992 yılından bu yana EİE ve DMİ, güneş enerjisi değerlerinin daha sağlıklı olarak ölçülmesi amacıyla enerji amaçlı güneş enerjisi ölçümleri alıyor. Devam etmekte olan ölçüm çalışmalarının sonucunda, Türkiye güneş enerjisi potansiyelinin eski değerlerden %20-25 daha fazla çıkması bekleniyor. Türkiye'nin en fazla güneş enerjisi alan bölgesi ise Güney Doğu Anadolu Bölgesi olup, bunu Akdeniz Bölgesi izliyor. Türkiye'de güneş enerjisinin en yaygın kullanımı sıcak su ısıtma sistemleridir.
 
Ben teşekkür ederim Fatih Abi, Doğanın gücüne insan oğlu asla karşı gelmemelidir. Yıllardır onu yıpratmak yerine ağaçtaki yaprağı sallayan gücü yada kaplıcalardaki o suyun gizemini ve gücünü daha farklı kullanabilseydik şu anda dünyamız daha yaşanabilir bir hal alırdı.
 
Türkiye'de bir çok alanda verilen desteklemelerin bence bir kısmı sürdürülebilir enerjiye yönlendirilse ve insanlar bu konuda bilinçlendirilse daha temiz bir dünya için büyük bir adım atmış olunur.

İnsanlara elektiriklerini güneşten ve bedava üretebileceklerini, yağmur sularını bahçe sulamada ve evlerinde sifon gibi bir çok yerde kullanabileceklerini ve buna benzer doğadan tasarruf yollarını anlatmak bence çevre mühendisleri ile ÇMO'nun başlıca görevleri olmalıdır. Bu şekilde bölümümüz ile ilgili sektörel alanlarda da hızlı bir gelişme olur.
 
Üst