• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye'nin gürültü haritası çıkarılacak

Yasin Aslan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Aralık 2008
17 Ağustos 2009 22:15
Nüfusu 100 bini aşan yerleşim merkezlerindeki eğlence yerleri, sanayi alanları, limanlar, karayolları, havaalanları ve demiryolları için gürültü haritası hazırlanacak.

AA muhabirinin Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ülke genelinde gürültünün önlenmesine yönelik eylem planı hazırlanması amacıyla harekete geçildi.

Çalışma kapsamında, nüfusu 100 binin üzerinde olan yerleşim alanlarıyla buralarda bulunan limanlar, sanayi alanları, eğlence yerleri, karayolları, havaalanları, demiryollarının gürültü haritası çıkarılacak.Haritaların çıkarılmasının ardından söz konusu alanlar için hazırlanacak eylem planları ile gürültünün kontrolü ve önlenmesi sağlanacak.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça tarafından Ulaştırma Bakanlığı'na gönderilen konuya ilişkin yazıda, ''nüfusu 100 binin üzerinde olan ve nüfus yoğunluğu binden fazla olan alanlarda, tüm limanlar, sanayi alanları, atölye-imalathane-eğlence yerleri ve benzeri kaynaklar ile tüm karayolları, tramvay ve yer üstü metro istasyonları için ayrı ayrı gürültü haritalarının hazırlanmasının gerektiği'' kaydedildi.

-İLK HARİTALAR 2013'DE-

Yazıda, 250 binden fazla yerleşik nüfusu olan yerleşim alanları, çok sık kullanılan karayolları, demir yolları ve havayollarında gürültü listelerinin belirlenmesinin 30 Haziran 2011, gürültü haritalarının çıkarılmasının 30 Haziran 2013, eylem planlarının hazırlanmasının da 18 Temmuz 2014'e kadar tamamlanması istendi.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, yılda 50 binden fazla iniş ve kalkışta kullanılan İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'ya ilişkin taslak gürültü listesi de hazırladı. Listeye göre, Türkiye genelinde toplam 41 yerleşim yerinde gürültü haritası çıkarılacak. İstanbul'un 28, Ankara'nın 6, İzmir'in 7 ilçesi için gürültü haritası hazırlanacak.

İstanbul'da nüfusu 250 binden olan Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Şişli, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu, Esenyurt, Sultanbeyli ile nüfusu 100 bini aşan, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Sarıyer, Tuzla, Beylikdüzü ilçelerinin gürültü haritaları çıkarılacak.

Ankara'da Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak ve Yenimahalle belediyeleri nüfusu 250 binden fazla olduğu ve nüfus yoğunluğu sınırını geçtiği için ilk etapta gürültü haritası çıkarılacak ilçeler arasında yer alacak.

İzmir'de ise ilk etapta Bornova, Buca, Karşıyaka, Konak, Karabağlar belediyeleri için; ikinci etapta ise Çiğli ve Bayraklı belediyeleri için gürültü haritası oluşturulacak.

-HARİTALARI HAZIRLAYACAK KURUMLAR-

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetilmesi Yönetmeliği'ne dayanılarak yapılacak çalışmaya göre, yerleşim yeri olarak tanımlanan alanlarda bulunan tüm limanlar, sanayi alanları, atölye-imalathane-eğlence yerleri ve benzeri kaynaklar ile tüm karayolları, tramvay ve yerüstü metro istasyonlarının gürültü haritaları belediyeler tarafından yapılacak.

Yerleşim yeri olarak tanımlanan bölgelerde bulunan tüm karayolları, demiryolları ile belediye sınırları ve mücavir alan dışındaki ana demiryolları, havaalanları ile belediye sınırları ve mücavir alan dışındaki ana havaalanlarının gürültü haritaları, Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanacak.

Belirlenen yerleşim alanlarının büyükşehir belediyeleri sınırları içinde olması halinde ilçe belediyeleri ile koordinasyon içinde gürültü haritalarının ve eylem planlarının büyükşehir belediye başkanlığı tarafından hazırlanması öngörülüyor.



Anadolu Ajansı
 
peki belediyeler bu işleri kendilerimi yapar yoksa ihale mi eder bu konuda ne düşünüyorsunuz
 
inşallah bir an önce uygulanır peki sadece belediyelerde memur olan çevre mühendisleri mi yapacak bu işi?
 
Üst