• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye'nin İngiltere'den çöp alması

S

Silinen üye 2206

Samanı bile yurt dışından alan Türkiye kendini aştı(!) Türkiye'deki çöplerin geri dönüşüm kalitesine uygun olmamasından dolayı yurt dışından çöp almaya başladık. Türkiye İngiltere'den yılın ilk üç ayında 27 bin ton çöp ithal etti. İngiltere Çevre Ajansı’na ihracatçılar tarafından bildirilen verilere göre, 2018’in ilk 3 ayında İngiltere Türkiye’ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdi. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan konuyla ilgili araştırma önergesi verdi, “Bilim ve Teknoloji İhraç edecek denilen ülkede çöp ithal etmek geri kalmışlığın belgesidir” dedi. Malezya ve Vietnam’ın İngiltere’den plastik çöp ithalatına sınırlama getirmesi ve Polonya’nın da konuyu değerlendirmeye başlamasının ardından, Türkiye İngiltere’den en çok plastik çöp ithal eden ülkeler arasına girdi.

İngiltere Çevre Ajansı’na ihracatçılar tarafından bildirilen verilere göre, 2018’in ilk 3 ayında İngiltere Türkiye’ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdi. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Türkiye plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında. Buna rağmen plastik atık ithal edilmesi CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan'ın dikkatini çekti.

GERİ KALMIŞLIĞIN BELGESİ
Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Türkiye'nin İngiltere'den çöp ithal etmesinin nedenlerinin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi. Tahsin Tarhan, “Eskiden iğneden, ipliğe her şeyi ithal ediyoruz denirdi. AKP iktidarlarının ülkemizi getirdiği noktada artık İngiltere'den çöp ithal ediyoruz. Bilim ve Teknoloji İhraç edecek denilen Yeni Türkiye'de çöp ithal etmek geri kalmışlığın belgesidir. İçinde bulunduğumuz Türkiye tablosu maalesef içler acısıdır. Bu tabloda payı olan AKP İktidarları er geç milletin vicdanında olması gereken yeri alacaklardır” dedi.

DÜNYANIN GERİSİNDE
Tarhan, “Seçim meydanlarında uçak üreteceğini, yerli otomobil yapacağını söyleyen iktidar maalesef ülkemizi çöp ithal etmeye mecbur bırakmıştır. Geri dönüşüme, yenilenebilir enerjiye, teknolojiye uzak, dünyayı takip edemeyen politikalar uygulandığı için maalesef ülkemiz bu noktaya gerilemiştir. Yatırım ekonomisine geçmemiz gerekiyor, ekonomideki bu sıkışıklığı suni önlemlerle atlatamazsınız diye uyardıkça ithal ürünler artmaya, rant ekonomisine yatırım yapılmaya devam ediliyor. Saman ithal edilmesini zor hazmeden bu millete, İngiltere'den çöp ithal ediyoruz diye nasıl anlatacaklar” ifadelerini kullandı.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Konuya tam hakim olmadığım için soruyorum; bu atıkları hammadde olarak kullanabilmek için sonuçta para ödeniyor firmalar tarafından, bu miktarlar nedir? Geri dönüşüm sektörünü bilmediğim için örnek bir rakam canlanamıyor kafamda. Örneğin; şu kadar atık alınıyor, bu atığı yüzde 90 verimle işliyoruz, ücreti de şu kadar gibi bir veri var mı?
Bu rakamı Türkiye'deki atıkların verimli bir şekilde ayrıştırılması projesine harcamak yeterli ve mantıklı mı? Kafamdaki sorular bunlar : )
 
Atık piyasasındaki fiyatları biliyorum fakat yurtdışından kaça alınıyor bilmiyorum. Bence bedavadan biraz pahalıya alınıyor olması lazım taşıma-işleme maliyetleri düşünüldüğünde. Ayrıştırılması projesine gelince bu iş maddi yatırım yapılarak halledilecek bir konu değil bence. Tek çözümü eğitim, bir insana pet şişeyi denize atmaması gerektiğini ancak eğitimle öğretebilirsin o da çocukken :)
 
@Gizem Sunar bahsettiğim kişi granül, çapak üretimi yapıyor yani hammadde alıp işlemiyor onun iş alanı bu değil, o yüzden atıyorum bir tır 15 ton plastik hurdayı Türkiyede 15 birime alıyorsa yurtdışından 5 birime alıyor
 
@Serkan Çiçekay eğitimle öğretebilirsiniz kısmına kalbim inansa da tek seçeneğin bu olduğunu malesef düşünmüyorum. Para. Türkiye'de poşeti paralı yaptığın gibi işin içine parayı sok (bu ceza olur, depozito olur ne olursa) çözüme kavuşmamız hızlanır. Keşke bilinçli bir şekilde olsa ama olmuyorsa da bu konuda sert olunmasını desteklerim açıkçası.
Neyse maddiyatı tüm Türkiye'de sistemi kuralım, hammadde sıkıntısı çekmeyelim fikri her zaman ağır basıyor : )
 
@Gizem Sunar hayır bu atıkları türkiyeden temin etmekle-ithal etmek arasındaki fark bu. Hammadde bazında değil. Mesela hurda plastik türkiyede 3 lira ise 1 liraya ithal ediyosun.

Türkiyede hurda piyasasında ciddi bir artış var gerçekten.
 
@arda erman anladım, Türkiye'ye göre ucuza alıyor. Peki bu durum iç piyasayı etkilediği için dolaylı yoldan yine zararı bize olmuyor mu? 15 birime satamayan adam -ki 5 birimle mücadele etmesi mümkün değil- o plastik atıkla ne yapacak? Nereye kadar plastik atık toplayıp ayıracak? Ne kadar sürdürülebilir? Yani, olay dönüyor dolanıyor yine bize bağlanıyor : )
 
@Gizem Sunar sadece hurda alıp satanları bi kenara koyuyorum. Artık diğer fabrikalar bile atıklarını yüksek satmak istiyor, yani piyasada tutunmak için 15-5birimiyle mücadele etmesine gerek yok. Faaliyet alanı başka. Sadece daha fazla para kazanmak istiyor.
 
@Serkan Çiçekay yani diyorsunuz ki toplama ayırma tesisleri her halukarda ellerindeki atıkları satabiliyor? İthalat iç pazara bu anlamda etki etmiyor? Doğru mu anladım, gerçekten bilmediğim ve merak ettiğim için soruyorum : )
 
@Gizem Sunar bu ithalat iç pazara tabiki etki ediyor ama bunun altında yatan sebebi çözmek lazım diyorum ben. Şimdi tat tesisi fabrikadan veya toplayıcı-hurdacıdan (tat’ın ulaşamadığı üreticilerden bunlar alıyor çünkü ufak çaplı atık üreticilerinden) atığı 5 liraya alıyor bunu ayrıştırıyor presliyor işliyor vs maliyeti 10 lira oldu bunu 15 liraya satıyor 5 lira kâr etti. İşleme maliyeti azalmıyor hatta sürekli artıyor o yüzden bunu ya daha ucuza alacak yada daha pahalıya satacak tat tesisi. E bunu fabrikadan ucuza alamıyor o da satış fiyatını yükseltiyor. Böyle olunca ithal ürün piyasaya giriyor ve satışlar etkileniyor. İthal edenler yine tat tesisleri zaten, çünkü bu atığın işlenmesi ayrıştırılması lazım. Yani mecburen kendi piyasalarını daraltıyorlar. Ben de diyorum ki örneğin tencere üretimi yapan bir firma 1 lira değerinde olan atığı neden 5 liraya satmaya çalışıyor?sen tencereden para kazanmaya çalış atığı gelir kaynağı olarak görme. 1 liraya alsa tat tesisi bunu daha ucuza satıp yine aynı kârı yapacak.
 
"Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) 2015 yılında dair verileri, Türkiye'nin çöpünün sadece yüzde 1'ini geri dönüşüme yolladığını, gerisini ise katı atık sahasına gönderdiğini gösteriyor.
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Türkiye plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında."

Şu an için bu gelişmenin olumlu bir durum olduğu gözlense de bahsedilen veriler dikkate alındığında ve Türkiye de 751 lisanslı geridönüşüm tesisi , 566 atık toplama ve ayırma tesisi bulunurken kontrollü ilerlenmediği takdir de bu durumun bizim aleyhimize döneceği kanısındayım.
 
@Serkan Çiçekay @Gizem Sunar @Gülin Ç. @arda erman arkadaşlar konu ile alakalı nacizane bir katkı yapmam gerekirse. Yurt dışındaki hurda plastik ile türkiyedeki hurda plastikler arasında fiyat bakımından çok fazla bir fark yok. Fark burada türü ve cinsine göre örneğin hdpe plastik kırıyorsun buna ihtiyacınız var türkiyede bunu karışık plastiklerin içinden ayrıştırmanız gerekiyor fire tespitini çöpler vs. uğraşıyor ve tesise proses eklemek zorunda kalıyorsunuz. Ama yurt dışında kırmaya hazır vaziyette 500 ton hdpe plastiği balyalı bir şekilde bulabiliyorsunuz. Sonuç olarak plastik ürün hammaddesi olan granül kg si 5 lira ise siz 2 tl ye hurda plastik alıp granül çekerek 3 liraya mal edebiliyorsunuz. Kar burada ortaya çıkıyor. Tüm geri kazanım firmalarına bakarsınız ( Özellikle palstik kırma firmaları ) ayrıştırma bantı 6 saat çalışır kırma makinası 2 saat bile çalışmaz günde. Bunun sebebi ayrıştırmaya çok fazla vakit harcanıyor. Ama yurt dışından tek cins atık alarak 24 saat kırma yaparsanız.
 
Öncelikle merhabalar,
Atık ithalatıyla ilgili bir kaç kelime söylemem gerekirse
Geri dönüşümün merkezi olan Çin atık ithalatını yasakladı.
Buda bizim uluslararası geri dönüşüm piyasasından ülkemize daha uygun fiyata ve çok miktarda atık ithalatı yapmamızın önünü açtı diyebilirim.
Fakat bu ithalat hamlesi ülkemiz içerisinde toplanan atıklardan daha kaliteli ve daha ucuza mal edilmesinin sonucunda ülkemizde oluşan atıkların piyasa fiyatları düşecektir.
Şunu belirtmek isterim ki
İthalat bir çözüm değildir.
İlgili kurumların ithalata bir kota koymaları gerekmektedir. Eğer ki ithalatta gerekli önlemler alınmazsa ülkemiz sınırlarında oluşan atıkların gerekli oranlarda toplanamayacağı
kanaatindeyim.
Saygılarımla.
 
Aynı fikirdeyim, toplamacılar daha az maliyetle ithal ederlerse atıkları elbette toplama işleri yavaşlayacak. Geri dönüşümde gelişirken, çöp ülke olmamak için kota şart.
 
Üst