• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Türkiye'nin İngiltere'den çöp alması

S

Silinen üye 2206

Samanı bile yurt dışından alan Türkiye kendini aştı(!) Türkiye'deki çöplerin geri dönüşüm kalitesine uygun olmamasından dolayı yurt dışından çöp almaya başladık. Türkiye İngiltere'den yılın ilk üç ayında 27 bin ton çöp ithal etti. İngiltere Çevre Ajansı’na ihracatçılar tarafından bildirilen verilere göre, 2018’in ilk 3 ayında İngiltere Türkiye’ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdi. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan konuyla ilgili araştırma önergesi verdi, “Bilim ve Teknoloji İhraç edecek denilen ülkede çöp ithal etmek geri kalmışlığın belgesidir” dedi. Malezya ve Vietnam’ın İngiltere’den plastik çöp ithalatına sınırlama getirmesi ve Polonya’nın da konuyu değerlendirmeye başlamasının ardından, Türkiye İngiltere’den en çok plastik çöp ithal eden ülkeler arasına girdi.

İngiltere Çevre Ajansı’na ihracatçılar tarafından bildirilen verilere göre, 2018’in ilk 3 ayında İngiltere Türkiye’ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdi. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Türkiye plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında. Buna rağmen plastik atık ithal edilmesi CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan'ın dikkatini çekti.

GERİ KALMIŞLIĞIN BELGESİ
Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Türkiye'nin İngiltere'den çöp ithal etmesinin nedenlerinin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi. Tahsin Tarhan, “Eskiden iğneden, ipliğe her şeyi ithal ediyoruz denirdi. AKP iktidarlarının ülkemizi getirdiği noktada artık İngiltere'den çöp ithal ediyoruz. Bilim ve Teknoloji İhraç edecek denilen Yeni Türkiye'de çöp ithal etmek geri kalmışlığın belgesidir. İçinde bulunduğumuz Türkiye tablosu maalesef içler acısıdır. Bu tabloda payı olan AKP İktidarları er geç milletin vicdanında olması gereken yeri alacaklardır” dedi.

DÜNYANIN GERİSİNDE
Tarhan, “Seçim meydanlarında uçak üreteceğini, yerli otomobil yapacağını söyleyen iktidar maalesef ülkemizi çöp ithal etmeye mecbur bırakmıştır. Geri dönüşüme, yenilenebilir enerjiye, teknolojiye uzak, dünyayı takip edemeyen politikalar uygulandığı için maalesef ülkemiz bu noktaya gerilemiştir. Yatırım ekonomisine geçmemiz gerekiyor, ekonomideki bu sıkışıklığı suni önlemlerle atlatamazsınız diye uyardıkça ithal ürünler artmaya, rant ekonomisine yatırım yapılmaya devam ediliyor. Saman ithal edilmesini zor hazmeden bu millete, İngiltere'den çöp ithal ediyoruz diye nasıl anlatacaklar” ifadelerini kullandı.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Denetim eşliğinde tespit edilebilecek bir konu aslında. Daha sıkı denetimler hatta tarafsız denetimler ile hammadde niteliğindeki atıkların ülkeye gelmesinden yanayım.
 
Gelmesin mümkünse çöplerini de alsınlar gitsinler mümkünse ithal atık alan geri dönüşüm firmalarida kapansın.

Bu ileride basimizi çok ağrıtacak. Biz ikinci hatta üçüncü dünya ülkesi olmak istemiyoruz.

Vatandasada muhendisede bu bilinç aşılanmali. Doğru bir karar olsa zaten o ülkeler buraya çöplerini gondermezlerdi
 
Arkadaşlar abartmayın kötü örnekleri gösteriyorsunuz sadece. Tek kalemde 1000 ton hdpe ithal eden firmalar var, 1000 ton hdpe yi türkiyede tek kalemde bulabilmenizin imkanı yok. İyi örnekler de mevcut. Kaynağında ayrıştırmayı teşvik edelim hatta zorunlu tutalım çalışmalar yapalım kesinlikle katılıyorum. Ama atık ithalatını yasaklamayı kesinlikle yanlış görüyorum.
 
Duygusal ve cevreci gibi degil de cevre muhendisi gibi dusundugumuzde bu atiklar geri donusebiliyor temiz plastikler yuzde 90 verimle kagit ise yuzde 95 verimle hammaddeye donusebiliyor bu sayade yurt disindan hammadde alma ihtiyaci azaliyor. Petro kimya sanayii bizim ulkemizde var da bizim haberimiz yok acaba ? Yada endustriyel orman mi var ulkemizde kagit icin seluloz ureten ? Kagit sanayi yilda 5 milyon ton hurda kagit kullaniyor ic piyasada herseyi yapsaniz 4 milyon ton kagit toplarsiniz ne yapacaksiniz fabrikalari mi kapaticaksiniz. Muhendislik bu sorunu surdurulebilir olarak cozme kisminda sokakta herkes dusunmeden hesaplanmadan tum gelen hurdalara cop diyip yasaklansin diyor. Bu muhendislik olmasa gerek.
 
pozitif ve negatif olarak yaklaşan kişilerin de haklılık payları var. Bununla birlikte böyle bir durumun yaşanması demek; ülkemizde geri dönüştürülebilirliğin eksik ve gelişmesi gereken bir olgu olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.
 
@Serkan Çiçekay dediğiniz gibi kaynağında ayrıştırma işine yoğunlaşmamız lazım. Dışarıdan ithal edilen plastik atıklar geri kazanım firmalarına ucuz fiyatlardan dolayı cazip gelmekte fakat şöyle bir durumda söz konusu olacağını düşünüyorum.

Dışarıdan sürekli atık ithal etmemiz ülke içindeki çöpü kaynağında ayrıştırmamıza engel olacak (Türkiye'de toplama-ayırma işleminin maliyetli olmasından dolayı) ve dışarıdan ithal ettiğimiz plastik atıkları geri kazanıp ürüne çevirdiğimizde o ürünlerinde atıklarının ülkemiz topraklarında kalacağı kanaatindeyim(netice olarak aldığımız kadar plastik atık kadarını yurt dışına satılamayacak).Haliyle yurt dışından ithal ettiğimiz plastik atıklar dönecek dolaşacak 1-2 geri kazanım işi görecek ve biz görmesek de torunlarımıza atık olarak topraklarımızda geri kalacağı kanaatindeyim.
Bize atık satan ülkeler gelecek yıllarda çevre kirliliği ile uğraşmazken biz ise hem kendi çöpümüzde hem de atık aldığımız ülkelerin çöpü içerisinde boğulacağız.

Geleceği çok iyi görüp plan yaparak ya yurt dışından alınan atıklar için kota konulmalı ya da ülkemiz topraklarında gerçekten kaynağında ayrıştırma işine önem vermeliyiz diye düşünüyorum.
 
Evet çok haklısınız, bildiğim kadarıyla şuan bi kota çalışması yapılıyor. Önümüzdeki dönemlerde bu konu ile ilgili yeni gelişmeler olacaktır diye düşünüyorum.
 
Üst