• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Uçucu katı madde

serdar_blnmz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Şubat 2017
Firma
meseç
Arkadaşlar evsel atiksu aritma tesisinde uçucu toplam kati madde ve uçucu askıda katı madde analizleri nasıl yapılır bilgisi olan varmı?çok önemli..
 
toplam katı madde yi burda gösteriyor ahmet bey benim sormak istediğim uçucu askıda katı madde ve uçucu toplam katı madde yinede çok teşekkür ederim..
 
@serdar_blnmz


Askıda katı madde (AKM) /UAKM deneyi

Etüvde 1 saat 105°C’ de sabit tartıma getirilen filtre kağıdı hassas terazide tartılır. Hacmi belirlenen seyrelmiş olan numune süzme sistemindeki filtreden geçirilir. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra pens yardımıyla filtre kağıdı alınır ve 105°C’ de etüvde 1 saat kurutulur. Kurutulan filtre kağıdı desikatörde soğutulur. Filtre kağıdı hassas terazide tartılır. Gerekli hesaplama yapılarak AKM miktarı mg/L olarak hesaplanır.
Analizde kullanılacak olan porselen dishler kül fırınında 20 dakika 550°C’ de sabit tartıma getirilir. Sabit tartıma getirilen dishlere filtre kağıdı içerisine konulur ve tartım yapılır. Kül fırınında 20 dakika 550°C’ de yakılır ve desikatörde soğutulur. Dish hassas terazide terazide tartılır. Gerekli hesaplama yapılarak UAKM miktarı mg/L olarak hesaplanır.
Toplam katı madde (TKM)/ toplam uçucu katı madde (TUKM) deneyi

Analizde kullanılacak olan porselen dishler kül fırınında 20 dakika 550°C’ de sabit tartıma getirilir. Sabit tartıma getirilen dishler hassas terazide darası alınır. Hacmi belirlenen numune dish içine konulur. 150oC’ de ısıtıcı tablada sıvı faz buharlaştırılır. 105oC’ de etüvde 1 saat kurutma işlemi gerçekleştirilir. Etüvden alınan porselen dishler desikatörde soğutulur. Soğuyan dishler hassas terazide tartılır. Bu tartım sonucu gerekli hesaplamalar yapılır ve TKM değeri mg/L cinsinden hesaplanır. Tartım sonrasında 550oC’ de kül fırınında 20 dakika yakılır. 20 dakikanın sonunda porselen dishler desikatöre soğuması beklenir. Soğuyan dishler tartılır ve gerekli hesaplamalar sonucunda TUKM mg/L cinsinden hesaplanır.
 
Seçil hanım ve İsmail bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.TKM si 0.45 olan bir katı maddenin TUKM si sizce kaçtır ben 0.19 buldum dogrumudur ?
 
@serdar_blnmz

Bu değere doğru ya da yanlış diyemem. Katı madde miktarı karakteristik özelliktir. Her örnekte farklılık gösterir. Yaklaşık 0.7 oran vardır.
 
Evet emin bey evsel 200 mg/l filtre kağıdının ağırlığı 0.0968 200 mg evsel numune bırakıldıktan sonra etuv de 1 saat 105 derecede kaldıktan sonra son tartım 0.0978 buna göre çıkan sonuç 0.50 emin bey doğru değil ?
 
Üst