• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Ülkemizin batısında radyasyon yayılımı tespit ettik"

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
http://i1103.hizliresim.com/2011/3/31/7369.jpg

DMİ: "Türkiye'nin batı kesimlerinde 10 bin metre yükseklikte radyasyon tespit ettik"

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Japonya'da Fukuşima Nükleer Santrali'nden kaynaklanan radyasyon yayılımının Türkiye'nin batı kesimlerinde 10 bin metre yükseklikte ve konsantrasyonu oldukça az olmak kaydıyla bulunduğunu, ancak bu konsantrasyonun yer seviyesinde Türkiye'yi etkileme ihtimalinin yüzde sıfır olduğunu bildirdi.

Çağlar, Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima'da bulunan nükleer santralde patlamalar meydana geldiği ve nükleer sızıntı olduğunun tespit edildiğini hatırlattı. Sızıntı sonrası, yayılımın ilk olarak 20 kilometrelik bir dairede etkili olduğunu belirten Çağlar, yayılımın atmosferin yüksek kesimlerindeki hava akımlarının etkisiyle 20 bin kilometre mesafe kat ederek önce Pasifik ve daha sonra da Amerika ve Avrupa'ya ulaştığına dikkati çekti.

Santralden atmosfere yayılan radyasyonun, Amerika (NOAA/National Oceanic and Atmospheric Administration, HYSPLIT/ HYbrid Single-Particle Lagrangian Integrated Trajectory), Fransa (MeteoFrance) ve Japonya (JMA/Japan Meteorological Agency) tarafından yapılan global ölçekli atmosfer sirkülasyonu model bilgileri kullanılarak, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından anlık olarak takip edildiğini anlatan Çağlar, şunları kaydetti:

''Bu modellerin verilerine göre, radyasyon yayılımının özellikle jet rüzgarlarıyla birlikte, ülkemizin batı kesimlerinde 10 bin metre yükseklikte ve konsantrasyonu oldukça az olmak kaydıyla mevcut olduğu tespit edilmiştir.

Meteorolojik olayların ve bunların yer seviyesine yansımasının özellikle yerle 5 bin metre arasında geliştiği dikkate alındığında, 10 bin metre yükseklikte tespit edilen bu konsantrasyonun yer seviyesinde ülkemizi etkileme ihtimalinin yüzde sıfır olduğu görülmektedir.

Bölgedeki gelişmeler sürekli olarak izlenip, Türkiye'yi ilgilendirecek bir durum söz konusu olduğunda, bu durum hakkında kamuoyuna ve ilgili tüm kuruluşlara gerekli önlemlerin alınması noktasında bilgi verilecektir.''

AHT'den Göksel Gürsöy'un haberine göre, Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 11 Mart 2011'de Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami nedeniyle, Fukushima Dai-ichi Nükleer Güç Santrali'nde oluşan sızıntı nedeniyle her gün radyasyon ölçümü yapılacak.

Japonya'daki depremi yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönen vatandaşlarda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan radyasyon kontrolünde bir sağlık riski oluşmadığı belirtilirken, şöyle dendi:
"11 Mart 2011 tarihinden sonra sevk edilen Japonya menşeli ürünlerde radyasyon içermediğine dair Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun düzenlediği uygunluk yazısı aranacaktır. Tekirdağ'da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından günlük radyasyon ölçümleri yapılmaktadır. Yapılan ölçümlerde herhangi bir tehlike söz konusu olmayıp radyasyon seviyesi normal değerlerdedir. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından radyasyon ölçümleri günlük olarak ölçülmeye devam edecek ve bu değerler basın ve kamuoyu ile günlük olarak paylaşılacaktır. Yapılan ölçüm sonucu ortaya çıkan değerler her gün kurumumuz internet sayfasında (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
.) yayımlanmaktadır."
 
Üst