• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Üniversite Kampüsü İçin Kullanılabilecek Arıtma Tesisi Önerileri

Cemil Aykut

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Haziran 2009
Arkadaşlar 2000 kişilik bir üniversite kampüsü için hangi hangi arıtma yöntemlerini kullanabilirim.
örneğin ben dengeleme havuzu + ön çökeltim tankı +
 
seelma hanım önümde üç seçenek var ....
1-kanalizasyon sistemine bağlamak ---yüksek kazı maliyeti gerekiyor
2-Foseptik çukuru yapmak ordan belli bir kota çıkarıp kanalizasyon bağlamak------- pompa maliyetleri elektrik tasarrufu yüksek
3-Paket arıtma yapmak ------Bunun cevabını arıyorum-Nüfus 2000 kişi tahmini maliyet ne olur? elbette projesi olsa da ona göre teklif çalışması yapsanız güzel olurdu...yanlız bu ön çalışmaya göre Kurumumuz bu 3 seçenekten birisine karar verecek ona göre teknik şartname belirlenecek ve ihalesine çıkılacak ve teklif çalışması yapılacak. Bundan dolayı ön çalışma olarak nitelendirebileceğimiz bu forumda hangi prosesleri kulanmam durumunda maliyeti ne olur ? İhtiyacıma göre tank seçimi ? gibi sorulara cevap arıyorum ...
 
Cemil bey,

Yakında bir deşarj noktanız var mı? Yoksa tesisten sonrada pompaj yapmanız gerekecek mi?
Kanalizasyona bağladığınız zaman size ne gibi bir masrafı oluyor. Halihazır bir plan varsa kontrol etmek isterim.
 
deşarj suyunu tarımsal alan sulaması için yakındaki gölete ve aynı zamanda kampüs bahçe sulamasında kullanmakta düşünüyoruz.
tesisten sonra pompaj durumu net değil gölete cazibeli iletim ile suyu deşarj edebiliriz.Şehri kanalizasyonuna bağlamak için kot farklılıklarından dolayı 17 -18 metreye varan kazılar ve 1-2 kilometre yapmamız gerekekebilir ki buda kazı maliyeti yüksek olmasına neden olur ...
yada foseptik yapıp orda parçalayıcılar kullanııp dalgıç pomplarda belli bir yüksekliğe çıkarıp atıksuyu yine 1-2 km uzağa taşımamız gerekecektr.
 
Burada kanalizasyon sistemine kotların uygun olmaması nedeni ile doğrudan bağlanmanız mümkün görünmüyor.İki seçeneğiniz var.
1.Terfi ile şehir şebekesine bağlantı
Kampüs içi kanalizasyon projenizin olduğunu tahmin ediyorum.Şebekeniz terfi havuzu olarak kullanacağınız bir atıksu toplama havuzunda sonlanır ve buradan terfi hattı ile doğrudan şehir şebekesine bağlantısı yapılır ya da ikinci bir terfi havuzuna alındıktan sonra şebeke bağlantısı yapılır.Ancak aradaki mesafe uzun görünüyor.Burada terfi hattınız için kullanacağınız güzergah,arazi yapısı,mülkiyetler,izinler vb. konular önem taşıyor.

2.Arıtma tesisi
Kanalizasyon şebekenizin kotlar uygunsa atıksuyunuzu doğrudan dengeleme havuzuna bağlayabilirsiniz.Ya da bir terfi havuzu inşa edip oradan bağlantı yaparsınız. Arıtma üniteleri dengeleme havuzu+paket tesisler+arıtılmış su havuzu+çamur havuzu+çamur susuzlaştırma ünitesi (kurutma yatağı,filtrepres vb.)

Arıtılmış suyu kendi arazini sulamada kullanabilirsiniz.(Sulama olacaksa ilave olarak filtrasyon üniteniz de olacak)Böylelikle su tasarrufu da yapmış olursunuz.Fakat yeşil alanınız az ise artan suyu deşarj edebileceğiniz bir yere ihtiyacınız olacak.Bu kalan suyu gölete verebilir misiniz araştırmak gerekiyor.Yönetmeliklere bakmak lazım.En azından Çevre Müd. ve DSİ den görüş almanız gerekecektir.
 
Selma hanım verdiğiniz ayrıntılı bilgi için çok teşekkürler ....
:::::çamur havuzu ve çamur susuzlaştırma ek maliyetler getireceğinden vidanjör aracılığıyla bu çamuru almamız sanırım daha ucuza mal olcaktır.

@seelmaBunu bir araştıracam.

Son sorum paket sistemlerde dengleme ve ön çöktürme havuzları ayrı yapılması mı daha avantajlı yoksa aynı reaktör içerisinde olanmı daha avantajlıdır.. VE BİYOLOJİK ARITMA yaptığımız için -40 derecede bu paket sistem çalışmasında sıkıntı olurmu bu duruma karşı hangi önlemleri alabiliriz.?
 
Tesisten çamurun düzenli olarak çekilmesi gerekiyor bu yüzden çamur havuzu şart.Aslında mevzuata göre çamurun susuzlaştırılması ve depolama alanına gönderilmesi gerekiyor.Ancak hala vidanjörle çamur çektirenler var.Bir şekilde denetim boşluğundan yararlanılıyor.İl müdürlüğü uygulamaları değişebiliyor.

Biz kendi uygulamalarımızda ön çöktürme havuzu yapmıyoruz.Paket tesiste havalandırma ve çökeltim aynı hacim içerisinde gerçekleşiyor. -40 derece konusunu biraz düşünmem lazım.İyi bir izolasyonla sıkıntı olmayacaktır ama bu kadar düşük sıcaklık beklemiyordum.
 
Cemil bey Bence direkt bir toplama havuzu yapıp buradan pompa ile şehir kanalizasyon şebekesine vermek daha ekonomik olacaktır. Aritma tesisinin kurulum maliyeti işletilmesi çıkan suyun tahliyesi ve bu suyun tahliyesi için alınacak izinlerin sıkıntısı( gölete deşarj için dsi oluru gerekecektir) direkt şebeke hattına bağlanmaktan daha külfetlidir.
 
Sana Biyolojik Paket Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Kurmanı Öneririm.Örnek olarak İNOXatıksu terfi pompası,MAPRO blower,takın altında yaklaşık 30 kadar hava difüzörü,Seko marka hipoklorit dozaj pompası olabilir,Zaten tankın girişinde ızgara olacak,paket arıtma tankının içinde havalandırma ve çöktürme berabr olmaktadır.Bunlara ek olarak 2000 kişi dediğine göre yaklaşık .Bir Denegelem havuzu birde arıtılmış su havuzu yaparsın.Ebatlarını diyecek olursan verdiğin kişi sayısı üzerinden yaklaşık denegeleme 25x7X3,Arıtılmış su havuzuda 25x7X2 olabilir.Birertanede Çamur kurutma yatağı yaparsın 2x3x1.5 boyutlarında 2 tane onlardada camur uzaklaştırma yaparsın belirli periyotlarla,maliyeti betonerme işlerinide katarsak yaklaşık 40.000 diyebiliriz
 
Üst