• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Üniversite Kampüsü İçin Kullanılabilecek Arıtma Tesisi Önerileri

Cemil Aykut

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Haziran 2009
Arkadaşlar 2000 kişilik bir üniversite kampüsü için hangi hangi arıtma yöntemlerini kullanabilirim.
örneğin ben dengeleme havuzu + ön çökeltim tankı +
 
Hastane yok .... konut + 1ve ya 2 tane fakülte binası olacak...... ARKADAŞLAR EN ÖNEMLİSİ SOĞUK İKLİMLERE DAYALI Bir sistem önerebilirmsiniz.

Fatih arkadaşım paket arıtma tesisi demişsin bu ölçekte paket arıtma tesisi ihtiyaca karşılır verebilirmi?
 
@cemilaykut

500 kişilik AKR 4 paket arıtma işinizi görür. Firma olarak benzer projeler yapıyoruz...Düşünürseniz özelden bana ulaşabilirsiniz
 
@Mk1453

Düşünülen nüfus 2000 kişilik bunu bir kaç paket arıtma ünitesi ile çözmeyi düşünüyorsanız iki yıllık maliyeti yüksekmidir.
 
1000 kişilik paket arıtmalar var 2000 kişi kapasite var mı emin değilim ama imkansız değil. Firmalarla görüşülmesi gereken bir konu. Soğuk iklimler için bunların izolasyonu yapılabilir sıkıntı çıkmaz.
 
@Mk1453

iki yıllık maliyet derken tam olarak anlatmak istediğiniz nedir? anlayamadım. 2000 kişilik paket arıtma anlamında 3 yada 4 paket arıtma ile bunu yapabiliriz.
 
2 adet paket tesis yeterli olacaktır.Yaz döneminde tek tesisi çalıştırabilirsiniz.Tabi burada yaz nüfusunun ne olacağı önemli.Yaz nüfusunuz 1000 in altında olacaksa 3 paket de düşünülebilir.Kullanacağınız paket tesis sayısının artması ilk yatırım maliyetinizi arttırır.Fakat debi değişimlerine göre kademeli çalışma şansı yaratır.Bu da nüfusun azaldığı dönemde işletme maliyetini düşürür.Tesisin işletilmesi ile ilgili en önemli gider kaleminiz ise elektrik olacaktır.Soğuk iklimlerle ilgili olarak Fatih Beyin de söylediği gibi izolasyon yapılır.Firmamızın benzer uygulamaları var.Teklif verebiliriz.
 
@seelma

2 Adet Paket arıtma ihtiyacı karşılamayabilir. Sonuçta okulda ki öğrencilerin su sarfiyatı yanında konutlardan gelecek su sarfiyatı da var. Kesin konut rakamı öğrenci sayısı belli olduğunda paket arıtma şekillenir. Lakin 2 sayısı teknik olarak kabaca bir hesap yaptığımızda benim görüşüm kaldırmayabilir gibi gözüküyor.
 
@Mk1453

1.Paket arıtımda yıllık işletme maliyeti nedir.
2.Yazın Nüfus 500 Kişiye düşebilir. bu durumda paket arıtımların çalışmasını etkilermi ...?
3.Bu durumda iki ayrı tanka ihtiyaç varmıdır.Sonuçta dengeleme tankı bu düşük su tüketimde paket arıtıma girecek suyu dengelemez mi?
 
@cemilaykut


Yazın sorun olmaz. Gelen suya göre paketlerin tümünü yada 1' i hariç diğerlerini çalıştırabilirsiniz.

Konutlarda ki hane sayısı ya da varsa toplam nüfus ve okuldaki öğrenci çalışan toplam kişi sayısı önemli ayrıca atık su gelecek başka bir birim varsa onuda söylemelisiniz...Bu bilgileri verdiğiniz de 2 ya da 3 paket olacağı ortaya çıkacaktır. Dengelemenin dengelemesinden ziyade paket arıtmaların suyu arıtması daha önemli.

Maliyet anlamında sadece elektrik maliyetiniz olur. Onun harici dezenfektan anlamında hipoklorit maliyetiniz olur. İkisi birlikte tahmini 1000 TL civarı bir maliyet olabilir. Tabi bu değerleri tam hesaplamak lazım...
 
paket arıtım sistemleri 24 presibine göre mi çalışır yoksa ayarlanabilir belli saatlere göre mi çalışır.

Günün belli saatlerinde sabah + öğle + akşam saatlerinde yoğunluk düşünülecek olursa diğer vakitlerde de sisteme gelen debinin az olduğu dikkate alınarak paket arıtma sistemimiz örneğin kış döneminde 1000 kişilik (buna göre bir tank seçildiği düşünülürse)oysa yazın günlük gelen debi 500 kişilik bir debi...bu durumda paket arıtımı tam dolmaması sonucu sistemde sıkıntılar olabilirmi...
 
Nüfusun maksimum 2000 kişi olduğu varsayımı ve 200 l/kişi.gün sarfiyat ile yola çıkarak kabaca hesapladığımda 2 tesis yeterli olacaktır.Ama detaylı çalışma için tabi ki öğrenci,akademisyen,personel sayısını,konut sayısını,varsa yurt kontenjanını,okul olduğu için yazın kampüste kalacak personel sayısını,varsa yaz okulu öğrenci kontenjanı vb. bilgilere de sahip olmak gerekir.Bu verilere göre debi baştan hesaplanıp boyutlandırma yapılır.Sizin de bildiğiniz üzere hem geometrisi hem de çalışma şekli itibarı ile farklı paket tesis uygulamaları bulunmaktadır.Sizin tasarımınıza göre debiyi dörde bölmek daha uygun görünebilir.Bana göre ise ikiye ya da üçe bölmek daha uygun görünüyor.Başka alternatifler de mümkündür.
 
1----seelma hanım öğrenmek istediğim paket arıtım sistemini diyelim maksimum ( nüfus) göre planladık .ancak gelen debi az sistem az debiye görede çalışabilirmi ..?...yoksa bu durumda ortalama su suketimine göre ayrı bir tank mı gerekir.?


2.....Artık birde sonuca gidelim ....Değerli arkadaşlar bütün bunlardan sonra önerebileceğiniz arıtma sistemlerinin maliyeti nedir kurulum ve bakım dahil varsa yıllık işletme maliyetleri nedir.bu konuda da yardımcı olursanız memnun olurum.
 
@cemilaykut

Zaten dengeleme havuzunuz olacağı için günlük salınımlar sorun yaratmaz.Ardışık kesikli çalışan paket tesislerde bir arıtma periyodunda doldurma,havalandırma,çökeltme,boşaltma,çamur atma işlemleri gerçekleşir.Bu döngü ihtiyaca göre günde 2 veya 3 kez tekrarlanır.Sonuçta tesis 24 saat faaldir ama havalandırma 24 saat yapılmaz.
 
@cemilaykut

1000 kişilik olarak tasarlanan paket tesisin çalışma periyotlarında değişiklik yaparak 500 kişi için de çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ama aynı kurulu güçte çalışacağınız için elektrik maliyetiniz neredeyse 1000 kişi olarak çalıştırdığınıza denk olur.

Sizin durumunuzda toplam debinizi iki yerine üçe bölerek 3 paket tesis yapılabilir.Yada iki adet 750 kişilik bir adet 500 kişilik olmak üzere yine üç paket tesis olabilir.Böylece tesis başına kurulu gücünüz azalacağından modüler işletme koşullarında elektrik sarfiyatınız azalır.

Yatırım ve işletme maliyetine gelince ;proje bazlı teklif çalışması yaptığımız için şu aşamada maliyet bildirmem mümkün değil.
 
Üst