• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Üniversitede gördüğümüz onca ders meslek hayatımızda işimize yarıyor mu?

Hamza Ay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Mart 2011
Şehir
Ankara
Firma
Enva Mühendislik
Ben hep bu soruyu merak etmişimdir.Hatta eminim sizde bunu kendinize sormuşsunuzdur daha doğrusu ders esnasında " hocam bu ne işimize yarıycak ya ? " tarzında soruları defalarca dile getirmişizdir.Ben daha meslek hayatına atılmadım ama merak ediyorum iş hayatına atılan arkadaşlarımızın ne kadar işine yaradı üniversite hayatı boyunca gördüğü tüm o dersler .Benim şuana kadar işime yaramadı:D
 
Sevgili meslektaşlar, diff, mat 1-2, mühendislik matematiği... Bunları da geçtim. Su getirme, atıksu arıtma, arıtma tesisi projelendirme, BOİ5, F/M oranı vs. hesapladık arıtma projelendirdik, evet mühendislik yaptık. Peki ya sonuç; güzel ülkemizde kaç tane sanayici elinin altındaki arıtma tesisini tam anlamda çalıştırıyor veya isteyerek çalıştırıyor. Kaç tane arıtma tesisinde oluşan arıtma çamuru uygun şekilde bertaraf ediliyor veya gerçekten bertaraf mı ediliyor?

Kişi yaptığı iş sonuçlandığı zaman başarılı olur, mutlu olur.
 
Matematik hayatın formüle dökülmesi. Hayatta herşeyi somutlamaya gerek yok. Gerekli olan bu bilgileri hayatla entegre yapabilmek. Siz karşınıza Dif Tek sorusu beklerken gif dekleri unuttugunuzun farkına varırsınız. Yorumlamak bir bütün olarak kullanmak GEREKLİDİR.
Şimdi size bu soruyu soruyorum peki hiçbiri işe yaramıyorsa neden polinonlar foksiyonlar vb karmaşık şeyleri neden ögrendik afrika kabilesi gibi sadece 3 e kadar saymayı ögrenelim geçelim. belki hayat daha başit ve anlaşılır olur o zaman..
 
Gördüğümüz bazı dersler hiç işimize yaramıycak olsada bana göre hepsi birer bilgi ve kültürdür.Fazla bilgiden zarar gelmez.
 
Polyanacılık oynamaya gerek yok... o_O Diferansiyel Denklemler ile Lineer Cebir bir Bilgisayar Mühendisi için gereklidir ancak Çevre Mühendisi için kesinlikle ve kesinlikle zaman ve ekonomik (yeni yönetmeliklere göre o dersi 2 den fazla alanlar için) yönden kayıptır.

O dersler seçmeli ders olsaydı burada o dersler zeka açar, o dersler mühendislik bakışını geliştirir, fazla bilginin zararı olmaz vs vs.. diyenler o derslerin yakın semtine uğramazlardı... :rolleyes:
 
@TaLHa

ben size katılmıyorum talha bey...
diferansiyel denklemler, mühendislik, tıp sektörleri ve fen bilimlerinde kullanılmaktadır. diferansiyel denklemleri zor olduğu yada öğrenemediğimiz için pek kullanmaya yeltenmiyoruz. ancak, pek çok akış diyagramlarının çözümüdür... şahsen ben kullanamıyorum...keşke kullanabilsem, liner cebir matristir. ne olduğunu uygulayan bilir.
mühendislikte teknik eğitimse eğer, temel mühendislik eğitimlerinde alınmalıdır.. sadece çevre eğitimi ile çevre mühendisi olunmaz ki... şahsi düşüncem....
 
@KaanDogukan

Mat 2 dersinde zaten türev integral görüyoruz değil mi ?

Ayrıca laplas dönüşümlerini çözüp, komplike denklemleri öğrenip biz mühendisiz canım ne olacak demenin bir anlamı olmadığına inanıyorum.

1. mertebe kinetiğine göre bakteri çoğalma hızını hesaplayabilmek aynı şekilde sübstrat azalımını grafiğe dökebilmek için benim yüksek matematik veya diferansiyel denklemler öğrenmeme gerek yok çünkü mat 2 dersinde gördüğüm kadarıyla ben bunları çözebiliyorum. Ayrıca laplas ve kramer'e ihtiyacım yok.

V*(dA/dt) = Qg*Ag - Qç*Aç + k1*Aç*V - k2*Aç*V . . .

yahut benzeri şekilde Çözünmüş Oksijen hesaplamada kaşık eğrisi (Streeter-Phelps) grafiği oluşturma da kullanılan bir kaç tane integral hesabı için mat 2 dersini görmek yeterlidir.

Ben zaten bu denklemlerle uğraşmak istesem gider matematik bölümü okur bilim adamı olurdum.

Şimde bir mühendis bir bilim adamından daha üstündür neden bir matematikçiye ihtiyaç duyalım ki diyenler için sorarım arkadaşım madem öyle düşünüyorsun o halde senin çözümde kullandığın denklemleri zaten zamanında birileri ortaya çıkartmış. Sen 4 yıllık öğretim hayatının büyük bir bölümünde stres içinde (tek seferde o dersleri geçenleri tebrik ederim) o diferansiyel denklemlerin nasıl çıkartıldığını ve ispat yöntemlerini öğrenince eline ne geçecek ? Bir matematik bölümü mezunu görünce bak laplas öğrendim bende biliyorum bunun ispat yolunu falan... sen boşuna okudun diye hava mı atacaksın ? Bırakın herkes alanı ile ilgilensin.


Ben mühendis olmayı seçtim. Yani bilim adamlarının ürettiği denklemleri kullanarak çözüm üreten kişiyim.​
 
@TaLHa

talha bey, siz mesleki yaşantınızda çalışmakta olduğunuz birimde kullandığınız verilere göre güzel bir tespit yapmışsınız. ancak, siz kullanılmadığı çıkarımını yaptığınız kısım; sizin çalıştığınız ve kullanımına ihtiyaç duyduğunuz kadarıyla sınırlıdır. ben kullanmıcam, burda kullanımına gerek yok diye temel sayılan mühendislik derslerini kırparsak bu işin sonu nereye varacak?

sunulan dersler ve bilimsel içerikler sentezlenerek yeni doğrular elde edilmek için verilmektedir inancındayım.. kullandığın kadarına ihtiyacın var mantığı şahsi görüşüme göre doğru değildir... ayrıca detaylı bilgi için teşekkürler..
 
@TaLHa
talha bey;
bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır. atasözünden yola çıkarak söylüyorum. Bizim Adımız MÜHENDİS. bizim sadece çevre ile ilgili şeyleri sözel olarak oku geç olmaz. onu herkes yapar. biraz çözüm üretmek gerek çözüm yolu ise dataların incelenmesi ve irdelenmesi ile olur. bunun içinde iyi bir matematik gerekli oldugunu düşnüyorum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Zevkliydi:rolleyes: o derslerinde güzelliği var :) Ayrıca tek seferde geçilebilir derslerdi ... Beynimizi biraz daha analitik kullandırmayı öğretti...Sonuçta hayatta karşımıza ne çıkacağını bilmeden yaşıyoruz, olur da bir gün işimize yarar diyebilmeliyiz ... Bence dersleri tartışacağımıza mesleki derslerimizin üniversitelerde nasıl verilmesi gerektiğini tartışalım :)

Mesela her üniversitenin kendi arıtma tesisi olsun ve hiç olmadı mezun olmadan öğrenci arkadaşlarımız pompa nedir, blower nedir bilerek mezun olsun dimi !
 
sırf şu metni ve arkasından gelen ağır izahatı anlamak için bile 6 defa dif.ten kalınabilir (ki kaldım da):

“Edebiyatçılar, Ahd-i Atik’ten beri gök kubbenin altında hiçbir şeyin değişmediğini bildikleri halde nasıl yazmaya devam ediyorlarsa, ben de aynı prensipten hareket ederek, bin altı yüz bilmem kaç yılında -yani bundan sittin sene kadar evvel- René Descartes’ın, beşeriyetten çirkinliğinin intikamını almak arzusuyla yarattığı ve o günden beri tıpkı büyük Sezar’ın -Rus-Çar- doğumundan beri karnıyarık doğum metotlarına sezaryen denilmesi gibi, kartezyen adı verilen ve herkesin bildiği koordinat sistemini, günümüzün icaplarına uydurmak ve pozitif bir bilim olduğu halde münekkitlerce biyokimya meselelerine gayri kabili tatbik bulunduğu asırlar boyunca iddia edilegelmiş, fakat nihayet ben, sen ve Kenan tarafından layık olduğu mevkie getirilmiş olan matematik, nam-ı diğer riyaziye ilmini üniversel karakterine kavuşturmak hedef ve gayesiyle uykusuz geçen geceler ve 68 ayakta uyuyarak geçirdiğim gündüzler pahasına ‘Hayatın Koordinatları’ yahut kısaca ‘Bir insanın nerede, ne zaman ve nasıl olursa olsun, ne yaptığının analitik geometri esaslarına göre açıklanmasına giriş’ adını verdiği sistemi buldum."
 
Üst