• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Üniversitede gördüğümüz onca ders meslek hayatımızda işimize yarıyor mu?

Hamza Ay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Mart 2011
Şehir
Ankara
Firma
Enva Mühendislik
Ben hep bu soruyu merak etmişimdir.Hatta eminim sizde bunu kendinize sormuşsunuzdur daha doğrusu ders esnasında " hocam bu ne işimize yarıycak ya ? " tarzında soruları defalarca dile getirmişizdir.Ben daha meslek hayatına atılmadım ama merak ediyorum iş hayatına atılan arkadaşlarımızın ne kadar işine yaradı üniversite hayatı boyunca gördüğü tüm o dersler .Benim şuana kadar işime yaramadı:D
 
@TaLHa

bu da bir çeşit mühendislik hesabı. kısa vadede 80 kişilik sınıfta tek muhalif olarak karizma yapmaya karşılık uzun vadede ders tekrarı (fırsat maliyet hesabı). insana her şeyi gerektiği kadar övme yeteneği kazandırması da cabası c:
 
Dostlar,

Şu an inşaat sektöründe çalışmaktayım.AAT inşaatında kontrol mühendisiyim.Hani derler ya çevre mühendisliği multi disipliner bir meslektir işte ben cidden bu mesleğin multi disipliner noktasındayım.AAT inşaatı mekanik,inşaat,çevre,elektrik,otomasyon,malzeme... gibi bir çok sektörü içerisinde barındırıyor.İşim gereği bu sektörlerin ilgili kısımlarını araştırıyor kendimi yetiştiriyorum.Dolayısıyla Elektrik-Elektronik,Makina,İnşaat mühendisliği gibi meslek dallarıyla iç içeyim.Emin olun bize işinize yarar diye okutulan,yeri geldimi bize kan kusturan dersleri çok daha kapsamlı görüyorlar ve bize öğretilenin çok çok azını kullanıyorlar.Çevre mühendisi olarak bizden bir makine bir inşaat bir elektrik-elektronik mühendisi olmamız beklenmiyor.Bilmek kötü mü elbette değil ama neden çevre mühendisliği okumak bu kadar zorlaşıyor anlam veremiyorum.Diğer disiplerden ders alacaz diye kendi disiplinimiz ihmal ediliyor.Bir arkadaşımız "öğrenci arkadaşlarımız pompa nedir, blower nedir bilerek mezun olsun" diyor sonuna kadar katılıyorum.Farklı disiplere gereğinden fazla saplanmakla mesleğimizle ilgili konulara vakit ayıramıyoruz.

Bu arada laflarım yanlış anlaşılmasın farklı disiplinleri Çevre Mühendisliğinden ayıklayalım gibi bir düşüncem yok.Zaten mümkün değil.Derdim farklı disiplinlerin üzerinde gereğinden fazla durmamaktır.Örneğin Statik,Mukavemet,Betonarme dersleri görüyoruz.Kaç kişi eline bir donatı planı alıpta demir imalatı yaptırabilir.Statikte kafes sistem hesabı yapıyoruz.Gelin benim tesiste kurutma yataklarının üstü kafes çatı,hesabını yapabilene benden yemek:) Bunların yerine sadeleştirerek ve uygulamaya yönelik İnşaatta beton nasıl dökülür hassasiyetleri nelerdir,havuzlarda sızdırmazlık nasıl sağlanır,derzler,demir-kalıp imalatı,... Mekanikte boru imalatları,mekanik ekipman tasarım-imalat-arıza durumları,pompanın yapısı-arıza durumları,ekipman bakımı,korozyon,...Elektrik-Elektronikte enstrüman yapısı-kullanımı-arıza durumları,elektrik motorları,scada ve yapısı,frekans konvertörü,termik,PLC,.... gibi konular süzgeçten geçirerek ve görsel biçimde verilmelidir.Böylelikle yeni mezun arkadaşlar meslek hayatına girdiklerinde bu tür konulara uzaydan gelmiş gibi bakmazlar. Bunun yanında Çevre Mühendisliği müfredatında Çevre ile ilgili konulara biraz daha fazla yer verilir,uygulamalara daha fazla zaman ayrılır.
 
Öncelikle Şuan Türkiyede Mühendislik adı altında verilen eğitim kesinlikle piyasada saf dışı kalıyor....Boşuna insanları derslerle uğraştırıyor hocalar ...İnşaat işinin profesörü bile işten anlamıyor piyasada o yüzden size tavsiyem piyasada çıraklık yapmanız size çok yararlı olur yaz tatillerinde kesinlikle bunu yapmaya çalışın....Birde kamuda memur olmak isteyen mühendis arkadaşlara kesinlikle tavsiyem Çevre Mühendisligi ile ilgili kamu kuruluşlarındaki işlere girmeye çalışsınlar yoksa çok sıkıntı çekersiniz...
 
lisans süresince aldığımız derslerin meslek hayatında yardımı olması galiba brzda çalıştığınız sektörle alakalı olmalı. atık sektöründe çalışan biri olarak samimi bir şekilde söylemem gerekirse hiç bir işime yaramadı diyebilirim. ama farklı sektörlerde işe yaradığına eminim. birde tabi ki atlanmaması gereken konu sektörel bazda çeşitliliği en yüksek olan mühendislik dalı olmasından kaynaklanmasıdır. biz diğer mühendislik dalları gıbı lisans eğitimnde alınan teorik bilgilerin iş hayatında paratiğe geçiren bir mühendislik kolu değiliz.
 
Uygulama yerine teoriklerle vaktimiz gidiyor ne pratik ne birşey teorik bilgilerle meslek hayatına atılınca afallıyoruz sonra.Bu gidişle işimiz zor
 
Arkadaşlar birçoğunuzun tepkisini alacak bu lafım ama bence Türkiye de mühendislik yapan kişi sayısı çok az... Mühendisin evet matematik bilmesi gerek geometri bilmesi gerek... hendeseden gelir mühendis kelimesi... Nasıl bilmez matematiği geometriyi.... ama ironi şudur ki memleketimizde branşımızı yapmamız için matematik bilmeye gerek yok. Ben mühendislik yapıyorum desekte aslında çok iyi formenlik yapıyoruzdur... yapılmışı öğrenip tekrar uygulamak için veya yönetmelikler çerçevesinde YÖNETMELİK MÜHENDİSİ olmak için elbet hendeseye gerek yok... Satın al bir lebib ne ala mualla...
Bir arkadaşımızın dediği gibi zihin açtık jimnastik yaptık evet şimdi de kapatın yazdıklarımızla diyorlar ( yönetmeliklerle ). Evet artık daha sportif bir beyne sahibiz :)
Güzel konu herkese teşekkürler ( Erol egemeni saygıyla anıyoruz :) )
 
Bence üniversite eğitimlerinin en önemli eksiği pratik bilgidir. bu konuda son zamanlar da üniversiteler sanayi ile iş birliği içerisine girmeye başladılar, fakat bana yeterli değilmiş gibi geliyor. Ben eğitim süresinin en az 1 yılının staj olarak geçmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu eğitimin etkinliğini artıracak ve ezberciliği azaltacaktır. Mühendisin en büyük özelliği yorum yapabilmesi ve pratik çözümler üretilmesi, en uygun maliyetle en etkili yöntemleri seçebilmesidir . O yüzden illaki sürekli matematiksel hesaplamalar yapmak, sayılarla uğraşmak kağıt üzerinde bir şeyler üretmek mühendislik anlamına gelmez diye düşünüyorum. Öyle olsaydı en iyi mühendisler matematikçiler ya da fizikçiler olurdu.
 
@Mehtap Işık

Ben bi tanesini söyleyim;

Çevre mühendisi tasarımın "t"sini bilmeli bence, cetvelin değil.
Çevre mühendisi tekerleğin icadından itibaren tekniğin ne ile ilgilendiğini bilmeli, sonra bunları nasıl değiştirebileceği üzerine kafa yorabilecek kadar üretim proseslerini, alternatif geliştirebilmek için kullanılan son teknikleri de bilmeli. Sorun bence öğretilen şeylerin gereksiz olmasında değil, yetersiz olmasında... son sınıflara kadar getiriliyor herşey çok güzel ama sonrası pufffff. 2 tane uyduruk proje, 1 tane saçma sapan bitirme tezi, hadi güle güle... Sonra iş güç kaygısı, yönetmeliklerin arasında kayboluş.. Bir de patron, yönetici kaprisi çek, hadi gel de hatırla hatırlayabiliyorsan ne bildiğini. Ne işe yaradığını sorgulamak bir yana, ne bildiğimden hiç emin olamadım ki :)

Branşlaşma olmalı bence daha okuldan çıkmadan, hatta herkesin diplomasının bir kenarında yazmalı ne branş okuduğu, nasıl bir bitirme tezi savunduğu da. Olur bi gün inşallah :p
 
@CMNet Okuru
Belirli üniversiteleri hariç tutarak isim vermeden söylüyorum. Sence sanayii üniversitelerle iş birliği yapmak istiyor mu ? Mühendislik fakültelerinde mühendislik eğitimini veren hocaların bir çoğu mühendis sayılmaz ki zaten... En azından ben kendi sektörüm adına söyleyeyim bizim iş yerindeki tecrübeli kişilerle, çalışmak için can atan akademisyenler var... ama onlar seçici davranıyor. Herkes işi bilenle çalışmak ister. Bence eğitim kalitesi düşük , yanlış çok basit temellerde. Yoksa verilen dersler gereksizdir diyemeyiz. Örneğin matematik, akışkanlar mekaniğinde diferansiyel denklemlerin kullanılacağı bir çok yer var. Ama dersi veren kişi, önüne gelen formülü tahtaya yazıp neyin nerede ne işe yarayacağını doğru düzgün anlatmadan, uygulamasından örnekler vermeden, sınav yapar sınavda da bu karmaşadan sorular çıkarırsa tabii ki gereksiz gelir... diye düşünüyorum
 
@CMNet Okuru
sanayi tabi ki üniversiteler ile iş birliği yapmak isteyebilir neden istemesin ki sonuçta üniversiteler o kadar içi boş kurumlar değil ve gelecekte o sanayide çalışacak mühendis o üniversiteden çıkacak dolayısı ile ileri görüşlü bir sanayici üniversite ile işbirliği yapmak isteyecektir. En azından bir bağlantısını sürekli canlı tutmak isteyebilir. Piyasada ki yetişmiş kaliteli iş gücünün ekonomiye katkısı yadsınamaz ama bununla beraber o tecrübelerin üniversite mezunu ve mühendislik nosyonunu üzerine almış bir kişiye aktarıldığını düşündüğünüzde ekonomiye katkı ve verimlilik katlanarak ilerleyecektir. Okulda verilen bilgilerin gereksiz olduğunu ben de düşünmüyorum sadece elimize verdikleri silahın tetiği neresi yada nasıl tutulur onu gösteremiyorlar ki biz hedefi tam vuralım. bazen kendimizi yaralıyoruz bu durumdan dolayı sanayi de ise silahın etkin kullanımı söz konusu. o yüzden ikisinin birleşimi gerçekten faydalı olacaktır.
 
Ben içini boşaltımıyorum o kurumların tekrar bir okuyun isterseniz. Olabilir demek ki siz istekli kuruluşlarla karşılaşmışsınız ne kadar güzel. Ayrıca tekrar yazmam gerekecek ki belirli üniversiteleri hariç tutarak diye başlamıştım.
 
@CMNet Okuru

Sanayici biraz daha farklı düşünüyor günümüzde dostum. İleri görüşlü sanayici profili iyi de :) kaç tane ? Fikirlere saygım vardır elbet de elimize silah falan da verdiği yok kimsenin malesef. Eğer o bir silah olsaydı özel sektörde çalışan fakat maaşını devletten alan özerk bir meslektaşımız olurdun.
 
@CMNet Okuru
:) ben aslında sizin söylediğinize tamamen katılıyorum benim yazdıklarım zaten, şu andaki uygulamalar öyle olduğu için değildi tam tersi yani olmadığı içindi. Ben olması gerekeni/ arzuladığımı yazmaya çalışıyordum zaten ilk yazımda da yazdığım gibi üniversitelerde pratik eksik derken de onu anlatmaya çalışıyordum ama anlatamadım galiba :)
 
Biz şuan ki sistemi değiştirmeye kalksak meyvesini kaç yıl sonra verir allah bilir.Bizim eğitim tarihimizde var mı ki pratik yapılarak eğitim verildiği bir dönem ?

galiba yaramıycak işe mezun olan arkadaşım şimdi çevre danışmanı bilmem işine yarıyormudur okulda gördükleri
 
Evet arkadaşlar ders geçmeyi düşünmekten başka bir uğraşı olmayan bizler altyapısız eğitim sisteminde nasıl gerçek mühendis olabiliriz.Mühendislik eğitimi ve diploması alan arkadaşlarımızın hangisi integrali çalıştığı iş alanında kullanıyor.
Bence arkadaşımızın dediği gibi sadece ezber öğrencileriyiz, iyi ezber yaparak sınıf geçmeye odaklı olan eğitimin; yetersiz hayat şartlarına ve yetersiz ücret politikasına kurban olarak seçilmişiz hepimiz.
Aksi bir durum olana kadar bu böyle.Arkadaşlar daha vergisini ödemeyen o kadar çok iş veren var ki; hesap soran bile yok.
Adı üstünde eğitim ve öğretim, fakat kimin için orası tartışılır.SİSTEMİN BOŞLUĞUNU İYİ DEĞERLENDİREN ÇIKAR ÇEVRELERİ BUNU KENDİLERİNE DERSHANE PASTASI OLARAK ÇEVİRMİŞLER VE YILLARDIR YİYORLAR.
Bu noktada takdiri sizlerin yorumlarına bırakıyorum.
Ömür boyu eğitim ve öğretim hakkından herkesin eşit faydalanması dileği,.....
Hoşçakalın
,
 
Çevre görevlisi belgesi çıktı, mühendislik bozuldu.. O belge hiç çıkmamalıydı.

O değilde yakında diplomadan Mühendislik kavramı çıkarılır ünvan sadece Çevre Görevlisi olursa hiç şaşırmam.
 
@anakinskywalker

Sektörde çevre görevlisi olmadan da yapılabilecek bir çok iş var. Bence çevre görevliliği yapmayın, hatta belgesini bile almayın :krsn:

Ayrıca ben okulda gördüğüm bütün derslerden edindiğim birikimi iş hayatım boyunca kullandım/kullanıyorum.

Aldığım eğitimin tamamı bana mühendislik bakış açısı kazandırdı ve işimi şuan bu sayede yapabiliyorum. :eek:kyrm:

Mesela sabahları doğan güneşe 15 derecelik açıyla bakıyorum... Sonucu anlatamam, ancak yaşanır :cool:
 
Abi şu güneş konusunda ciddi misin ? :)

İş ilanlarına bakıyorum da yeni mezunlar için pek iç açıcı değil be :) Bugün yine bir firmadan daha ban yedim.Teklif talepleri için ön keşif yapıp bu konuda araştırma ve proje hazırlanması, teklif oluşturulması ve satış yapılması için proje birimimizde görev yapacak konulu ilandan.

Araya tanıdık sokmadan kendi başıma halledeyim şu işi diyorum ama zor gibi , bakalım.

Muharrem Bey inşaat dışında ne tür sektörler var, yardımcı olabilir misiniz biz yeni mezunlara ?
 
Üst