• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Üniversitede gördüğümüz onca ders meslek hayatımızda işimize yarıyor mu?

Hamza Ay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Mart 2011
Şehir
Ankara
Firma
Enva Mühendislik
Ben hep bu soruyu merak etmişimdir.Hatta eminim sizde bunu kendinize sormuşsunuzdur daha doğrusu ders esnasında " hocam bu ne işimize yarıycak ya ? " tarzında soruları defalarca dile getirmişizdir.Ben daha meslek hayatına atılmadım ama merak ediyorum iş hayatına atılan arkadaşlarımızın ne kadar işine yaradı üniversite hayatı boyunca gördüğü tüm o dersler .Benim şuana kadar işime yaramadı:D
 
Benim merak ettiğim bölüm dersleri dışında meslek hayatında şu dersleri kullanan oldu mu ?

Diferansiyel Denklemleri (Bu ders benim sadece 2 dönem zararıma oldu öyle arkadaşlar tanıyorum ki 4 dönem ve fazlasıyla boğuştular..)
Lineer Cebir (matris determinant olayları..)

Hakikaten şurada karşıma çıktı bunlar diyebilecek biri var mı ya =)
 
Bence sadece mühendislik dersleri değil Türkiye'de farklı disiplinlere sahip bilim ve bilim dallarında bile verilen eğitim sadece defter kitap muhteviyatını doldurur...gerisi boş...
diferansiyel denklemlerle uğraşıp bir işgören çevre mühendisi varsa da ben tanımadım daha
 
madem ilk yıl okuduklarımız lise derslerinden ibaret ve kullanmadığımız şeyler o zaman 1. sınıfın ve 2. sınıfta bazı derslerin bir anlamı yok boşa zaman kaybı. bunun yanında bazı derslerde sadece ezberleyip yada geçmiş yılların projelerini gazlayıp iyi notla geçme çabamdan dolayı şimdi pişmanım. hepsi karşıma çıkıyor. bir şey daha... o derslerin yerine yönetmeliklerin isg nin üstüne düşülmeli. bizim okulda sadece çevre hukukunda ve isg (sosyal seçmeli) dersinde haftada 2 saatlik olan derste ne gördüysek gördük yetmedi.
 
sevgili arkadaşlarım aslında problem ders değil derste görülenleri pratik hayatta karşılaşma / karşılama şeklimiz...sanırım ders konularının sınıflarda oturarak işlendiği yüzyıl 19. yüzyılda kaldı artık mühendislik öğrencileri mobiliteyi = problemi yerinde çözmeyi, raporlamayı, nedenselleştirme ve sonuçlandırmayı çok farklı açılardan bakarak öğrenmeli...

tabii ki bizler derslerde gösterilenlerle de karşılaşıyoruz ancak öğrenileni uygulayabilmek bile bir problem en nihayetinde...
 
cevre muhendısı adayı olarak lısans egıtımı boyunca aldıgımız derslerın tamamının hayatta yanı muhendısken karsılıgının olmaması gayet normal dıye dusunuyorum...cunku aldıgımız dersler kendını guncellemıyor kı...ılkokul 3 te x dıyoduk unıversıte 4 te yıne x dıyoruz...o yuzden boyle bır sıstemde bu sekılde sonuc almak anormal degıl...
 
@selcuk_kucuk

dif denklemler, matematik 1- 2, fizik 1-2 gibi dersler mühendislere analitik bakış açısı kazandırmak için verilen derslerdir. mühendis olup benim matematiğim de çok kötü diyen adam da niye mühendislik seçsin zaten olaya bir de bu açıdan bakın. insanlar neden bulmaca çözüyorsa üniversite de bu nedenle matematik dersleri verilir. beyin jimnastiği ayrıca emin olun çalışma alanınıza göre bu derslerde çok işinize yarar, örneğin su getirmeci olacaksanız hesaplamaları ne ile yapmayı düşünüyorsunuz? bilgisayarla diyecek arkadaşlara sorum şu; matematik bilmeden işlemlerin kontrolünü nasıl yapmayı planlıyorsunuz? gibi gibi kısacası evet birebir hiç bir dersle karşılaşmamanıza rağmen her ders size yeni bir bakış açısı kazandırır. bunu böyle kabullenirseniz mutluluğunuz için daha iyi olur. :)
 
Hülya hanımla tanışmamıştım özür diliyorum şimdiden :)
(Hülya hanım nasıl bir diferansiyel denklem kullanıyorsunuz çalışırken onu da merak ediyorum açıkçası)

Elbette ki size katılıyorum matematik bilmeden bir grafikteki eğriyi bile tanımlayamazsınız
Diferansiyel Denklemler bilmekle sorunları analizleyebilmek farklı olgulardır... tam da ben bunu sorguluyorum ...

4 numaralı konu postunda da dediklerimi biraz daha açmaya çalıştım...
ayrıca yazımdan "mühendisler matematik bilmesin gerek yok" gibi bir sonuç çıkarmanızı da analizci tarafınıza bağladım çok analiz yapmayın bu kadar canım :))
 
arkadaşlar hayatın her aşamasında matematiği kullandığımızı kimse inkar edemez. Bakkala gittiğinizde farkında olmadan kullandığınız gibi, işinizi yaparkende farkında olmadan dif. denk kullanıyorsunuz.
Hesaplama formüllerinin nereden nasıl oluştuğunu incelediğinizde bulursunuz. He illa bilerek kullanmak istiyorum derseniz hacim hesapları, ısı transferleri gibi konularda kullanılmakta ama bunun hesabını artık bilgisayarlar yapıyor.
 
matematiği hayatı boyunca ite kaka geçen dif. denklemleri dd yle geçen ben şuan çevre mühendisiyim. işimide elimden geldiğince yapıyorum. bence dif. lineer cebir falan çokta mühim değil. birde şunu diyeceğim. teknik resim dersi vardı. T cetvelimizde klasörümüzle gider 3 saat çizim yapardık. onun yerine 3 saat autocad öğretselerdi şimdi herşey çok daha farklı olurdu.
 
hepsi birer bilgi birikimidir okurken yada mezun olduğunuzda çalıştığınız sektörde illa bir yerde arkadaşlarınızla sohbet ederken bile her ögrendiğiniz bilgiler size artı kazandırcaktır. hatta küçük bir örnek vereyım;

betonarme (yalnış olmasın aklımda böyle kaldı)dersi aldık çelik cubuklar taşıyıcılar kolonlar I , U çubuklar hoca agzında sakız elinde kitab, kitab ne derse odur diyen bir tip sınav öncesınde söylediği seyıde aktarayım GS-FB derbisini izleyemedım size soru hazırlayacağım diye kazık sorular sordum size :) diyen bir hocayla ders gördüm hep derdım ben ne yapıcam bu dersi boşa zaman harcıyorum yada bu hocayla birsey olmaz diye.

bir ortam oldu inşaat mühendisleri arasında kaldım o arada I U çelik çubuklar ve kolonlardan bahsediyorlardı sohbetlerine dahil olabildim bir iki kelime söyleyebildim.

bizler mühendisiz ve etrafımda iş hayatımızda özel hayatımızda tüm mühendislerle iç içe olucağız o yuzden herseyden birseyleri bilmek zararınıza olmaz....
 
Bazı dersler için ne işimize yarıcak diyoruz ama gün gelir ummadığımız taş başımızı yarar :D
 
@selcuk_kucuk


ben işim gereği dif. kullanmıyorum, kullanan var mı onuda bilemiyorum ama mat 1-2 arıtmacı arkadaşların sıklıkla kullandıkları dersler olmalı. ayrıca yine tekrar ediyorum bu tür dersler mühendislik öğrencisine bakış açısı kazandırmak ve beynini çalıştırmasına yardımcı olmak için verilir. kaçla geçtiğinizin bi önemi yok; uğraştınız mı uğraştınız. o esnada kafa yordunuz mu? yordunuz. olay budur. fazla kurcalamaya gerek yok bence ;)
 
Üst