• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Üretimden çıkan Alüminyum hurdaların akıbeti

Zeynep O.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ağustos 2012
Şehir
İstanbul
Firma
-
Arkadaşlar herkese kolaylıklar diliyorum öncelikle.

Bu aralar yoğun bir şekilde Atık Yönetim Planı hazırlamakla meşgulüm, ancak bir konu kafamı oldukça karıştırdı. Biz firmamızda yüksek saflıkta alüminyum işliyoruz, bu süreçte hidrolik yağ ve makine yağı kullanıyor olup, bu yağlar bir miktar ürünlerin üzerine bulaşıyor. sıvama işlemi ile üretim yaptığımızdan bu yağların kullanımı zorunlu. Benim kafamı karıştıran ise şu iki konu:

1. Alüminyumun işlenmesinden sonra arta kalan çapakları, hatalı ürünleri vs ayrı topluyoruz. Üretimde hidrolik yağ ve ince makine yağı kullanılıyor.

Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik gereği bu atıklar 12 01 03-demir dışı metal çapak ve talaşları kodu ile mi yoksa 17 04 09-tehlikeli madelerle kontamine olmuş metal atıkları kodu ile mi değerlendirileceği ?! yönetmeliğe göre 17 kodları inşaat ve yıkın atıkları için ayrılmış durumda olduğundan ve bizim atıklarımız üretim kaynaklı olduğundan 17 04 09 kodunu kullanmam doğru olur mu?

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden bu atık kodları için firmaları buldum ancak bunlar bertaraf firmaları ve alüminyum değerli bir metal olduğu için bu artık alüminyumları bertarafa yollamak istemiyoruz açıkçası, bir hurdacıya satıp daha sonra yeniden alıyoruz.

2. Biz ayrı topladığımız bu alüminyum atıkları bir firmaya satıyoruz hali hazırda. Hurdacıya verdiğimiz ürünlerden aynı zamanda işlendikten sonra geri alım yapıyoruz farklı ürünler üretmek için. İl çevreye atık yönetim planımı sunarken bu firmaya bu metalleri verdiğime dair sevk irsaliyesi ibraz etmem yeterli olur mu?

Yaptığım sorgulamada alüminyum geri kazanımı yapan lisanslı bir firma bulamadım, acaba atladığım bir kısım mı var?

Şu an hali hazırda çalıştığım firmanın işletme belgesi il müdürlüğüne sunulabilir mi?

Göz önünde tutmam gereken başka hususlar var mıdır?


Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
 
Zeynep Hanım Merhaba;
bu sorun eski çalıştığım firmada vardı.Ben şöyle bir yöntem bulmuştum ve çevre müd kabul etmişti.
öncelikle yağ bulaşmış atıkları lisanslı firmalara UATF ile vermemiz gerekiyor. hangi ildesiniz bazı illerde yağlı al talaşları için firma yok. geri kazanım yaptığınız al hurdalarında da çalıştığınız firmanın lisansı ya da lisans dışı olduğuna dair yazıları vardır kesinlikle bunu firmadan isteyip müdürlüğe bildirin. sorun olmaz ben bu şekilde yaptım ve sorun yaşamamıştım.
 
İstanbul'da firmamız şu an. Hurdaları gönderdiğimiz firma sonuçta resmi bir kurum, lisansı yok ama, hurdaları alırken irsaliye istiyoruz. Bu irsaliyeyi vermem yeterli olacak mı il müdürlüğü için sizce?

İl müdürlüğü uygunluk yazısı onayı öncesi denetime geldiklerinde AYP ellerinde olacak muhtemelen, konu ile ilgili cezai bir yaptırım göremedim ama denetim sonucunda rapora mı yazarlar, yoksa AYP'nin kabul edilip edilmediğini nereden anlayacağım?
 
kabul ettiklerine dair bilgi verirler. benim talaşları verdiğim firma lisanslıydı sorun olmadı. ama benim irsaliyelerim ve UATF lerime bakmışlardı. talaşları marmara geri dönüşüm adlı firmaya ya da akademi geri dönüşüme verin. al nasıl işliyorsunuz
 
plaka halinde gelen Al levhaları kesip sıvama makinelerimizde şekillendiriyoruz, kesilen malzemeden arta kalanlar, sıvama sırasında çıkan fazlalık parçalar ve hatalı üretimleri hurdacıya veriyoruz
 
benzer atıklar çıkıyormuş. söylediğim firmalarla görüşün bulamazsanız uygun firma çevre müd ile ortak bir görüş alarak bir firmayla çalışın. zaten artık hurdacılarında lisans zorunluluğu var. benim abimde bu işle uğraşıyor ve GFB alacağız şuan
 
Üst