• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Uygunluk başvurusu

gülser94

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eylül 2017
Firma
bircanlar katı atık ve geri dönüşüm
Merhaba,
Tesisimiz lisans yenileme için uygunluk yazısı alacağız başvuruyu yaptım fakat denetime geldiklerinde ek kapsamı seçiminin yanlış olsugunu söylediler. Tesisisim hem ambalaj atığı geri kazanımı pp ve ahşap hemde toplama ayırma işlemi yapmakta. Bende 8.1.1.1 tip toplama ayırma tesisi ve 8.2.1. Tehlikesiz atık geri kazanı tesisini seçmiştim. Yanlış olsugunu söylediler ve ilk olarak karışık tesis mi tek tip tesis misiniz ona karar verin sonra onun üzerinden başvuru yapmamiz gerektiğini söylediler. Tek tip tesis ve karışık tesis neleri kapsıyor. Ve ek kapsamı olarak neleri secmem gerekiyor. Yardımcı olur musunuz?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
gülser94
Üstad Günaydın,

"Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliği"nin 13. maddesinin 1. fıkrasının ç ve d bentlerinde şu ifadeler yer almaktadır:

ç) Tesislerine EK-1’de yer alan karışık ambalaj atıklarını ve/veya Sıfır Atık Yönetmeliğinin EK-5’ine göre birlikte biriktirilen kağıt, karton, cam, plastik ve metal atıkları kabul edecek toplama ayırma tesisleri aşağıda belirtilen m2 ve kapasiteye bağlı olarak üç farklı tipte kurulabilir:

1) Toplam alanı en az 3.000 m2 olan ve en az 2000 m3/gün ayırma kapasitesine sahip olan tesisler 1.Tip Toplama Ayırma Tesisi olarak,

2) Toplam alanı en az 2.000 m2 olan ve en az 600 m3/gün ayırma kapasitesine sahip olan tesisler 2. Tip Toplama Ayırma Tesisi olarak,

3) Toplam alanı en az 1.000 m2 olan ve en az 100 m3/gün ayırma kapasitesine sahip olan tesisler 3. Tip Toplama Ayırma Tesisi olarak,

adlandırılır. Bu tesislerden, EK-1’de yer alan diğer atıkları da kabul etmeleri durumunda ilave m2 şartı aranmaz. Ayrıca, 1. ve 2. Tip Toplama Ayırma Tesislerinde en az bir çevre mühendisi veya çevre görevlisi sürekli istihdam edilir.

d) EK-1’de yer alan karışık ambalaj atıklarını ve/veya Sıfır Atık Yönetmeliğinin EK-5’ine göre birlikte biriktirilen kağıt, karton, cam, plastik ve metal atıkları tesisine kabul etmeyen toplama ayırma tesisleri için tip ayırımı bulunmamaktadır.

Ayrıca 14 Ocak 2022 tarihinde Bakanlık tarafından "Çevre İzin ve Lisans Uygulamalarına İlişkin Sektörel Kılavuzlar" yayımlanmıştır. Bu kılavuzlar içerisinde yer alan "Atık Yönetimi Sektörel Uygulama Kılavuzu"nda şu bilgiler yer almaktadır:​

1647073877809.png
Kısaca; eğer atıkları karışık veya Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında yer alan kağıt, karton, plastik, cam ve metal atıklarını birlikte toplayacaksanız tip ayrımı bulunmaktadır. Tesisinizin hangi tip tesise girdiğini belirledikten sonra 8.1.1.1, 8.1.1.2 veya 8.1.1.3 kapsamlarından birini seçeceksiniz. Eğer atıkları karışık olarak toplama yapılmayacaksa 8.1.1.4 kapsamını seçerek işlemlere devam edebilirsiniz.

Kılavuzlara aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Son düzenleme:
Olgaç bey e Üstadım bu yönetmelik yanlış en az değilde en fazla yazılma aslında çok yanlış varda neyse yüksek müsadenle sana bir soru sormak istiyorum en az 1000 M2 1.tip tesis olur mu hadi hadi oldu diyelim en az 1000 M3/gün atık olacak :)
 
Merhaba, firmamız tesis içi geri kazanım yapmaktadır. Oluşan ürünlerin yurtiçi yada yurtdışına satılmasında problem var mıdır? Yoksa sadece kendi tesisimizde mi kullanmak zorundayız?
 
Anonim (64a1)Üstad Merhaba,

Atık üreticisinden atık alarak üretilen ürünlerde ve/veya tesis içi geri kazanım yaparak üretilen ürünlerde yurt içi veya yurt dışı satışlarından herhangi bir sıkıntı yoktur. Ürettiğiniz ürünleri gerekirse kendi içinizde kullanarak başka bir ürüne çevirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; atıklardan granül üretimi yapan firmaların bazıları granül malzemesini tekrar kendi içinde kullanarak plastik masa, sandalye veya poşet üretimi yapabilmektedir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
merhaba, bir tesisimiz için uygunluk başvurusunda bulunduk ve onaylandı fakat başvuru izin konuları arasında yanlışlıkla atıksu seçilmiş ama atıksudan muaf , hava emisyonuna tabii. Bu hatayı nasıl düzeltebiliriz yada bu tür durumlarda ne yapılmalı çok acil yardıma ihtiyacım var yardımcı olursanız memnun olurum.
 
Üst