• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Uzun havalandırma

mehmet_3501

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Mart 2012
Firma
iş arıyor aşamasında
mrb arkadaşlar çevre son sınıf öğrencisiyim mühendislik projem atıksu arıtma tesisini uzun havalandırmalı nasıl boyutlandırabilirim.uzun havalandırmada nüfus ne kadar olmalı ve hangi bölümlerden meydana gelir bir bilgisi olan varsa bilgilendirmesi dileğiyle teşk.
 
uzun havalandırma için kriter 18-36 saat havalandırma süresini sağlamak. F/M 0,05-0,15 ve MLSS 3000-6000. (kaynak: Kriton Curi, Atıksu Arıtma Sistemleri, TMMOB Kimya M. Odası, yayınları.)
dersin adı ne?
 
öncelikle mrb soruma istinaden cevaplar için teşk ederim. daha detayını örnekle vermem gerekirse örn:atıksuların arıtılması için gerekli olan arıtma tesisi projelendirilmesi ve modellendirilmesidir.Evsel nitelikli atıksuların arıtılması için gerekli olan arıtma sistemlerinden en bilineni ve en çok uygulanılanı klasik tip aktif çamur sistemidir. Bu projede bu sistemin 35.000 nüfuslu bir yerleşim yeri için uygulaması yapılmıştır. Bu projede kanalizasyon yolu ile gelen evsel atıksuların arıtılması hesaplanmıştır. Sanayi atıksuları hesaba katılmamıştır. Proje kapsamında aşağıda verilen sistemlerin hesapları yapılacaktır.

-Izgaralar
-Kum tutucu
-Ön çökeltim havuzu
-Havalandırma havuzu
-Son çökeltim havuzu
-Klorlama havuzu

bu verilen örnek yukarıda koyu olarak yazılan reaktör için tesis projelendirilmiştir ; ama benden istenen uzun havalandırma reaktörü için ham suyun girişten çıkış suyuna dek geçtiği evrelerin boyutlandırılmasıdır ve bunların excel üzerinde gösterilmesidir( bu arada nüfusu ne kadar almalıyım ki tesisin boyutlandırılması doğru değer versin?).umarım biraz detay olmuştur yorumlarını esirgemeyen meslektaşlarımın yardımlarını bekliyorum. SAYGILARIMLA
 
şimdilik proje debisini hesaplamada bir anlaşmazlığımız var sadece. kişi başı günlük su tüketimleri çat pat bellidir her yer için. elindeki nüfusu alıp günlük kişi başı tüketimle çarptığında bulacağın güncel proje debindir. önce nüfus artışını gerekli metodlarla tahmin edip sonra 15-20-30 artık kaç yıl ise proje kapsamın ona göre nihai proje debini kararlaştır. eğer bahsettiğin klasik aktif çamurlu sistemin debi hesaplarına bakman serbestse oradan bak kestirme olur. (ha kestirmeye de gerek yok bu hesabı su temini dersinde, katı atık dersinde, atıksuların arıtılması dersinde yani en azından bunlardan birinde yapmış olman lazım. bilmediğin bir şey değil, olmamalı)
yani üst paragrafın özeti: bence nüfusu sonda hedeflediğin tesis projene denk getirmeye çalışmak gibi bir yaklaşım yerine mevcut nüfusu ve artışını dikkate alarak uzun vadeli bir nihai proje debisi bul ona göre hesaba devam et.
ondan sonrası ilk mesajımda yazdığım gibi: evsel atıksudan kaynaklı BOİ vb parametrelerinin değerlerini gerekli kabullerle belirle. ya da projeyi yaptıran asistana/hocaya sor o versin.
ama sakın nüfusu hedefindeki tesisine göre ayarlama gibi bir yola girme. uzun havalandırmada klasik aktif çamur sistemlere göre hacimler, tank geometrileri, ölçüm noktaları, ölçüm ekipmanları, akım kontrol elemanları, borulamalar yani hemen her proje adımı değişebilir ama nüfuslar değişmez.
 
Üst