• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Uzun havalandırmalı aktif çamur sisteminde ölü bakteri sorunu

Pınar Odabaşı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Mart 2011
2000 m3/gün debili uzun havalandırmalı aktif çamur sisteminde tekstil atıksuyu arıtımı yapmakta olduğumuz tesisimizde havalandırma havuzu yüzeyinde ölü bakteri birikiyor,normalde havalandırma havuzunda 3000-3500 mg/l olan AKM kons. şu anda 1500-2000 mg/l arasında ve bu değerden yukarı çıkmıyor,bugünkü sonuçlar; AKM 1980mg/l,ÇÇH 300,SVI 152, nedeni hakkında fikri olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim.
 
Bir şekilde ölü çamuru sistemden almam gerektiğinin farkındayım,fakat sistemden çamur çekerek de olması gereken mikroorganizma kons.tutturamıyorum,şu anda şöyle hareket ediyorum,fazla çamur vanasını kapattım,çamur çekmiyorum,son çöktürmede savaklardan bir miktar çamur kaçıyor ve havalandırma havuzu yüzeyinde toplanan çamuru alıyorum,havalandırma havuzuna melas veriyorum ve bekliyorum bakalım ne olacak.
 
@gipcik

:) yüzme havuzu benzetmeniz enteresan Mehmet Bey, onun standartları çok başka ama bu tesisin o standartları tutturabilmesi imkansız gibi :p :) literatürler konuşmaz işletme sırasında, sadece faydalanılır ;) İşletmeci her yolu denemeli sorunu çözmek için.. Yukarıda pek çok alternatif söylenmiş zaten. Önemli olan sabırla bunları denemekacele karar vermemek. Saygılarımla.
 
Arkadaşlar özür diliyorum, ben sadece arıtma 3 fotoğrafını görüp incelemiştim. Arıtma 2 isimli fotoya dikkatlice bakınca havalandırma havuzunda yüzen çamur problemi göremiyorum. İyi görünüyor çamur. Bu durumda geri deviri arttırma da bir sakınca yok, hatta olması gereken bu. Bu durumda Mehmet Bey'e katılıyorum bende =):)
 
sisteminde oksijen değerini düzenli olarak takip etmelisin. Sorunları kaynağı olarak düşük oksijen değeri olduğunu düşünüyorum. Bu sorunu çözmezseniz tekrar tekrar aşılama yapsanız bile sık sık ölü çamur sorunuyla karşılaşmaya devam edersiniz.
 
Benim çalıştırdığım tesiste akm 1700-2000 mg/lt arası , geri devir oranı % 60 , svı 150- 300 arasında ve cıkış parametrelerimiz çok iyi. Denildiği gibi biyolojik havuz akmsini yükselttim ( 2200 mg/lt ye) ve son çöktürmede kirlilik yükünün azaldığı saatlerde genellikle sabah 3 -7 arasında çökelme probleminin başladığını gördüm. Her tesisin karekteristiği farklıdır diye düşünüyorum. Bizdeki değerler bu şekilde . iyi çalışmalar
 
Blower bilgilerini mbar? kW? difüzör sayısını ve havuz yüksekliğini verebilirmisiniz. Sorununuz oksijen eksikliği ve toksik madde gibi gözüküyor. Melas yerine süt eklemek daha doğru bir tercih olabilirdi lakin oksijen olayı netleştiğinde konuşabileceğimiz birkonu bu...
 
selam arkadaşlar.. ben de sorumlu olduğum tekstil boyama atıksuyunu arıtan 2000 m3 kapasiteli dairesel tipte uzun havalandırmalı aktif çamur sisteminde bir sorun yaşadım. işletmenin sosyal tesisleri ve yemekhane atıksularını arıtmaya ileten kanal tıkandığı için vidanjörle açıldı ve yıllardır boruda biriken ne kadar pislik yağ birikintisi varsa arıtmaya ulaştı. bi hafta içinde havalandırma havuzunun yüzeyini ölü bakteri ve köpük tabakası kapladı. Bu sebeple tüm jet aeratörler çalıştığı halde oksijeni 0,8 ppm 'in üstüne çıkaramıyorum. kısa zamanda bu ölü bakteriyi uzaklaştırmam lazım. yukarıdaki yazılarda temizlediğinizden söz etmişsiniz, nasıl temizlediniz, yardımcı olur musunuz
 
@Kerem Şenel


  • Yoğunlaştırıcıya yoğun bir şekilde çamur çekin. AKM değerinizi tesisinizin kaldırabileceği şekilde minumuma çekmelisiniz.
  • Sistem yüzeyine çok yakın dalgıç pompa çalıştırarak yüzeydeki yağları almaya çalışın. Yada bunu başka şekillerde yapmaya çalışın sisteminizi siz daha iyi bilirsiniz.
  • Hava hattından (kompresörden gelen ki var ise) temiz su borusu olarak kullanılan boruları kullarak havuza oksijen takviyesi yapın.
  • AKM değeriniz düşünce temiz su ile havalandırma havuzunuzda ki ortamı seyreltin.
Tüm bunları yaptığınızda oksijen değerinizin yükselmesi lazım. Yükselmiyor ise bana havuz hacmini ve geliş debinizi ve COD değerini (giriş çıkış) söyleyebilirseniz farklı yöntemler ile yardımcı olabilirim. Öncelikle söylediklerimi yapmalısınız. İyi çalışmalar.
 
çok teşekkür ederim. çamur yoğunlaştırma havuzunu dolduracak kadar çamur çekmiştim. filtre press yer açana kadar dalgıç pompa ile yağları almak için çalışabilirim. kompresörle hava vermek çok iyi fikir :) bunları deneyim önce. tekrar teşekkürler. iyi çalışmalar
 
@Kerem Şenel

Rica ederim aynı sorunlarla hep karşılaşıyoruz.

Bu işlemleri kısa süre içinde yapmalısınız. Eğer sonuç vermez ise size söyleyeceği oranda su ya hipoklorit eklemenizi önereceğim. Kesin çözümdür düzeltir. Lakin oran çok önemli ayrıca birazda bakteriniz ölebilir. Tesis kendine geldiğinde tüm sorunlar bitmiş olur.

İyi çalışmalar...
 
dalgıç pompa ile yağlı tabakanın büyük bir kısmını uzaklaştırdım. havuz çevresine yapışan ölü bakteriler de zamanla parçalamış. oksijen 1,5 civarında. nerdeyse sorunu çözdük diye düşünüyorum ama merak ettim, nocardia sebep olmuş olabilir diye mi hipoklorit tavsiye ettiniz yoksa yağ parçalama gibi bi özelliği de var mı?
arıtma debisi günlük 1800 m3 civarı, havuz kapasitesi 2000 m3, giriş KOİ 900 çıkış 130 gibi. bu durumda gerekli olsa ne kadar kullanılmalıydı?
 
@Kerem Şenel


Olay bakteriyel değil aminlerin nitrifikasyon sürecinde reaksiyona bir şekilde yada bir girişimden girememesi ve reaksiyonun devamlılığı adına hipoklorit dozlamanızı önermiştim. Dediğim gibi riskli son çare bir seçenektir. Bu reaksiyon tek seferde değilde bir kaç aşamada gerçekleşiyor...Bu tarz bir sorunda karşılaştığınızda detaylı konuşuruz...

iyi çalışmalar...
 
Arkadaşlar merhaba bir sorum olucak yardımcı olursanız memnun olurum,

Biyolojik atıksu arıtma tesisi mevcut olan bir üzüm işletmesindeki problem şu havalandırma havuzundaki imoff değeri 800/30 dk görünüyor bunun sebebi ve sorunu gidermek için ne yapılabilir, aynı zamanda blowerleri kapatıldığında bekleme esnasında imoff hunisindeki değer gibi flok seviyeside öyle gözüküyor şu aşamada ne yapılabilir.
 
Üst