• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Vücut sıvısı ile temas eden tehlikeli atıklar

Hastanelerde var olan bir tehlikeli atığa tıbbi atık bulaşırsa atık sınıfı ne olur?


  • Kullanılan toplam oy
    19

Emre Gezer

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Aralık 2011
Firma
Gülen Mühendislik Çevre Bilimleri
Merhabalar,

Hastanelerde var olan bir tehlikeli atığa (örn: üstünde tehlikelilik ibaresi bulunan boş temizleme ürünü şişesi), tıbbi atık olarak değerlendirilen bir vücut sıvısı bulaşırsa; son durumda atığımızın sınıfı tıbbi atık mıdır yoksa tehlikeli atık mıdır?

Yönetmelikte açık bir madde bulamadım. Cevap verecek arkadaşların şahsi tecrübelerinin yanında eğer varsa bir yasal metni kaynak göstermelerinden mutlu olurum.
 
@Emre Gezer


Hani şu evlerimizde kullandığımız çamaşır suyu bidonlarından olanlar mı :)

Şaka bir yana Hacettepe Üniversitesi' nde bunun üstüne çalışma yapıyorlardı. Bir ay önce kadar çok araştırdım da bu konuyu. Oradaki araştırma görevlisi örnek olarak, annelerin çoçuk bezlerini evsel çöpe atmasını, evdeki yara bandının çöpe atılmasını örnek vermişti. Aslında ne derece doğru bir yöntem bilmiyorum ama, enfeksiyon niteliği taşıyorsa Tıbbi, değilse Tehlikeli Atık diye kategorize etmişti.
 
Tıbbi atıklar, ünitelerden kaynaklanan enfeksiyöz, patolojik ve delici kesici atıklardır.
›Enfeksiyöz atık ise enfeksiyon yapıcı etkenleri taşıdığı bilinen veya taşıması muhtemel başta kan ve kan ürünleri olmak üzere her türlü vücut sıvıları ile insan dokuları, organları, anatomik parçalar, otopsi materyali, plasenta, fetüs ve diğer patolojik materyali; bu tür materyal ile bulaşmış eldiven, örtü, çarşaf, bandaj, flaster, tamponlar, eküvyon ve benzeri atıklar; hemodiyaliz ünitesi ve karantina altındaki hastaların vücut çıkartıları; bakteri ve virüs tutucu hava filtreleridir.

Eğer herhangi bir madde ( tehlikeli atık bile olsa ) vücut sıvısına temas ettiyse Tıbbi Atık olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
 
Hastanede çalışan veya hastanelere danışmanlık yapan arkadaşlara bir sorum olacak.
Laboratuvarlarda kullanıln hormon analizatörü, biyokimya cihazı, elisa cihazı, seroloji cihazı, koagulasyon cihazı gibi cihazların kullnımı snrası oluşan sıvı atıkların "tehlikeli atık" olarak bertarafa gönderilmesi gerektiğine dair sürekli İl Çevre ve İl Sağlık Müdürlüklerinden yazılar geliyor.

Sorum şu; siz bu cihazların sıvı atıklarını nasıl topluyorsunuz (bidon, varil, tank vb.)?
 
@Merve Şen
Direkt bu bidonları mı cihazlara bağlıyorsunuz? Maliyeti çok yüksek olmuyor mu? Bir bidonun dolma süresi ne kadar, depolama ve nakliyede sorun yaşamıyor musunuz? Bertarafa direkt bu bidonlarla mı gönderiyorsunuz, yoksa varile vs. aktarma yapıyor musunuz? Ve son olarak hangi atık kodu ile bertarafa gönderiyorsunuz?

Farkındayım sorular çok oldu:)
 
Bazı hastaneler cihaza bağlıyorlar bazıları ise kendi bidonlarında biriktirme yapıp bu bidonlara aktarma yapıyorlar.Biyokimya bu söylediklerime dahil değil günde 1 ton çıkan hastaneler var.Süre ise hastaneye göre değişiklik gösteriyor.Atık 18 01 06 kodu ile bertarafa gönderilir.
 
Teşekkür eerim. Peki Biyokimya'dan çıkanlar nasıl biriktiriliyor veya biriktirilebiliyor mu?
 
D seçeneği o iki atığı birbirine karıştıran elemanı bulur tıbbi atıkla beraber otoklavlarım :)
 
Üst