• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ya bu deveyi güderim, ya bu diyardan giderim...

sancar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağustos 2014
Şehir
Yurt Dışı
Firma
Kramer Schalltechnik
Kıymetli meslektaşlarım herkese selamlar.
Konu başlığını bu şekilde seçtim çünkü şu an ki durumumu en güzel özetleyen aforizma bu. Tabi benim ahvalim bu diyardan gitmek gibi görünüyor.
Gerek internette, gerek arkadaş ortamında ve gerekse cm.net konularında gördüklerim, duyduklarım beni mesleğimin geleceğiyle ve özellikle kendi geleceğimle ilgili ciddi karamsarlıklara itmeye başladı. Artık yavaş yavaş yurt dışında çalışmam lazım galiba düşüncesi faaliyete dökülmeye başladı. Uzun bir süredir ekonomik olarak ileri gelişmiş bir arap ülkesindeki çevre mühendisliği iş ilanlarını hem takip ediyorum hem de başvuru yapıyorum. Fakat, herhangi bir ülkedeki iş ilanına (referans, sponsor vs. olmadan) Türkiye'den başvuru yapmak malesef olumlu sonuçlanmıyor. Acaba diyorum o ülkeye turist vizesiyle gitsem, bir müddet takılsam ve bu şekilde başvuruda bulunsam olur mu ki? fikri, Türkiye'de iş arayıp bulmaktan daha yüksek ihtimal gibi gelmeye başladı :)
Bahsettiğim ülkede yaşayan bir Türk ile iletişim kurarak tanıştım ve bu durumun nasıl mümkün olacağı konusunda epey bilgi aldım. Bana verdiği bilgilerin özeti; "burada hayat çok pahalı, düşündüğün kadar kolay değil, son derece zor olacak" ki gerçekten de öyle görünüyor. Ama bu zorluğu göze aldım artık, inceldiği yerden kopsun modunda dolanıyorum ortalıkta. İlk etapta alelade bir işte ör: restaurantta garson olarak dahi çalışabilirim o ülkeye ve şartlarına adapte olabilmek adına. Oturma ve çalışma izni gibi şeyler için de bana sponsor olabilecek bir firma bulmam gerek, anlayacağınız orada da bu gibi bazı zorluklarla karşılaşacağım ama hayatta ne kolay ki deyip kendimi motive etmeye çalışıyorum.
Buraya neden yazıyorum çünkü sizlerin görüşlerini, tavsiyelerini hatta konuyla ilgili en absürt negatif düşüncenizi bile merak ediyorum. İşin özü, memlekette iş bulmam o kadar zor görünüyor ki artık kendimi bu stresle meşgul etmek istemiyorum.
En pozitiften en negatif düşünceye kadar saygım var, merakla fikirlerinizi bekliyorum.
 
Kalifiye göçmen alan ülkeler var, bunları araştır derim. Tanıdık bulamazsan sponsor bularak o ülkelere gitmende zor. 10 yıl oldu yurt dışındayım, yazdıklarından anladığım hedefin Avrupa, Amerika, Kanada gibi ülkeler. Bu ülkelere gitmende ancak nitelikli göçmen olarak olur. Diğer türlü gerçekten zor olacaktır.
 
Fatih bey yanıtınız için teşekkür ederim.
Özellikle Kanada bu göçmen alma konusunu sistematik ve bilinçli bir şekilde gerçekleştirdiği için bir dönem Kanada'ya ilgim vardı.
Beni Kanada'dan uzaklaştıran şey bir blog sitesinde okuduğum "...Ancak sizi Kanada’ya davet eden kuruluşun, aradığı nitelikte bir çalışanı Kanada vatandaşları arasından bulamadığına dair kanıt göstermesi ve size sponsor olduğuna dair bir mektup yazması gerekiyor. Bunlar da her şirketin alacağı sorumluluklar değil. Yani gerçekten nitelikleri olan ve becerilerine ihtiyaç duyulan birisi olmanız gerekiyor..." bu ibare çok da aranan nitelikte birisi olmadığımı düşündürdü. Çünkü, Kanada'da iletişim için İngilizce zorunlu, benim için bir artı bile değil orada. AutoCAD kullanmam mı?, ArcGIS'den anlamam mı? beni aranan nitelikli personel yapacak :) Eminim ki bu donanımlarda çok sayıda Çevre Mühendisi vardır Kanada'da.
Biraz yüklü masraf edip, birikimlerimi kullanıp bir ülkeye turist vizesiyle gideceğim ve hemen bir iş aramaya koyulacağım. Kanada'da bunu yapmaya çalışırsam yukarıda bahsettiğim konudan dolayı başarısız olabilirim ve benim birikimlerimi harcadıktan sonra, o kadar masraftan sonra başarısız olma şansım yok. Dolayısıyla başarısız olma ihtimalimin en düşük olduğu, personel çalıştırmanın nispeten daha kolay olduğu, maksimum kazanabileceğim ülkeyi seçmem gerek. Absürt bir belirtme olacak belki ama silahımda bir mermi var, hedefi ıskalama riskim minimum olmalı.
Kanada, Avustralya, Norveç vb. ülkeler zaten çok sık göç olan ülkeler olduğu için göçmenlik konularında bir sürü kısıtlama ve katı kurallar mevcut.
O yüzden ver elini gelişmiş Arap ülkeleri ve bazı Asya ülkeleri diyorum :)
Bu arada Astana'ya genç, dinamik, girişimci, takım çalışmasına yatkın, sorumluluk alabilen, prezentabl(!) personel lazım mı? :p :D
 
Astana dan ayrıldım kısa süre önce. Nitelikli personelle kasıt o ülkede olmayan meslek grubu ve çevre mühendislerine rağbet oluyor.

Her ülke her yıl bu meslekleri yayınlıyor buna bakın. Turist olarak gideyim orada kalırım bir şekilde diyorsunuz da yakalanırsanız hapis yatma durumunuzda olabilir. Riskleri de düşünün derim.
 
Üst