• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yağlı su arıtımı

Funda Saltık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2011
Firma
özel
yağ ile suyu nasıl ayırırız arkadaşlar, bu sistemlerin verimleri ve işletme maliyetleri nedir. biz bir tane almışız. sadece filtre. aylık 500 € filtre maliyeti. işletme maliyeti ve verimi yüksek sistemler hakkında bilgisi olan var mı?
 
bor yağı arıtımı tamamen ayrı bir konu ama emülsiye olmayan yağların ayrımı için abanaki oil skimmer kullanabilirsiniz. Türkiye'de satılıyor mu açıkçası bilmiyorum ama kullanımı çok basit olup verimleri çok iyidir.
 
@Retaw
Bununla ilgili bilgi buldum, Türkiye distibütörleri var. İşletme maliyetlerinin de olmadığını söylediler. Bakalım teklif ve detaylı bilgi bekliyorum. Teşekkür ediyorum size.
 
@serfer
Henüz ayrıştırmadık ama ayrışınca çıkan sudan numune aldırırız deşarj standartlarını sağlayıp sağlamadığına bakarız.
 
Bizde yemekhaneden kaynaklanan atıksudaki yağı ayırmak için 3 lü seperatör sistemi kurmayı düşünüyoruz bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyoruz..
 
Çökeltim ve yağ tutucuyu içeren bir ünite kurmanızı tavsiye ederim.Basit,separatörlü ya da havalandırmalı yağ tutucu uygulayabilirsiniz.Yemek üretim tesislerinde kullanılan detarjanlara bağlı olarak pH değeri deşarj limitlerinin dışında kalabiliyor.Bu durumda nötralizasyona da ihtiyaç oluyor.Sizin tesisiniz fabrika yemekhanesi için kurulacaksa pH problemi olmayabilir.Yine de ölçmenizde fayda var.
 
1000 kişilik yemek yapılan kamu kurumu.... kamu kurumu olunca işin içine şartname ve ihale olayı giriyor. İstediğini alamıyorsun maalesef şartnameye uyan en ucuzu alınıyor..Şartname oluştururken nelere dikkat etmeliyiz.....
 
kamu işiyse şartname oluşturmanın da şartnamesi vardır sanırım sizin de öğrenmek istediğiniz teknik zorunluluklar olsa gerek. teknik kısımda kullanılacak malzemeyi, tankın konulacağı alanı, alanın boyutlarını, yerleştirileceği kotu, çıkışın pompa ile yapılıp yapılmayacağını, uygun görülen her çeşit otomasyonu yazmak icap edebilir. yağ tutucuların bildiğim kadarıyla ts'de tanımı yok. evvelden bu işlerle ilgili ama özelde çalıştığımdan ötürü tam emin değilim. örnek arıyorsanız API (american petroleum institute) yağ tutucu standardına bakıp ondakine göre debi-seperatör hacmi oranını şartnameye yazabilirsinizdir belki. ihale işi olmasaydı doğrudan bir yer de önerebilirdik. markalaşmış isimler var. bence aslında her işin uzmanı olmak zorunda da değilsiniz. imalatçılara ne tip seperatörler ürettiklerini sorup fikir de alabilirsiniz. tabii tekrar söyleyim kamuda tecrübem olmadığından son önerilerimin etik olup olmadığını bilemiyorum.
 
@CMNet Okuru
Teşekkur ederim bilgilendirmeniz için..debiye göre tankı boyutlandırıp API veya açık sistem konvansiyonel 3 lü bir seperator için seçim yapıp şartnameyi ona göre hazırlayacağım.Sağolsun firmalar fiyatları konusunda ser verip sır vermiyorlar.Kapalı sistemler pahalı sanırım bu konuyla ilgili kocaelinde yaklaşık 10 firmaya ulaştım ama geri dönüş yapan bir firma oldu..İstanbul daki firmalara ulaşacağız son çare...Sanırım iş biraz ufak geldi firmalara..Özelde olsam araştırırım en uygununu alırım ama devlette inanılmaz zorluklar var...
 
@Funda Saltık

ENVİRON, bizim arıtma terfi tankımıza da beklediğimizden çok daha fazlı yağlı su geliyor ve bu yağ su bazlı değil. Analiz sonucu büyük bir yağ tabakası oluştu ve KOI çok büyük seviyelerde çıktı. Bu yağı arıtmaya vermeden yağ engellememiz gerekiyor. Arıtma kurulurken buna göre kurulmadığı için şimdi yağ ayırma sistemi kurulması gerekli. Bahsettiğiniz oil skimmer yararlı olur mu?
 
Oil skimmerlar yağları tutucu özellikte, arıtma gitmeden önce yağ suya nerede karışıyorsa oraya bakmak lazım sanırım. Üreticilerle görüşmekte fayda var, prosesinizi anlatırsanız size uygun mu değil mi yardımcı olurlar. Yağ sıyırıcı veya oil skimmer diye bakarsan firmalar var. 400 ila 800 TL arasında fiyatları. İşletme maliyetleri de yok. Ben henüz almadım ama düşünüyorum. Ben bor yağa karışan kızak ve yağlama yağlarını ayrıştırmak için bor yağ devirdaim tankına yerleştirmeyi düşünüyorum. Henüz detaylı çalışma yapmadım. Siz de çalışmalarınızdan haberdar ederseniz yardımlaşırız.
 
oil skimmerlar bor yağı için verimli olmaya bilir.
ama yağ miktarınıza bağlı olarak uygun yağ tutucıyu tercih edebilirsiniz. burada önemli olan yağ miktarınızın gerçeği yansıtması.
ayrıca sistemin daha verimli çalışmasını isterseniz; environunda dediği gibi yağ tutucuyu, daha fazla suya karışmadan kaynağın bulundu yere koyunuz.
 
Üst