• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yağmur suları deşarjı

Braksen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Mart 2012
Arkadaşlar, yağmur sularını ayrı toplayarak, yağmur suyu hattına vermeden alıcı ortama deşarj etmemizde ne gibi problemler yaşanabilir?
 
işletme sahası için sordunuz büyük ihtimal. işletme nedir? daha önemlisi saha özelliği nedir (çakıl-betonarme-toprak-eğim...)? işletme ise, işletmeye ait AAT var mı?

işletmede AAT var ise, SAHADAN biriken/biriktirilen sular AAT ye verilmelidir ancak bu AAT evsel nitelikli/paket arıtma vb.. olmamalı, alıcı ortama verilemez. AAT yoksa, yine alıcı ortama verilemez. verilemezden kasıt şu; o sahada işletmeden kaynaklı, faaliyet sonucu bir etkilenme varsa, bu sahanın yağmur suları artık bir atıksudur. örn: hazırbeton tesisleri, kırma-eleme, yıkalamalı petrol ofisleri ve bu örnek çoğaltılabilir. faaliyetten kaynaklı zemin kirliliğini yağmur yıkar mantıklı. ama kapalı bir işletme ise, tüm faaliyet binalar içerisinde ve dış sahada faaliyetten kaynaklı etkilenme yoksa sular direk alıcı ortama verilmesinde sakınca yok! diyeyim. bu durum göreceli bir kavram gibi şuan.

yağmur suyu kanalı/hattı varsa kesinlikle vermelisiniz.
 
Tesiste AAT var ama yağmur sularını AAT'ye vermek atıksu hacmini artıracağı için farklı bir yol izlenilmek isteniyor. Tesis etrafında DSI kanalları var ve yağmur suyu bu kanallara verilmek isteniyor. Tesiste yağmur suyu kanalı da bulunmuyor ayrıca.
 
@Braksen

Acaba bu tesis Karadeniz bölgesinde felan mı atıksu hacmini arttıracağı ön görüsüyle deşarj alternatifi değerlendirilsin? Yoksa sadece bu değilde mevcut prosesle de alakalı kombine bir durum mu?
 
Yağmur suyu arıtımı hem tesis hacmini artıracak ayrıca atık suya nazaran daha temiz olan bir suyun arıtımı için enerji tüketimi gerçekleştirmiş olacaksınız o neden DSİ kanalına deşarj etmeniz en mantıklı çözüm.
 
ilgili kurumlardan sözlü yada yazılı görüş almanızı öneririm . Zira yağmur suyu kanalına endüstriyel atıksu karışma ihtimali var ise alıcı ortama deşarj başınızı ağrıtabilir :)
 
@E.Kaya

@E.Kaya 'ya katılıyorum, bizde yağmur suları ile ilgili aynı problemle karşılaştık, tesis sahasına yağan yağmur suları akışa geçmekte ve taşıdığı malzemelerle tesis yanındaki arazinin kirlenmesine sebep oluyordu ve tarla sahibinden şikayet geldi. Konu üzerine belediyeye görüş sorduk yağmur suları ile ilgili ne yapabiliriz diye ki tesisin kurulu olduğu alanda alt yapı sistemi de yok malesef. Belediyeden gelen yazı da özetle "işletmenin sınırları dahilinde yapılan faaliyete bağlı olarak yağmur suları akışa geçtikten sonra taşıdığı materyallerden ötürü yağmur suyu karakterini yitirmekte dolayısıyla bu su artık atıksu olacağından alıcı ortama verilmesi yasaktır. Ön arıtma yaptıktan sonra alıcı ortama desarj edilebilir " şeklinde görüş alındı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de kesinlikle bu suların toplayıp arıtmaya verilmesini istiyor. Oluşan bu suları toplayıp atıksu arıtmaya vermek de @s_zen bahsettiği gibi atıksu hacmini ve maliyeti de artırmakta dolayısıyla tesis yetkilileri de pek yanaşmıyor. Bizde ne yapacağımızı bilemedik şu an için daha başka ne yapılabilir onu araştırıyorum.
 
Bazı tesislerde %5- %10 yağmur debisi projelendirilmiş olabiliyor. Benim işletmesini yaptığım tesiste bunu düşünerek planlama yaptıkları için fazla bir atıksu hacmi ile karşı karşıya gelmiyorum. Ancak atıksu hacmi artmıyor diye sorun çözülmüş değil. Kesinlikle uzun havalandırmalı aktif çamur proseslerinde yağmur sularının mevcut mikrobiyolojik prosese bir yük teşkil ettiği ve işletme masraflarının yanında , işletme teknik zorluklarıyla karşı karşıya kalındığı bariz. En basitinden yağmur suyunun varsa üstü açık bir dinlendirme havuzunda dinlendirilmesinden sonra savaklandırılıp, mevcut prosese dahil edilmesi bence mâkul olandır. Buda olmuyorsa denetleyiciden görüş yazısı istenerek DSİ veya deşarj hatlarına gönderimi yapılabilir.
 
@Braksen
arkadaşım. kesinlikle ama kesinlikle il müdürlüğüne veya Bakanlığımıza yazılı olarak sor. konuşulduğunda, fikir sorulduğunda en mantıklı olan cevapları veriyoruz, burada yazılan gibi ancak siz "detaylı bilgi" vererek yazılı olarak sormanız gerek. en mantıklı yaklaşım, kanun-yönetmelik nazarında uygun olmayabilir! bir faaliyet varsa kesinlikle fikirleri resmiyete dökmedikçe uygulamamalıyız. bu arada yine detaylı bilgi vermemişsiniz. başarılar dilerim.
 
planlanan yağmur suyu sistemlerinin çevre üzerindeki etkileri
yağmur sularının yüzey sularına ve denize deşarjı ile ilgili yasal düzenlemeler ile ilgili bilgisi olan var mı ?
 
Üst