• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yangın dedektörü

Funda Saltık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2011
Firma
özel
ohsasın yasal prosedürler haricinde yasaları mı var? bize gelen bir müşteri denetçisi otomatik yangın algılayıcınız olması lazım dedi. civata somun imalatı yapan bina yüksekliği 21 mt'den küçük, alanı 7500 m2'den küçük bir fabrikayız. yönetmeliğe göre bize gerekmiyor. denetçi yangın dedektörü ohsasın olmazsa olmazı dedi.
 
Hayır yok öyle bir şey. OHSAS uluslararası bir standarttır. Genel çizgilerini koyar dediğiniz gibi şeyleri ülkenin yasal koşulları çerçevesinde değerlendirir. Size gelen denetçi işgüzarlık yapmış başka bir şey değil.
İşletmenin yükümlülüğü dahil olduğu yasaları sürekli takip ederek gerekliliklerini yerine getirmektir. TC yasaları otomatik yangın algılayıcı demiyorsa OHSAS diyemez bunu.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Yani, ben de söyledim yasal olarak gerekli değil dedim. Olmaz burası yangın tehlikesi olan biryer dedi. Müşteri olunca birşey diyemedim. Yanacak tek şey makinelerin içindeki kızak yağları. Üretimde biraz ısınıyor o kadar. Yanacak kadar değil. Ki dediğiniz gibi yönetmelik zorunlu değil diyorsa zorunlu değil. Ohsas yasaları çıkarsa o zaman düşünürüz:)
 
Ben direk bina yada yerleşim olarak düşünerek cevapladım. Eğer risk değerlendirmenizde yüksek riskli bir yer ise otomatik olmasında fayda var fakat yinede zorunlu değil.
 
Ohsas mevzutlara uyum vardır. Denetçi yasal şartlara uyumu referans göstererek talp etmiş ki dogru bir yaklasımdır. Dolayısıyla mevzuat gereği sondürme sistemlerini kurmanız lazım.
 
Makinenin içine yanıcı birşey atıldığında riskli oluyorsa bu duruma önlem düşünmelisiniz. dedektörlerle ilgili olarak da eğer doğalgaz kullanımı varsa özellikle mutfakta bu bölgede mutlaka gaz algılama dedektörü bulundurmalısınız. İşletme içerisinde yangın riskinin bulunduğu bir yer varsa bu noktalara da yerleştirmenizde fayda olacaktır. İşveren olarak her türlü tedbiri almakla yükümlüsünüz sonuçta. yönetmelik gereği dedektörlerinizin otomatik olması ile ilgili bir zorunluluğunuz yoktur.
 
Makinelerin içinin açılması lazım atmak için. Bakım sırasında açılıyor sadece. Bunu eklemeli miyim. Bakım sırasında makine açıldığında makine yağlarının içerisine yakıcı madde düşmesi diye bir risk mi oluşturayım. Önlem olarak bakım sırasında bakımı takip etmekten sorumlu bakım ekibi harici bir denetçi falan mı bulunduralım. Bu kadar detay risk belirtilmeli mi sizce. Olmaz değil tabiki olur aslında ama, bilemedim yani. Doğalga dedektörümüz var zaten. Makineler üretim sırasında biraz ısınıyor tabi ama yangın çıkaracak sıcaklığa ulaşmıyor. 45-50 C en fazla. Bu tehlike midir.
 
Çalışan her makina ısınma yapar belirttiğiniz yağın bir miktar ısınması normaldir. burada önemli olan yağın tutuşma derecesini bilmek. bu değerin üzerine çıkmıyorsa problem olmaz. bakım grubundan sorumlu yetkili yok anladığım kadarıyla. o halde makina kapağını bakım ekibi açıyor ve bu arada tehlike meydana geliyor ise bakım ekibinden herkese bu makinanın bakımı yapılırken sigara içmemeleri, kaynak ve kesme gibi sıcak işlemler yapmamalarını yapacaklarsa da makinadan belli uzaklıkta ve mutlaka yangın söndürme tüpünü yanlarında bulundurmalarını, konuyla ilgisiz 3. şahısları bakım yaparken sahaya yaklaştırmamaları aksi halde meydana gelebilecek riski belirten bir tebellüğ yazısı imzalatmanızda fayda olacaktır. yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bunları yapabilirsiniz.
 
Bunlar var. Bakım ekibinin sorumlusu var, talimatlar var. Yine de risk olarak ekleyelim mi. Ekleyip riski düşük olarak tabloda yer alsın mı.
 
Üst