• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yaşam Döngüsü

Derya T

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Mayıs 2009
Şehir
Ankara
Firma
....
merhaba arkadaşlar, belgemizi aldık fakat yaşam döngüsü kısmında problemler yaşadık. Yaşam döngüsünün hangi basamağında olduğumuzu belirtmediğimizi söylediler. (5 basamaktan hangisi olduğunuzu belirleyin dediler) 14040 standardını da okudum ama kafam çok karıştı. konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Soru mantıksız veya ne demek istediler anlamadım.

Bana göre;

Şöyleki atık oluştu bertaraf olana kadar sorumluyuz
Ürün ürettik alıcıya ulaşana kadar sorumluyuz yani soru yanlış bence
 
Bir üretim prosesiniz varsa zaten yaşam döngüsünün her aşamasındasınız demek oluyor bu. Örneğin hammadde seçerken ömür süresinin uzun olması, geri kazanılabilir olması gibi konularda dizayn aşamasındasınız. Zaten üretilirken üretim aşamasındasınız. Ürünleri gönderirken taşıma, ulaştırma aşamasındasınız. Yani Yaşam döngüsünün spesifik olarak nasıl tek bir basamağında olacaksınız pek anlamadım ben. Zaten yaşam döngüsü firma için değil alınan, kullanılan ve üretilen ürünler için yapılır. Acaba anlaşamadınız mı tam olarak ne istendiği konusunda ?
 
Merhaba,

ben ekli dokümanı oluşturdum ve bunun üzerinden değerlendirmelere devam ediyorum. Sizlere de örnek olması açısından iletiyorum. Daha da iyileştirebilmek amacıyla görüşlerinizi bildirirseniz çok memnun olurum.
 

Ekli dosyalar

  • Örnek Yaşam Döngüsü.xlsx
    20.2 KB · Görüntüleme: 440
@handeoo
Çok teşekkür ederim. Aynen ben de bu dokümana benzer bir doküman oluşturdum. şöyleki hammadde üretiminden ürünün sonlanması dahil atık bertarafına kadar oluşan tüm çevresel etkileri oluşturdum.

@Bağcan Dübek
aynen ben de sizin gibi düşünerek yanıtladım fakat çevre etkileri listesinde illa hangi adımda olduğunuzu belirtin dediler. çok tartıştık fakat bir sonuç elde edemedik.

@handeoo
 

Ekli dosyalar

  • SGÇ-FR-03 ÇEVRE BOYUT ETKİ DEĞERLENDİRME-2018.xlsx
    187.4 KB · Görüntüleme: 327
Çevre yaşam döngüsünü bu dosyaya nasıl entegre ettiniz yardımcı olabilir misiniz ? Denetçimiz yaşam döngüsü ile ilgili bertaraf tesisleri içinde bir değerlendirme yapmanız gerekiyor dedi bu konu ile ilgili çalışmalarınız nelerdir?
 
@Cem Yılmaz
Evet inceledim ama gelen denetçiler daha detaylı bir şey görmek istediler. Örneğin plastik atık bertarafa gönderiliyor burada sadece forma lisanslı bertaraf tesislerine gönderiliyor yazmak yeterli değil dediler bertaraf tesisini de detaylı incelemeniz gerekiyor örneğin plastiği kırmak için % 50 elektrik harcandı gibi .
 
@Fundagül Ergüven

O tür bilgileri alabilmeniz için Bertaraf ve Geri Kazanım tesislerinde enerji yöneticisi çalışması lazım. Hiç sanmıyorum açıkçası çalıştıracaklarını :rolleyes:
 
@Fundagül Ergüven
Maalesef, kalite alanında çalışmıyorum. Bu alanda çalışan arkadaşlarımız var, umarım konuyu görünce yardımcı olabilirler.
 
@Fundagül Ergüven

Konuyu şimdi okudum @Fundagül Ergüven .Bu gibi bilgileri denetçilerin istemesi açıkçası mantıklı gelmedi. Bir de her istenilen bilgiyi verme zorunluluğunuz yok (yasal veriler dışında) , bu konuda onlar isterken siz daha baskın çıkarsanız geri adım atacaklardır. :) En iyi ihtimalle bertaraf tesisinin her atık kodu için kullandığı bertaraf / Depolama/geri kazanım yöntemlerini ( R kodları) belirtebilirsiniz.
Bu bağlamda da direkt R kodundaki klasik veriler olarak söyleyebilirsiniz. Zira bu sizin verebileceğiniz bir bilgi değildir diye düşünmekteyim.
 
Fundagül Hanım,

bir önceki yanıtta SGÇ-fr-03 formunda "tehlikeli atık alanı" adlı sheet bulunuyor. orda bizim çalıştığımız bertaraf tesisiyle ilgili değerlendirmeler mevcut. fakat şöyle bir durum var, bertaraf tesislerinde alınacak önlemler kısmına çok müdahale edemiyoruz. Ben bizzat firmadan kendi değerlendirmesini istedim oradan yola çıkarak hazırladım.
 
Yaşam Döngüsü ile ilgili
Kapıdan - Kapıya
Beşikten -Kapıya
Beşikten-Beşiğe
şeklinde terimler bulunmaktadır. Örnek yaşam döngüsü yapan varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim .

Tekrar merhaba Çevre risk ve Çevre Boyut değerlendirmesini ayrı değerlendiren var mıdır?
 
Otomotiv yan sanayi için örnek yaşam döngüsü arıyorum ? Mevcut kullandığımız var ancak biraz daha geliştirmek gerekiyor.
Şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba,
yaşam döngüsü diye bahsedilen ve paylaşılmış örnek bana derecelendirme yapılmamış bir risk değerlendirmesini anımsattı. çevre risk değerlendirmesi yapılmışsa yaşam döngüsüne ihtiyaç var mıdır? bu konuyla ilgili bilgisi olan varsa paylaşabilir mi? Yaşam döngüsü neye göre yapılır? tablo şeklinde mi yapılması gerekir?
 
Üst