• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yatay akışlı kum tutucu projelendirme

orhan yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Mayıs 2013
arkadaşlar merhaba küçük bir beldenin atıksu arıtma projesini hazırlamaktayım. Qmax = 22.40 m3/sa V= 0.3 m/sn kabul ettim. Kum tutucuyu projelendirmede tebliğde ;

Yatay akışlı kum tutucuların tasarım kriterleri,
Hidrolik bkletme süresi 45-90 sn
Yüzey yükü, 24 m/sa değerinin altında olmalıdır yazmakta.

Ancak şimdiye kadar ki projelerde bekletme süresi 6-10 sn arasında ve yüzeysel yükleme 18 – 36 m³/m²-saat alınmış ve projeler idare tarafından onay almış. Yüzeysel yükleme kısmında sıkıntı yok ancak kum tutucuda bekletme süreleri çok küçük çıkıyor 6-9 sn civarı, tebliğde yazan süreleri dikkate aldığımda ise kum tutucu su yüksekliği 1.00 m civarı çıkıyor, bu debi için çok fazla oluyor. Nasıl bir yol izlesem kum tutucu tasarımında yardımcı olurmusunuz.
 
Üst