• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yazları sevmediğim tek şey sinekler

Serhat Güler

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Nisan 2010
sayın sinek halkı anlıyorum sabah canınız sıkılıyo ve beni uyandırarak çeşitli oyunlar oynamak istiyosunuz anlıyorum sevgi pıtırcıklarısınız bunu da anlıyorum zaten ben de oyununuza katılmak için bi kaç arkadaşınızı sevimli bi şekilde öldürmüş olabilirim ama artık sizle oynamak istemiyorum bu sizden ricam ama devam ederseniz tokat yöresinin en eğlenceli oyunu olan detan sinekkıranı oynamak zorunda kalacam.
 
Sayın sguler,
Sineklere çevremühendisleri net aracılığı ile ulaşmaya çalıştığınız için teşekkür eder,en kısa zamanda sinekler tarafından durumun anlaşılmasını ümid ederiz. ...:)
Saygılarımızla,
Aktif kullanıcı
 
yaralıların harp alanlarından toplanmasının günler aldığı eski büyük savaşlarda, askeri hekimler tetanoz, kangren gibi ölü dokulardan ya da tam iyileşmemiş yaralardan türeyen hastalıklarla ilgili tuhaf bir ilişkiyi farketmişler. yaralarına sinek larvaları yerleşmiş (yani yaraları kurtlanmış) yaralılar bu tür ölümcül enfeksiyon hastalıklarından daha az zarar görerek kurtuluyorlarmış. yaralardaki larvalar ölü dokularla beslendiğinden yaraların septikleşmesini ve tam dezenfekte olmadan üzerinin kabukla kapanmasını engelliyorlarmış.

daha sonra tedavilerde de kullanılan (house md izleyenleriniz 2. sezondan hatırlayacaktır) bu yöntem tıp literatüründe onaylı alternatif tedavilerden biri.

eyüp peygamber meselinde de benzeri bir durum var. tanrının sabrını sınadığı peygamber kurtlanan yaralarına bile aldırmaksızın şükretmeye devam eder. asla isyan etmez. sonuçta hastalıkları geçer, onu o zor gününde bırakmayan hanımıyla daha sonra zengin ve sağlıklı bir ömür sürer. bu hikayedeki püf noktası ise aslında musibet gibi görünen o kurtçukların ölü dokuları tüketen ve enfeksiyonlara yaşam alanı bırakmayan şifalı tedavinin ta kendisi olmasıdır. isyan edilecek bir duruma yol açmıyor sinek familyası, bilakis dertlerin çaresi.

bu arada sinekler ekosistemde çok önemli bir alanı işgal ediyor. işgalden kastım olumsuzluk değil, biz de ekosistemde bir yer işgal ediyoruz. hatta sineklere kıyasla çok dafa fırsatçı ve istismarcı bir türüz diyebilirim gönül rahatlığıyla. çünkü sinekler besin zincirinde insanınkiyle kıyaslanamayacak kadar önemli bir boşluğu işgal ediyor. durgun sulardaki mikroorganizmalarla beslenip depoladıkları enerjiyi büyük omurgalı kara avcılarına ve yüzey balıklarına besin olarak sunuyorlar (bunu isteyerek yapmıyorlar tabii ki ama olsun).

kimse söylemez ama sulak alanların tür çeşitliliği ve enerji bereketi konusunda diğer nişlerden çok daha üstün olmasının sebebi de bu küçük dirençli biyolojik makinelerden bolca barındırması.

sivrisineklerin hemen hemen hepsi hayatları boyunca kanla beslenmeden yaşayıp üreme yeteneğine sahip. durgun ve m.o. içeriği bol bir sudan üreyip bazal metabolizmada yaşayıp sonraki nesli üretecek kadar dirençliler.

150 milyon yıllık evrimlerinin son 90 milyonluk kısmında pek az değişmiş olmaları, mükemmeliğe yakınsamak konusundaki başarılarının en büyük göstergesidir.

velhasıl-ı kelam, sineksiz/sivrisineksiz bir dünya düşünemiyorum.
 
Böyle güzel bir bilgilendirme için teşekkür ederiz lakin hayat gayeleri içinde insanları ısırmaları diye bir bölüm yoksa neden ısırmakta ısrarlılar ki! :S
:D :D :D
 
:rolleyes:

bizi ısırmaları sanırım kolay yoldan beslenmenin dayanılmaz cazibesi. yumuşak, kolay delinebilen, leziz cildimiz ile onları tahrik ediyoruz. fanatiklik yapmak istemem ama galiba tatlı niyetine bizi ısırmalarında bizim de payımız var. nedense son 3-4 senedir hiç sivrisinek tarafından rahatsız edilmedim. onlara duyduğum saygıyla karışık hayranlığın bunda etkisi var mı bilmiyorum. aslında şimdi düşündüm de belki sağlığımda son 3-4 yıldır değişen birşeyler vardır. belki tadım acılaşmıştır. eğer bunu da farkettiler de gelmiyorlarsa hayranlığım bir kat daha artar. aslında mantıksız değil valla, çok yetenekli tat alıcılar sonuçta. en ufak değişikliğe tepki veriyor olabilirler. belki doktara görünsem iyi olur.
 
Sivrisineklerin sadece dişi olanları yumurta yapabilmek için kana ihtiyaç duyarlarmış. Yani erkek sivrisinekler bizi ısırmamaktadırlar.Sivrisineklerin enerji kaynağı sadece şekermiş. Bunuda meyvelerden bitkilerden karşılıyorlarmış. Dişi sivrisinekler sadece yumurtalarını beslemek için kan ile beslenirlermiş.
 
İnsan seçtikleri fikrini kesinlikle destekliyorum. Gözlemlerime ve duyumlarıma dayanarak söyleyebilirm ki kadınları erkeklere, beyaz tenlileri de esmerlere tercih ediyorlar. İsveçli bilim adamları bunu da araştırmalı bence:)
 
@Murat Erdoğan

İsveç bilim adamları demişsinde aklıma geldi. İsveç bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre sadece İsveç bilim adamları araştırma yapıyormuş diye bir yazı okumuştum paylaşmak istedim.
 
Üst