• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yazlık sitelerde çevre danışmanlığı

burcutunatinaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2016
Firma
Henüz Çalışmıyor
Merhaba Arkadaşlar,

4 tane yazlık site ile sözleşme imzalicaz.Arıtma ve danışmanlık firmasıyız .Yarın keşif için gidicez.Yazlık sitelerde neleri yönetimdeki yetkililere sorabilirim ? Ben biraz araştırma yaptım .Eksiğim varsa ya da yanlış bildiğim varsa ekleyebilir misiniz? Bu arada gideceğimiz yazlık siteler arıtmalari olan ama arıtmaya dair proje onayı ya da onay muafiyeti olmayan yerler.

1.Proje Onay Muafiyet alabileceğim 27 nisan 2004 tarihinden önce yapıldığını kanıtlayabilecek bir belge(su faturası,elektrik faturası,yapı kullanım belgesi) var mı diye sorucam.
2.Eğer proje onayından muaf olamıyorsa Proje Dosyası hazırlanıcak.İl Müdürlüğü'ne sunulup onay alınacak
3.Onay alındıktan sonra Uygunluk başvurusu ve uygunluk alındıktan sonra gfb başvurusu yapılacak.
4.Eğer kanala bağlanabiliyorsa Atıksu konulu Çevre İzni almasına gerek yok.
5.İç tektik için evsel atıklarını,bitkisel atıklarını nasıl bertaraf ettiğine dair bilgiler edinicem.

Bu bildiklerim doğru mu ya da dikkat etmem gereken başka neler vardır yardımcı olursanız sevinirim.Bir de Çevre İznin Lisans Yönetmeliği,Numune Alma Tebliğinden başka incelemem gereken yönetmelikler nelerdir?
 
Biz de bir yazlık siteye hizmet vermekteyiz ama bizim sitemizde paket arıtma tesisi var.Bu sebeple benim adıma Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği de önemli.Eğer siz de böyle bir uygulamaya geçerseniz incelemenizde fayda var. GFB'den önce ÇED kapsam dışı yazısını İl Müdürlüğünden temin etmelisiniz .Atıksu konulu izne gerek yoksa bile bunun içinde İl Müdürlüğünden yazı gerekiyor.ÇİLY Ek-2 10.Turizm konaklama tesisleri,tatil köyleri ve/veya turizm kompleksleri başlığında değerlendiriliyorsunuz arıtma da varsa bir de 10.3. ekleniyor tabi .Bu sebeple de muhattabımız İl Müdürlükleri.
Evsel ve ambalaj atıklarının toplanmasına ilişkin bilgiler de edinmekte fayda var.Belediye konteynerlarında mı biriktiriliyor yoksa ayrı bir sistem mi kurulmuş gibi.
 
Merhaba Arkadaşlar ;

Danışmanlığını yaptığım yazlık sitelerden biri için Çed görüşü alma konusunda birşey sormak istiyorum.Yazlık sitelerimden birinde 170 konut var ama bizim 170 tane konut olduğunu kanıtlayabileceğimiz bir resmi belge yok .Bu sebeble Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çed görüşünü verebilmek için resmi belge bekliyor.Her bir siteye ait yapı kullanım izni olmasına rağmen toplu olarak yazdığı tek bir yapı kullanım izni yok .Bu kadar konutumuz vardır diye belediyeden alınmış herhangi bir belge yok.Nerden nasıl bir resmi belge talep edebiliriz ?
 
@jn6zo Malesef onu da denedim yönetim kurulu konut sayısını belirtip imzaladı.İl Müdürlüğü kabul etmedi .Belediyeden kaşe imzalı bir belge olabilir dedi ama elimizde 170 konut olduğunu gösteren bir belge yok iken nasıl belediyeden kaşe imzalı bir belge alabiliriz bilemiyorum
 
@Burcuoztufekci belediyeye dilekçe ile sitenin konut sayısını sorun onlar yazılı bildiriyorlar. Ben hep bu şekilde yapıyorum sıkıntı olmuyor. Hatta çed için istenen çevre düzeni planındaki yerinş de belediyeden dilekçe ile alabilirsiniz. Dilekçede koruma amaçlı imar planında nerde kaldığı diye sorarsanız belediye size konut alanı, turizm alanı, VS gibi cevap yazıyor. Çed kapsam dışını da bu şekil alıyorsunuz
 
@Burcuoztufekci
BEN epeydir ÇED ile ilgilenmiyorum FAKAT; ÇED RAPORLARI, sitelerin yapımından önce alınmıyormu?. yapılan şeyin görüşümü oluyor?? ayrıca Çed yönetmeliğinin ek-2 de; "33- (Değişik:RG-26/5/2017-30077) Toplu konut projeleri (200 konut ve üzeri)" diyor. sizinki 170.
belgeyi şu şekilde alabilirsiniz;
1-KAT MÜLKİYETİ KANUNU;
BEŞİNCİ BÖLÜM
Anagayrimenkulün Yönetimi
"A) Genel kurul: Madde 27 – Anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılır." denilmektedir.
sitedekiler bir araya gelerek genel kurul yapacak ve site yönetimi oluşturacaklar. oluşmuşsa genel kurul defterlerinden fotokopi çekerek götürün.

@Burcuoztufekci
SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Evsel Nitelikli Atıksular İçin Deşarj Standartları
Madde 32 - (Değişik:RG-13/2/2008-26786)
Evsel nitelikli atıksu kaynaklarından doğrudan ve/veya kentsel arıtma tesislerinden arıtılmış olarak çıkan suların alıcı ortama deşarjında istenen standart değerler bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 21’de verilmiştir.
Evsel nitelikli atıksular kirlilik yüklerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.
a) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 5-120 kg/gün arasında (Eşdeğer nüfus 84 - 2000 arasında).
b) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 120-600 kg/gün (Eşdeğer nüfus 2000 -10 000 arasında).
c) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 600-6000 kg/gün (Eşdeğer nüfus 10 000-100 000 arasında).
d) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 6000 kg/gün’den büyük (Eşdeğer nüfus 100 000 veya daha fazla).

Nüfusu 2000’den az olan yerleşim yerlerinin; otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi, yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atıksuları hariç, evsel nitelikli atıksuları için, yerleşim yerinin çevresel ve sosyoekonomik özellikleri dikkate alınarak çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek ve bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerini karşılayacak şekilde İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce uygun görülecek arıtma ve/veya bertaraf yöntemleri uygulanır.

Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir.
Evsel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, Atıksu Yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmek zorundadırlar.

Alıcı ortama atıksu deşarjı olan kurum, kuruluş ve işletmeler için çevre izni
MADDE 37 - (Başlığıyla birlikte değişik:RG-30/3/2010-27537) (2)
Her atıksu deşarjı için bu Yönetmelik çerçevesinde idarenin istediği çıkış suyu kalitesinin ve diğer şartların sağlanması koşuluyla, alıcı ortama her türlü evsel ve/veya endüstriyel nitelikli atıksuların doğrudan deşarjı için idareden çevre izni alınması mecburidir.
Çevre izni alınması işlemlerinde Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır. Söz konusu Yönetmeliğin Ek-3C’sinde yer alan “Atıksu Deşarjı Teknik Bilgiler Listesi”, bu Yönetmelik uyarınca çıkarılan tebliğde belirtilen usule göre doldurulur.

Atıksu Bağlantı İzni ve Belgesi
Madde 44 - Bir şehir ve/veya sanayi bölgesinde parsellerin, kurum, kuruluş ve işletmelerin atıksularını atıksu altyapı tesislerine bağlayabilmeleri, atıksu altyapı tesisleri yönetimince verilecek olan atıksu bağlantı iznine tabidir. Atıksu bağlantı izni, evsel atıksuların yazılı bir belge karşılığında; endüstriyel ve karışık atıksuların ise düzenlenecek bağlantı kalite kontrol izin belgesindeki koşulları sağlaması halinde, atıksu altyapı tesisleri yönetimi tarafından verilen izindir. Bağlantı kalite kontrol izni; atıksu altyapı tesisleri yönetimi tarafından, endüstriyel atıksuların kanalizasyon sistemine bağlantı şartlarını belirleyen bağlantı kalite kontrol izin belgesi ile verilir. Bu izin ve belgeler 45, 46, 47 ve 48 inci maddelerde açıklanan hususlara uyulması şartıyla verilir.
 
Merhaba ; bir yazlık site için Çed kapsamdışı başvurusunda bulundum fakat cevap olarak arıtma tesisi kapasitesinin gösterldiği resmi yazıyı istemektedir. Atıksu onay muafiyet başvuru yaptım bunda da başvurunun kabul edilebilmesi için Çed yazısını istemektedir. Nasıl bir yol izlemem gerekmektedir?
 
Resmi yazıyı kimin vermiş olmasını istiyorlar? Şöyle ki, arıtmayı yapan firmanın kaşe-imzalı "... TARİH ... SAYILI PROJE İLE ÜRETİLEN VE FAALİYETE ALINAN ... FİRMASINA AİT AAT KAPASİTESİ ... m³ OLUP; TARAFIMIZCA İŞLETMEYE ALINMIŞTIR" şeklinde bir yazı mı istiyorlar; yoksa İl Müdürlüğünün vermiş olduğu yazı mı? İl Müdürlüğü için de aklıma AAT Kimlik Belgesi'nden başka seçenek gelmedi maalesef.

Bence öncelikle resmi yazının kimin tarafından yazılmasını istediklerini sormak lazım.
 
Merhaba,

Saros Körfezi'nde bulunan Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi işletmede olan Yazlık tatil sitesinin Bakanlıkça belirlenmiş 'Az Hassas Su Kütlesi' tanımına uygunluğu durumunda Deşarj Standartları Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne mi dahildir?

Cevaplamanızı rica eder, şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba,

Saros Körfezi'nde bulunan Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi işletmede olan Yazlık tatil sitesinin Bakanlıkça belirlenmiş 'Az Hassas Su Kütlesi' tanımına uygunluğu durumunda Deşarj Standartları Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne mi dahildir?

Cevaplamanızı rica eder, şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba,

Saros Körfezi'nde bulunan Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi işletmede olan Yazlık tatil sitesinin Bakanlıkça belirlenmiş 'Az Hassas Su Kütlesi' tanımına uygunluğu durumunda Deşarj Standartları Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne mi dahildir?

Cevaplamanızı rica eder, şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba @B.Akca,

Saros Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan arıtma tesisleri için Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği (Tablo 1/Tablo 2) deşarj kriterlerini sağlayacak şekilde projelendirme yapıyoruz.
Bakanlık tarafında düzenlenmiş bir görüş dilekçesi mevcut; şahsım tarafından temin edilmiş olsaydı tamamını memnuniyetle paylaşırdım ancak farklı bir kurum tarafından alındığı için sadece ilgili paragrafı paylaşabiliyorum:/
Çanakkale ÇŞİM ile de teyit etmenizde fayda var yine de, konuyla ilgili en sağlıklı bilgiyi paylaşacaklardır.
öçk.JPG
 
Çevre danışmanlığı konusunda bilgisi olan ulaşabilir mi? Bir proje hakkında beyin fırtınası gerekiyor.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst