• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni mezun çevre mühendisi/çevre görevlisi işe başlarsa

Serpil Yücel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Kasım 2015
Firma
Belediye
Merhaba.Ben bu sene mezun oldum ve çevre görevlisi belgesini de aldım.Bulunduğum ilçe belediyesinde çevre görevlisi olarak işe başladım belediyenin ihtiyacı doğrultusunda iskur bağlantısiyla.Arıtma tesisinin deşarj kısmına Bakicam merak ettiğim ben çevre mühendisi olarakda bu alana bakamaz miydim bakılırsa belediyeye çevre şehircilik Bakanlığından neden çevre görevlisi bulundurmak zorundasiniz deniliyor.Benim yönetmelik okuyup o doğrultuda mi bu işi yürütmem gerekiyor ? Başka bir çevre mühendisi yok belediyede 7 ay gibi bi süreçte kendimi ispatlama doğrultusunda ne gibi çalışmalar yapabilirim fayda sağlamak için? Kpssye de çalıştığım icin pratik meslek bilgilerinizi benimle paylaşırsaniz sevinirim zira kafayı yicem ne yapacağımı bilmiyorm sadece ayda bir denetleme mi yapıcam arıtma tesisi deşarj izni için.Şimdiden Teşekkürler
 
Yeni işin hayırlı olsun :) Bende yeni mezunum darısı başıma inş :) çok merak ettiğim bir konuya değişmişsin,tecrübeli arkadaşların cevaplarını sabırsızlıkla bekliyorum ...
 
benim bildiğim arıtma tesisinin deşarjına bakabilmen için tesisi denetlemekten ziyade işçilerle beraber en iyi şekilde işletip atıksu çıkışını su kirliliği kont yönetmeliğinin ilgili tablosunda belirtilen standartlara indirmen gerek (yani biz böyle yapıyoruz) sonrasında akredite lab analizini yaptıracaksın debinin değerine göre bunun sıklık derecesi var arıtma tesisinde lab. ya da deney yapabileceğin bir yer varsa tesiste neler oluyor gibisinden standart deneyler yapabilirsin daha sonra izin lisans deşarj iznine başvuru yapacaksın bu başvuruyu yapabilmen için neyazık ki müh olman yetmiyor izin lisans konusu ilgi alanıma girmiyor yanlış yönlendirmeyeyim yok eğer yukarıda saydığım işleri yapan birileri varsa ki başka çevre müh yok dedin ama tesis işletimini başka bi müh yapıyorsa ne yap ne et o işi de öğren asıl mesleki anlamda tecrübeyi o alanda kazanacaksın yolun açık olsun kolay gelsin.
 
Çiğdem Hanim öncelikle teşekkür ederim inanin mezun olduktan sonra deneyim kazanmış tecrübeli siz meslektaşlarımin bilgisine açım diyebilirim.Büyük ihtimalle 24 saatte bir numune alınması gerekecek çevre görevlisi de olduğum için deşarj iznine bakma yetkim oluyor yani zaten bu sebeple işe girmem kolaylaştı ama anlamadigim başka çevre mühendisi yok ve tesiste manuel calismiyor hersey otomatik kontrol kumandasi yok deşarjda da birnevi sizin dediginiz gibi atıksu çıkış standartlara uygun hale gelirse bi sorun olmaz sanırım değil mi ?

Teşekkür ederim Enise inşallahh :)
 
öncelikle 24 saatte bir numune almak ifadesini açıklığa kavuşturalım. 2 anlamı var çünkü 1. işletme sırasında senin yapacağın bir iş. 2. çevre il müd. isterse akredite olmuş bi lab. yaptırmak gibi bir iş. su kirl. kont. yön. ( ki bu yönetmeliği uzun uzun yazmayı hiç sevmiyorum) anlaşıldığını düşünüyorum. incelersen göreceksin tablolarda 2 saatlik kompozit numune ve 24 saatlik kompozit numune alım yöntemi vardır. genelde çevre il müd. denetimlerinde 2 saatlik kompozit numune alımını değerlendirirler. 24 saatlik numune alımı zahmetli ve uzun süren bir iştir. pek tercih edilen bir yöntem değildir. lab. görevlisi tesise gelir cihazı bağlar ve gider. cihazın güvenliğinden sen sorumlusun. çalınırsa yandın. senin yapacağın kısımla ilgili yine lab. kullandığı cihazın bir benzeri olan numune alma cihazın olmalı içinde 24 şişesi olanlardan saat başı tesisten su alınır bu şişelere. eğer cihazın varsa bunu yaparsın. debinin yanlış hatırlamıyorsam 500 m3/günden fazla olursa bu cihaz tesiste bulunması zorunlu. ilçenin arıtması dediğine göre de 500 den fazla. cihaz yoksa da aldırman lazım aklında olsun. sürekli atıksu izleme tebliği var ona bir bakarsın. debi için emin değilim. şahsi fikrim: tesisler istediği kadar otomasyon olsun. bence her tesiste personel bulunmalı. en basiti çamur geri devir için şart zaman ayarlı olması işe yaramaz pek. senin havalandırma havuzunda bakteri oranın istenilen seviyeden fazlaysa yapman gereken işlem farklı az ise yapman gereken işlem farklı otomasyonda bunu ayarlamak bence çok da kolay değil. gözle görmen gerek. veya başka bir durum mesela arıtmadaki oksijen seviyesi arıtma tesisindeki havalandırma sistemini bilmiyorum. ama örneğin blower dediğimiz ekipman bu işe yarar. otomasyona bağlı olduğunu varsayalım. oksijen miktarı uygun değere gelince durur. tesisteki oksijen seviyesi düştükçe devreye girer sisteme hava verir. diyelim ki otomasyon bozuldu tesiste kimse yok. blowerlar sürekli çalışıyor. seviyeyi ölçemediği için tesise çok fazla oksijen geliyor. bakterilerin halini düşünemiyorum oksijen manyağı olur :) şaka bir yana da aslında doğru fazla oksijenden bakteriler tabiri caizse şişer patlar ve ölmeye başlar. manuel olarak tesise müdahale etmen gerekecek. bence sen bu durumu bir araştır. bu işe 10 yılımı verdim. hiç görmedim kendi kendine istenilen standartlara inen bir tesis. sürekli müdahalede bulunduk. gerek hergün gerekse aralıklı olarak. biz yoksak tesiste mutlaka elektrikten motordan ya da makinalardan anlayan işçiler bulundurduk. üstelik şuanda tesislerimizde 24 saat boyunca vardiyalı çalışan personel bulunduruyoruz.
 
Şuan daha net bir şekilde anladım Çiğdem hanım çok teşekkür ederimm size..Hem araştırmak istiyorum öğrenmek istiyorum mesleğimi seviyorum hemde kpss ye çalışmak zorunda kalınca yeteri kadar kendimi geliştirme fırsatı bulamıyorum 7 ay sizin anlattığınız gibi yavaş yavaş tesisin nasıl işlediğini öğrenicem neler yapmam gerektiğini anladım genel olarak..Tekrardan çok teşekkürler yazan elleriniz dert görmesin diyorum :) Iyi geceler
 
Üst