• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

yeni mezuna öneriler

eda nevin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Kasım 2018
Firma
sakarya
Merhaba ben dün mezun oldum ve siz değerli meslektaşlarımdan yardım istiyorum.Hangi belgeleri alsam benim yararıma olur iş hayatına atılmamı kolaylaştıracak ipuçları arıyorum öğrenmeye ve eleştiriye açığım, lütfen görüşlerinizi bildirin hepsi benim yararıma olacak.
 
  • Danışman olarak çalışmak istiyorsan, "Çevre Hizmetleri yeterlilik belgesi"
  • İş Güvenlik Uzmanı olarak çalışmak istiyorsan. İGU belgesi.
  • AAT ya da içme suyu arıtma tesisi tasarımı yapan firmalarda çalışmak istiyorsan, belgeye gerek yok.
  • Sürücü belgesi
  • Ha bir de ikametgah belgesi 😁. Yukarıdaki tüm belgelere ve teknik donanıma sahip olsanda, firma yakınında ikamet etmiyorsan almıyorla çünkü. 😁
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
eda nevinÜstad Merhaba,

Öncelikle hayırlı olsun. Bizim mesleğin vazgeçilmez belgesi olan Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi (eski adı Çevre Görevlisi Belgesi)'ni almanı tavsiye ederim. Çevre Danışmanlık, toplama ayırma,geri kazanım ve benzeri tesislerde bu belgeni kullanırsın. Meslekte hangi alanda çalışacağına karar vermelisin. Benim tavsiyem yeni bir mezun Çevre Mühendisi, danışmanlık veya toplama ayırma/geri kazanım tesislerinde başlaması gerekir. Bizim mesleğin mutfağı bu tür yerlerdir. Ayrıca bizim mesleğin pusulası yönetmeliklerdir. Bol bol yönetmelik okumalısın ve araştırma yapmalısın. İşe başladığın zamanlarda "hiçbir şey bilmiyorum" hissiyatına kapılabilirsin ama böyle düşünme. Çünkü hepimiz bir şey bilmiyorduk ve araştırarak ve birbirimize sorarak öğrendik. Öğrenmeye devam ediyoruz. Sürekli kendini geliştir. Bunun yanında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve İSG ile ilgili konularda belge alabilirsin. Daha sonraki yıllarda çalıştığın firmada Çevre Mühendisliği ile beraber çevre yönetim veya kalite yönetim birimine de bakabilirsin. Mutlaka yüksek lisans yapmanı tavsiye ederim. Çevre, İnşaat, Enerji ve Kimya... Bu dört bölümün birinden yapabilirsin. İngilizce seviyeni mutlaka geliştir hem iş hem de akademik anlamda sana çok katkısı olacaktır. Belki akademik anlamda çalışabilirsin. Bir de bu siteyi takip etmende fayda var. Arkadaşlarımız çok güzel paylaşımlar yapıyor. Mutlaka araştır, oku ve öğren. Hazıra hiçbir zaman alışma. Ne yaparsan kendine yaparsın. Takıldığın bir nokta olursa meslektaşlarınla paylaş ve fikir alışverişinde bulunabilirsin. Bizim göremediğimizi sen, senin göremediğini bizler görebiliriz. Akıl akıldan üstündür. İnşallah hakkında hayırlısı olur ve başarılı bir iş hayatı dilerim. Şimdilik benim söyleyeceklerim bu kadar.

Bu platformda her meslektaşımız güzel paylaşımlar yapıyor ve hepsi de birbirinden değerli.

Mevzuatların güncelliği konusunda Cem Yılmaz arkadaşımız güzel paylaşımlar yapıyor. Kendisi "Mevzuat Kralıdır"

Danışmanlıkla ilgili sıkıntın olursa Melih Çoşar ve Tarık Can arkadaşlarımız bu işin "Pirleridir"

Atıkların geri kazanımı ve bertarafı konusunda Serkan Çiçekay arkadaşımız sana yardımcı olacaktır. "Atıklara Fısıldayan Adam"

Arıtma ile ilgili bir sorun olursa Kubilay Duman ve Yağız Özgören bu iş için biçilmiş kaftandır.

Kağıt geri dönüşümü ve sera gazı ile ilgili takıldığın nokta olursa Murat Çelebi arkadaşımız sana yardımcı olacaktır. "Gönüllerin Yüksek Mühendisi"

Emisyon ve imisyon ile ilgili her türlü sorunu Ferhat Elçi arkadaşımız çözer. "Havayı Koklayan Adam"

Atık yağların geri kazanımı konusunda Gökhan Taşdemir 10 numara ve 5 yıldızdır.

GEKAP konusunda Fatih Koçak ve Okan Türe arkadaşlarımızın nokta atışları vardır.

Çevre ve Kalite Yönetim ile ilgili olarak Esra G.Ö. arkadaşımız yardımcı olur. Kendisinin güzel paylaşımları bulunmaktadır. "Kalitenin Tek Adresi"

Çevre İzin ve Lisans Belgesi ile ilgili sorularda Oğuzhan Keskin arkadaşımız yardımcı olacaktır.

İyi çalışmalar. :)
 
Son düzenleme:
Olgaç SürmelihindiÇok teşekkür ederim harika bir geri dönüş oldu sayfayı takip ediyorum sadece pek bir bilgim olmadığı için okuyorum, yorum yapmıyorum sizin gibi meslektaşımın yorum yapması da ayrıca sevindirdi bir de ayrıca adalet bölümünü okudum bunun iş hayatında bir katkısı olur mu siz daha iyi bilirsiniz onu da sormak isterim.
[automerge]1613409814[/automerge]
İlginiz ve geri dönüşünüz için teşekkür ederim sözlerinizi dikkate alıp en kısa zamanda uygulamaya koyacağım.:)
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
eda nevinAdalet bölümünü bitirmenizin elbette katkısı olacaktır. Okumanın hiç bir zararı olmaz. Dediğim gibi Çevre, İnşaat gibi bölümlerde yüksek lisans ve doktora yapmanızı tavsiye ederim. Bizlerde araştırıp, öğreniyoruz. Bizim meslek bütünleştirici bir yapıya sahiptir. Herksin uzman olduğu bir konu vardır ve bunlar bir araya gelince güzel bir bilgi paylaşımı ortaya çıkıyor. Her zaman ben değil BİZ olarak hareket edin. Zamanla neyi kazanacağınızı göreceksiniz. En önemlisi ise hayatınıza güzel insanların girdiğini...

Yolunuz daima aydınlık ve açık olsun. :)
 
Önceki cevapları görüntüle…
Hatice DuranMerhaba,

Resmi Gazete'nin uygulamasını indirmenizi öneririm. Her gün gazeteyi düzenli takip edebilirsiniz, mükerrer bile yayımlansa bildirimi geliyor. Böylece kaçırmamış oluyorsunuz.

Mevzuat.gov.tr adresinden yayımlanmış olanları görebilirsiniz yani haberiniz olmazsa oraya bakmanızın bir anlamı olmayacaktır. Bunun dışında genelgeler ve diğer resmi duyurular için ÇED Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlükleri Web Siteleri, Döner Sermaye, Eğitim Daire Başkanlığı, Çevre Referans Laboratuvarı gibi yerleri de takip ediyorum.

Ayrıca birçok önemli duyuruyu ÇMNet'te de paylaşıyor, WhatsApp/Telegram gruplarımızda da takipçilerimize iletiyoruz.
 
Hatice DuranMerhabalar,

Cem üstadın dediği sitelerden takip edebilirsiniz. Ben size şu şekilde katkı sağlayabilirim; hafta sonları yönetmelik okumaya ve özet çıkarmaya çalışıyorum. Maddeleri tek tek inceleyerek kendimce yorumlamaya çalışıyorum. Yönetmelikte yer alan bir maddenin karşılığını denk bir yönetmelik maddesi ile karşılaştırma yapmaya çalışıyorum. İnternetten yapılan uygulamalar/örnekler var mı diye araştırma yapıyorum. Mesleğimizde başlıca bilinmesi gereken mevzuatlar vardı. Bunları hemen hemen her şeyini bilmemiz gerekir.​
 
Son düzenleme:
Hatice DuranSize tavsiyem,

Çalıştığınız firmada sorumlu olduğunuz yasal mevzuatlar ile ilgili bir excel tablosu oluşturun. İlgili yönetmelik maddelerini firmanız ile kıyas ederek kapsama girip girmediğini irdeleyin. Ya da yönetmelik başlığını yazın ve bu yönetmelik kapsamında firmanizda yapılan çalışmaları tek bir madde olarak da yazabilirsiniz.​
 
Üst