• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni mezunlar ve sorunları-soruları

brcevre

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Şubat 2013
Firma
ab
merhabalar,
çevre muhendisliğinde bu sene son sınıftayım. İngilizce eğitimi aldım ama aktif olarak kullanamıyorum.(hatta bunun ıcın tekrar öss ye gırıp bir bölümü kazanıp hazırlığını okuyup sonra da okulu terketmek diye bir niyetim var ama ne kadar mantıklı olur bılemıyorum, artık ing kurslarına para vermekten cok sıkıldım.) Mezun olduktan sonra ne yapacagımı da bılmıyorum. Okulda mikrobiyoloji laboratuvarında hocamın asistanlığını yapıyorum. Hayalimdeki çalışma pozisyonum aslında biraz farklı yani aktif çalışma hayatı olan araştırma yapan, yazıp çizebileceğim, önerilerde bulunabileceğim, grup halinde çalışabileceğim, nezih ve temiz bir ortamda çalışmak.. Sizce cevre muhendıslıgınde tanımladıgım ortam gıbı iş bulabılır mıyım devlette veya ozelde? Hangi konuda uzmanlaşacagımı dahi bılmıyorum, okulda aktif olarak mikrobiyoloji labında vakit geçiriyorum, öte yandan gördüğüm derslerde suların arıtımı olsun proje dersleri olsun atık,toprak su konuları olsun bunları okumaktan zevk alıyorum. Hani gürültü-hava-toprak-su-projeler-isg diye ayırıcak olursak ılerıde hepsıyle de çalışsam benım ıcın sorun olmaz. ama bılıyorum kı bırden fazla konu aşırıya kacar uzamanlasmak gerek bır yerde.. bundada bır cıkıs kapısı bulamadım doğrusu.. diğer taraftan da kpss ye calısıp devlette çalısmayı dusunuyorum bunu maaaş bazından dusunuyorum. özellerde ılk mezun olanlara tatmin edici miktarlarda maaş verılmıyor, fakat kpss de kazanınca bellı bır maas elıne gecıyor bız yenı mezun olacaklar ıcın cazıp gelıyor.. gönül ister yurtdışına cıkmayı.. ama pat dıye de olmuyor bu ısler.. kimya muhendıslıgınde çap yapma hakkını kazanmıstım bir yıl sonra bıraktım cunku fazla zorladı benı.. birçok arkadasım yuksek lısans yapmayı dusunuyor, ben okumaktan sıkıldıgımı dusunuyorum hanı iki yıl daha kaldırabılırmıyım bılemıyorum acıkcası, akademik bir kariyer yapmayı,öğretım gorevlısı olmayı falan dusunmuyorum. hani yuksek lısans yapsam bıle kendımı gelıstırmek, cv im için yaparım ama yine hangı daldan yuksek yapacagımı bile bılemıyorum. çok okuyorum,cok soruyorum ama çıkar bır yol bulamadım 3 senedir. Sizinde yorumlarını almak istedim belki yolumu aydınlatacak bırseyler bulurum yorumlarınızda
 
Merhaba, Bir konuda uzmanlaşmak gerekir; ama uzmanlaştığın konuda pratikte deneyimin yoksa işverene göre deneyimsiz yeni mezun gözüyle bakılır. Kendini sadece bir konuda geliştirmek ileride iş başvurularında aylarca beklememize neden olabilir. İş ilanlarını sürekli inceliyip hangi konulara hakim olmanı ve ne yapman gerekeceğini bulabilirsin.
 
aynı durum son sınıf olarak hepimizde var.Ama tabii ki çok azı isteğine ulaşıyor o başka bir konu.Bu arada yeni mezun halde danışman şirketlerinde 1000 Tl maaşa çalışacağıma, sürekli projelerle ilgilenen hocanın asistanı olarak yuksek lisans yaparım daha iyi yani.
 
birden öğrencilik yıllarım geldi aklıma bir gidip geleyim hayalimde dedim ama hiç gözüm almadı dile kolay kaç sene geçti sana tavsiyem baya torpiller dönüyor ama sık dişini otur kpss ye çalış ama öyle böyle değil ciddi ciddi üniv. sınavına hazırlanır gibi günlerce kapan eve hiç çıkma asosyal ol ama iyi de puan al ki listelerde adını kaydırmasınlar sonra da bir kamu kurumuna gir çalış hayatını kurtar özellikle sana tavsiyem çevre il müdürlükleri orada her konuda uzmanlaşıyorsun bir süre hava kirliliğine bakıyorsun hopp bi bakmışsın atıksuya geçmişsin derken birgün uyanıyorsun kendini çed şubesinde buluyorsun emekliliğine kadar bütünkonularda uzmanlaşıyorsun nerden biliyorum bunu çevre il müdürlüğünü aradığımda öğredim bir konuda uzman diye aradığın kişi başka birime kaydırılmış herkes birilerinin yerine geçmiş muhattap mı bul bulabilirsen herkese aynı sorunları tekrar tekrar anlatıyorsun :) hem garanti iş askerliğini yaparken de hakkın kaybolmuyor dönüp yine başlayabiliyorsun zaten bedelli de var arada geliyor maaşın da iyi güzel para biriktirir biraz kredi ödersin maaşın oldu mu kredi de rahat alır ödersin evlilik mi valla kpss li mühendis olursan havada karada kaparlar seni yüksek lisansını da iş güvenliği üzerine yap kesinlikle öyle inşaatmış işletmeymiş boşver şimdiki aklım olsaydı bunları sana keşkelerle değil bizzat yaptım diye anlatmak isterdim tercih senin biraz şakayla anlattım yanlış anlama ama iş böyle yolun açık olsun güzel ve hayırlı kararlar vermen dileğiyle..
 
Sayın brcevre, bende daha bu sene mezun oldum :) Siz paniklemeye bi kaç sene erken başlamışsınız, öncelikle sizin ihtiyacınız olan şey bir amaç :) Misal vermek gerekirse, ben memur olacağım veya ben uzman yardımcısı olacağım veya ben danışmanlık firmasına girmek istiyorum, olmadı şu firmada şu işi yapmayı düşünüyorum gibi :) Mezun olduğunuzda para konusunu dert etmeyin, fabrikada başlasanızda 1000 lira verir, danışmanlıkda başlasanızda, TAT veya GDT de başlasanızda 1000 lira alırsınız. Burada önemli olan o amaca yaklaşmak için ne kadar sabrınız ve ne kadar azminiz olduğudur :) Açıkçası benim hedefim memur olmak ve bu hedef doğrultusunda mezun olduktan sonra 1 yıl daha ineklemek, ineklerken de denk geldi ve bir TAT firmasında Çevre Görevlisiyim şu an, kısacası evdeki hesap her zaman çarşıya uymuyor, o an ne gerekiyorsa onu yapmak zorunda oluyorsunuz bazen :) Sadede gelecek olursak;
*Eğer Akademik düşünmüyorsanız yüksek yapmayı geçici bir süre unutun derim, orada harcayacağınız 2 yıl yerine saha da harcanan 2 yıl çok daha değerli :)
*Mikrobiyoloji ve Su alanlarına kendinizi yatkın hissetmeniz güzel, danışmanlık firmalarının laboratuvarları var, Arıtım tesisleri var veya Özel laboratuvarlar var başlangıç olarak girebileceğiniz sanırım. Özel firma da kariyer odaklı bir düşünceniz var ise illa ki sahada 2-3 yıl geçirmeniz şart, devlet memuru olmayı isterseniz de mezun olduktan sonra 1 yıl kendinizi sıkıp güzel yerlere gelebilirsiniz. Sonra ister yüksek yapın ister yurt dışında iş arayın :)
* Son olarak da popüler olan İSG uzmanlığı var. Herkes İSG uzmanı arıyor fabrikalarda son zamanlarda ama gerekli olduğu kadar riskli de bir iş :) O yüzden araştırmadan bodoslama dalmayın derim ben İSG için.
*Bunun dışında yaptığın her çalışma (Tez, Autocad, Netcad, Arcgis, Mevzuat vs) hepsi sana + olarak hem özelde hemde devlette dönecektir:)

Velhasıl eğer işin içinde pişeyim diyorsan şimdiden bir danışmanlık firmasının yanında staj gibi ufak ufak çalış derim ben :) Birçok arkadaşım İl Çevre müdürlükleri ve Danışmanlıklarda staj yaparak çok şey öğrendiler. Sen şimdiden buralardan başla, iş için daha erken zaten ama Memurluk kısmında yukarıda Çiğdem hanımın yazdıklarına da kulak ver, bende memurluktan yanayım açıkçası :D
 
@Sena Çetinkaya

bu sene il cevre mudurlugunde stajımı yaptım, gecen senede danısmanlık sırketınde stajımı yapmıstım. Mikrobiyoloji alanı hosuma gıdıyor hatta bu konuda oldukca kendıme guvenıyorum ama ulkemızde bu alanda bır gelecek goremıyorum acıkcası, iş olarakta laboratuvar ortamında calısmak ıstemıyorum acıkcası, bu seneyle beraber 3 senedır laboratuvar ortamındayım bıraz sıkıldım acıkcası, lab dışı bır iş alanı ıstıyorum.
dedikleriniz mantıklı geldi biraz daha vaktım var dusunmek ıcın ve karar vermek ıcın, tesk ederım

@çiğdem aksoy

çok haklısınız, çok da guzel yazmıssınız.. degerlendırecegım bunları , tesk ediyorum :) kpss ye giricem ama hani istanbulda bır yer tutturayım dıye bır amacım da yok, muğla,antalya gibi ilçelere gitmeyide dusunuyorum. ama ne kadar iyi olur benım ıcın onuda bılmıyorum. cok kararsız bır haldeyım
 
açıkcası 1000tl maaş almak biraz koyuyor. lisans mezunu olmayan nıce kişiler bile bu para ıle gecınmıyorlar. hanı kucumsemek degıl amacım ama 4 yıllık bır egıtım sonrası hakkını alabılmelı ınsan dıye duunuyorum. hanı bıraz fark olmalı hem karıyer hem maaş hem de çalışma şartlarında
 
kesinlikle muğla antalya bodrum çeşme ne bileyim şöyle bol güneş temiz deniz kızlar erkekler eğlence hem iş hem tatil kesinlikle gitmelisin hatta bulursan fazladan boş yer beni de götür kamuda olup böyle bir yerde çalışmak mı ah keşke keşke yazın 5 ten sonra da denize girilir oralarda cumartesi pazarı da var üstelik hatta başka başka şehirlerde çalışıp yazın tatil için para biriktirip yukarıdaki yerlere gidebilmek için hayatlarını hibe eden çok insan tanıyorum sen bi bunları da düşün :)
 
@çiğdem aksoy

Bu durumu kim hayal etmez ki
Arkadaşım üniversitedeyken her çevre mühendisi bir arıtma tesisinde çalışmak orada iş yapmak ve bununla gurur duynak ister(hepimizin hayali yalansa yalan deyin) . Bu iş biraz sabır ,doğru çalışma ortamı, rekabet ve azim ister onun için sürekli çalışacaksın çalışacaksın çalışacaksın !!!!!!
Hayallerinin yıkıldığı anlar olacak ama aldırmayacaksın senide bu sofrada görmek ümidiyle
(yalnız bizim sofra çok kalabalık olmaya başladı her yıl bir sürü mezun veriyoruz rekabet artıyor dikkatine)
 
Üst