• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni yönetmelik hakkında-soru?

  • Konuyu başlatan cevremuhendisi
  • Başlangıç tarihi
C

cevremuhendisi

Öncelikle iyi günler dilerim. Arkadaşlar ben bir zamandır Mayıs ayındaki İSG uzmanlığı sınavı için kursa yazılmayı düşünüyorum. Ancak kafama takılan birkaç konu var ve sizlerden bilgi rica ediyorum. Geçen gün forumda açılan konulardan birinde; yeni yönetmelikle beraber İSG konusunda artık her mühendisin kendi alanında hizmet vereceğinden bahsedilmişti. Hatta bununla beraber Çevre Mühendislerinin İSG konusundaki çalışma alanının daraldığından ve İSG konusunda Çevre Mühendisi istahdımının yok denecek kadar az olacağından bahsediliyordu. Şimdi kuerların fiyatı hepinizin bildiği oldukça yüksek. Açıkçası ben bu parayı veripte sertifikayı aldıktan sonra elimde patlamasından çok korkuyorum. Açıkçası yeni yönetmeliğe göre tam olarak Çevre Mühendislerinin çalışma konuları nelerdir ve bu saatten sonra bu sertifikayı almaya değermi ? Yani bu sertifikayla bir Çevre Mühendisi iş yaparmı, kursa verilen para ne kadar sürede kendini karşılar bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum arkadaşlar çünkü bayağı arada kaldım. Şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Yanlış anlamışsınız. Yeni yönetmeliğe göre herkes kendi alanınında A sınıfı olarak görev yapabilir. Aksi taktirde uzmanlık sınıfınızın yettiği yerlerde görev yapabilirsiniz.
 
Şimdi o zaman şöyle demek daha doğru Fatih Bey, ben C sınıfı sertifikaya sahipsem eskisi gibi İSG uzmanı gerektiren iş yerlerinin tamamında çalışabiliyorum (tabiki bunun içinde 3 yıl iş tecrübesi istiyorlardı galiba), A sınıfı sertifika sahipleri ise sadece kendi uzmanlık dallarında hizmet vermek zorunda. Peki son olarak, yüksek lisans burada istenen iş tecrübesine karşılık sayılıyormu (bazı yerlerde sayılıyor, o yüzden soruyorum), birde B sınıfı sertifika sahiplerinin durumu nedir onlardamı yine kendi uzmanlık dallarında hizmet vermek zorunda. Birde Çevre Mühendislerinin A sınıfı olarak hizmet vermeleri için uzmanlık dalları nelerdir ?
 
Sanırım iyice karıştı. Şöyle anlatayım. A sınıf uzmanlık belgesi sahipleri tüm işletmelere bakabilirler. C sınıfı belgesi ile çok tehlikeli bir iş yerine bakamazsınız. Bunun istisnası yeni yönetmelikte şu. Eğer C sınıfı belgeniz var ve branşınızla ile ilgili bir yere bakacaksanız A sınıfı uzman gibi işletmeye bakabilirsiniz.

Örneğin;
inşaat mühendisisiniz ve C sınıfı uzman belgeniz var. Normal şartlarda inşaatta iş güv. uzmanlığı yapamazsınız fakat yeni yönetmelik ile birlikte branşınız inşaat olduğu için A sınıfı uzman yetkisiyle inşaatta çalışabilirsiniz. Ama gidipte makine ile ilgili bir yere bakamazsınız. Makine ile ilgili bir işletmede yetkiniz ve sınıfınız C olarak kalacaktır.

Umarım açıklayabilmişimdir.
 
ozaman fatih bey ben c sınıfı sertifikaya sahibim 3 yıl tecrübem var.çok tehlikeli sınıfta olan taş ocaklarına bakamazmıyım? maden mühendisimi olmak gerekli? birde taş ocakları izin lisans konuları kapsamında olan işletmeler direk burası kendi iş konumuz olarak düşünemeyiz mi?
 
asıl iş olarak baktığımız diğer işletmelerde de c sınıfı sertifikası çokta işimize yaramıycak.bu çok kötü oldu.bir sorum daha olucaktı bir taş ocağı firmasının 5 tesisi var.bunların hepsine bakabilmem için farklı şehirdeki danışmanlık firmasında çalışıyor görünüyorum. ve sigortam 30 iş günü olarak yatıyor. başka bir yerde c sınıfı işg belgemle iş yapabilmem için ne yapmam gerekiyor.hem çevre mühendisliğini hem isg yapmalıyım. Bu arada serhat bey cevabınız için teşekkürler.
 
sorunuzu net anlayamadım kusura bakmayın. anladığımı açıklayım şuan siz bir danışmanlık şirketine bağlı olarak 5 ayrı taş ocağı tesisinin çevre yükümlülüklerini yerine getiriyorsunuz. bu süre zarfında başka herhangi bir işletmede iş güvenliği belgenizi çalıştırmak mı istiyorsunuz?
 
serhat bey şimdi bakanlığı aradım maden mühendisi olmaya gerek yokmuş sadece maden sektöründe eğer 3 yıl hizmet vermişseniz bunuda kanıtlayabiliyorsanız c sınıfı sertifikaya sahip isg uzmanlığı 7 yıl boyunca yapılabiliyormuşuz.
 
@ersoy

Ersoy Bey,

Dum sizin söylediğiniz gibi. C sınıfı belge ile madene bakmak için maden mühendisi olmak zorunda değilsiniz. O sektörde 3 yıl tecrübeniz var, C sınıfı belgeniz var, .... mühendisisiniz, bu şartları sağlıyorsanız ilgili sektörde uzman olarak çalışmanız bakanlık tarafından kabul edilecektir.
 
Arkadaşlar bakanlık nace kodlarına göre bir listede yayınlayacak bu konuda hangi meslek grubu nereye bakar diye eğer o liste yayınlanmadıysa ortada şu an kesin birşey yok. Ben mi yanlış okuyorum yönetmeliği

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Üç yıllık mesleki tecrübe ve (C) veya (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip iş güvenliği uzmanları; sektörel düzenleme kapsamında kendi meslek dallarına uygun işlerin yapıldığı işyeriyle sınırlı olmak üzere, bütün tehlike sınıflarındaki işyerlerinde görevlendirilebilirler. Bu hüküm, maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren yedi yıl geçerlidir. Bu süre içinde işyerinin tehlike sınıfına uygun belge almayan veya alamayan iş güvenliği uzmanları için söz konusu görevlendirmeler kazanılmış hak sayılmaz.
(2) Bu madde ile yapılan düzenleme kapsamında, işyerinde yapılan asıl iş esas alınmak üzere iş güvenliği uzmanlarının meslek dalı ile işyeri tehlike sınıfının ilgisi NACE Rev. 2 Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflaması dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir.
(3) Bu madde kapsamında görev yapmak isteyenler, üç yıl içinde müracaat etme hakkına sahiptirler. Bu kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan ve en az üç yıl süreyle ikinci fıkrada belirlenen işyerlerinde çalıştıklarına dair en az 750 günlük prim ödeme kayıtlarını gösteren hizmet dökümüyle birlikte yapacakları sözleşmeleri Genel Müdürlüğe bildirirler. Bu kapsamda görevlendirilenler bu maddenin yürürlüğü süresince haklarını kullanabilirler.”
 
şimdi yönetmelikte kullanılan şu kelimeler çok önemli '' kendi meslek dallarına uygun işlerin yapıldığı işyeriyle sınırlı olmak üzere bütün tehlike sınıflarındaki işyerlerinde görevlendirilebilirler. '' Ben maden sektörünü örnek vermek istiyorum. bir taş ocağında ve kırma -eleme tesisinde hem maden mühendisi hem çevre mühendisi hemde makine mühendisi meslek dallarına uygun işlerdir.ben bakanlığı aradığımda şu şekilde bir açıklama yapıldı.eğer bu veya buna benzer tesislerde 3 yıl deneyim kazandığınızı kanıtlayabilirseniz 7 yıl boyunca bütün tehlike sınıflarına bakabilirsiniz.
 
Üst