• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeniden hayat "Cam yeniden cam" adlı proje

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
"Cam yeniden cam" adlı proje ile ilköğretim çağındaki öğrencilere ambalaj olarak camın tercih edilme sebepleri ve geri dönüşümün önemi anlatacak.

Anadolu Cam, ÇEVKO ve Zeytinburnu Belediyesi işbirliğinde yapılan proje ile 2012 yılı sonuna kadar toplam 57.000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

Gelecek nesillere çevre bilincinin ve cam geri dönüşümünün aktarılması, camın hem çevre hem de sağlık açısından doğru ambalaj olduğunun anlatılması adına hayata geçirilen projeyle ilk etapta 3.600 öğrenciye ulaşıldı. Maltepe ve Zeytinburnu ilçelerine toplam 400 adet cam kumbarası yerleştirildi.

Cam ambalaj atığı toplamada Avrupa'nın çok gerisinde olduğumuzu söyleyen Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Ekrem Barlas, "Avrupa'da 2009 yılı cam ambalaj atığı toplama oranı ortalaması %67 iken, Türkiye'de bu oran %25'te kalmıştır. 2008 yılında ise, %64'lük Avrupa ortalamasına karşılık ülkemizde %19'luk bir toplama oranına ulaşılmıştır. Amacımız, camın %100 geri dönüşebilen tek ambalaj malzemesi olduğunu anlatmak, gelecek nesillere çevre bilincini aşılamak ve böylelikle Türkiye'deki geri dönüşüm miktarını Avrupa'ya yakın seviyelere taşımaktır" dedi.
 
cam ın geri dönüşüm maliyeti nedir? kârı nasıldır, yoksa üretimden daha pahalıya gelebilir mi geri dönüşüm adına yaptğımız adımlar? aklımda böyle bir soru oluştu yardımcı olabilirseniz sevinirim
 
@Kübra Ertaş

Çeşitli araştırmalarda cam geri kazanımı ile ortalama şu sonuçlar ortaya çıkmış;

Enerji tüketiminde azalma : %25
Hava kirliliğinde azalma : %20
Maden atığında azalma : %80
Su tüketiminde azalma : %50
Korunulan doğal kaynaklar : Kum, soda, kireç

konu ile detaylı bilgi;
 

Ekli dosyalar

  • Cam geri kazanımı hem ekolojik hem de ekonomik.pdf
    239.5 KB · Görüntüleme: 41
çok teşekkür ederim bizim bi hocamız daha 1.sınıfta üretimin dönüşümden daha ucuz olabilceğini söylemişti
 
Şişecam o kdar cam toplansa geri dönüşümünü yapabilecek mi acaba? zaetmiyorum. zaten kapasitesi senede 100-150 bin ton civarı diye biliyorum.
 
Üst