• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yenilenen Tıbbi Atık Mevzuatı

Ece Nur Yeşil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Ocak 2017
Firma
NOVA TMGDK
29959 sayılı 25 Ocak 2017 tarihli yenilenen Tıbbi Atıkların Kontorolü Yönetmeliğinin 25883 sayılı ve 22.07.2005 tarihli Tıbbi Atık Yönetmeliği ile karşılaştırmasını yapan ve değişikliğe neden olan hükümleri gören var mı?
 
Arkadaşlar hanım efendi bir soru sordu takıldıgı bir nokta demek ki burda yardımcı olmak lazım hor görmeyelim.
 
@Arnt

Resmen bilgiye çöreklenmek istemiş :) çok acımasız oldu sanırım ama hani takıldığı yeri sorsa eyvallah ama konu öyle değil...
 
ben incelemiştim biraz radyasyon paneli ek getirilmiş tesis girişine, yetki belgesi vardı birde ,uatf zorunluluğu getirilmiş günlük 1 kg dan fazla olan sağlık kuruluşları için öncesinde tıbbı atık alındı makbuzu gibi bir ifade vardı. he birde tıbbı atık yönetim planı belediyelerce hazırlanmalıdır yeni olarak bunlar dikkatimi çekti . bir çok detay getirilmiş bunun tıbbı atık taşıma araçlarının teknik özellikleri kaldırılmış yönetmelikten yada daha sade ifadeler kullanılmış. umarım yardımcı olabilmişimdir biraz tabiki satır satır okumak lazım.
 
Geçici depolama ile ilgili en önemli değişiklik tıbbi atık depoları için ;
Tıbbi atık geçici deposunun özellikleri
Madde 13
ı) Deponun temizliği ve dezenfeksiyonu uygun dezenfektan kullanılarak yapılır. Depoda ızgaralı drenaj sistemi ve su musluğu bulunmaz.

bu madde'nin eklenmesi olmuş.
1993 yönetmeliğinde tıbbi atık depolarında drenaj yada kör kuyu diye adlandırılan bu sistemin olması istenilmiş daha sonra uygun görülmediği için 2005 de yapılan değişiklikle uygulama kaldırılmış olmasına rağmen bu çukurların kaldırılmamış olması hatta halen yeni yapılan depolara dahi yapıldığı görülmesi sebebi ile böyle bir madde eklenmiş.
 
@Greenday
mevzuat.gov.tr den yönetmeliğe bakın orada değişmiş maddelerin başında "Değişik" yazar ve değişikliğin tarihide yazar. eskisi ile kıyaslayabilirsin oradan.
 
Yeni yönetmelikle ilgili birşey soracağım. günlük 1 kg dan az atığı çıkan kuruluşlar tıbbi atıklarını en yakın sağlık kuruluşuna teslim ederken atık transferi nasıl yapılacak. Yani lisanslı araç şartı var mı ? yönetmelikte bu durumla ilgili net ifade bulamadım.
 
Tıbbi atıkların atık işleme tesislerine kabulü ve geçici depolanması
MADDE 16 – (1) Tıbbi atıkların içerisinde radyoaktif madde bulunup bulunmadığının tespiti maksadıyla tıbbi atık taşıma aracı tesis girişinde radyasyon panelinden geçirildikten sonra tesise kabul edilir. Tesisin kurulu bulunduğu alanda diğer tesislerle birlikte ortak kullanılan bir radyasyon panelinin bulunması durumunda tıbbi atık işleme tesisi için ikinci bir radyasyon panelinin tesis edilmesine gerek yoktur.
Çok güzel bir madde ama bence düşünülmeden yazılmış.
Bu radyoaktif malzemeyi tıbbi atık aracına alacaksın,tesise getireceksin ve bu panelden geçireceksin.Ne kadar basit değil mi?
Ya bu tıbbi atıklarda radyasyonlu atık mevcutsa bunu yükleyen personele ne olacak?Hadi personel radyasyona maruz kalmadan bunu tesise getirdi.Peki bu maddeleri nerede depolayacağız.Sanki tıbbi atık taşıma aracı değil de özel dizayn radyasyonlu malzeme taşıma aracı.Lütfen birdaha gözden geçirilsin bu madde .Her sağlık kuruluşu bir adet radyasyon dedektörü alsın- ki bu zaten tıbbi atık taşıma araçlarında var- sorun kaynağında çözüm bulsun.
 
Üst