• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeşil bina sertifikası

R.Atakan Aladağ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Mart 2023
Şehir
Zonguldak
Firma
Vizyon Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği, OSGB
Merhaba,
Çalıştığım kurum Ambalaj atıkları toplama ayırma tesisi ve ben kuruma Yeşil Bina Sertifikası almayı önermeyi planlıyorum. Bu konuda neler yapmam gerekli ve bu sertifikanın bana olumlu olacak yanları nelerdir bilgisi olan var mı ? Bunun dışında yenilikçi yaklaşım olarak neleri önerebilirsiniz ?
 
Selamlar,

Bildiğim kadarıyla 2 çeşit Yeşil Bina Sertifikası mevcut.
LEED (Amerikan) ve BREEAM (İngiliz)

Temelinde iki sertifika da aynı konulara odaklanıyor.
Yeni inşa edilecek binalar ayrı, mevcuttaki binalar ayrı değerlendiriliyor.

Temel Değerlendirme Başlıkları da aşağı yukarı şu şekilde:

* Bina Yönetimi
* Sağlık
* Enerji
* Su
* Arazi Kullanımı ve Ekoloji
* Ulaşım
* Malzeme
* Atıklar
* Kirlilik
* İnovasyon


Bu sertifikayı veren kurumlara başvurduğunuzda onlar zaten gerekli yönlendirmeleri yapacaklardır.
Yine temelinde binanın projelendirilmesinden, inşaatına ve sonrasında kullanımına kadar tüm süreçlerin çevre ve insan sağlığına olan etkisi değerlendiriliyor.

İnşaatta çevreci malzemelerden tutun, su kullanımının azaltılması için bataryaların değiştirilmesine, binaya ulaşımda bisiklet yollarının / toplu taşıma imkanlarının mevcudiyetine kadar bir çok detay değerlendiriliyor.


Bildiğim kadarıyla tek artısı bireysel ve kurumsal vicdanınızın yanında insanların da sizin yaptıklarınızı tebrik etmesi olacaktır.
Yalnızca para kazanma mantığı ile işletilen işletme sahiplerinin çok da umursayacağını sanmıyorum.
Olur da işvereninizi ikna ederseniz şimdiden tebrik ederim :)

Yenilikçi yaklaşım olarak kabul edilir mi bilemiyorum ancak işletmenize Yağmur Suyu Hasadı tasarlayabilirsiniz.
Örnek olarak biriken yağmur sularını yıkama suyu olarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde şebeke suyunu az kullanacağınız için işletmenin su masrafı azalacaktır. İşvereni ikna etmek daha kolay olur :)

İyi çalışmalar dilerim.
 
ramazanatakanaladagMerhaba çalıştığım firma için LEED sertifikası aldım. Sertifikanın birkaç farklı seçeneği bulunmaktadır. İlki inşaat aşamasında ikinicisi ise bitmiş bina için. Siz şuan anladığım kadarıyla bitmiş bina için başvuracaksınız. Türkiye de bu belgeyi almış olmanın bir avantajı olmasada müşterileriniz yabancıysa eğer sertifika pazarlama için kullanılabiliyor. Taleplerinin bazıları uçuk. Konu ile ilgili danışmanlık veren firmalar var. Sizin için ekstra bir kazancı olmayacaksa hiç bulaşmamanızı tavsiye ederim.
 
Üst