• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeşil Bina

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Yeşil Bina Nedir?

Bugün sürdürülebilir, ekolojik, yeşil, çevre dostu vb. pek çok isim altında karşımıza çıkan doğayla uyumlu yapılar, yapının arazi seçiminden başlayarak yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirildiği, bütüncül bir anlayışla ve sosyal & çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlandığı, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı katılımı teşvik eden, ekosistemlere duyarlı yapılar olarak tarif edilebilir.

Dünya’daki Ulusal Yeşil Bina Konseylerinin deneyimi, yeşil binaların yaygınlaşmasını sağlamanın en etkili yollarından birinin bu binalara bir “yeşil etiket” vermek olduğunu ortaya koymuştur. Nasıl yediğimiz yemekler veya satın aldığımız ürünler için bir “eko etiket” söz konusu ise ayni şeyi binalar için de yapmak bu binaların teşviği ve yaygınlaşması anlamında olumlu bir adımdır. Bu etiketler sayesinde bir binanın birtakım standardlar çerçevesinde yeşilliği tescil edilir.

Bu standardlar aynı zamanda yeşil bina tasarlamak isteyen mimar ve mühendisler için kılavuz niteliği taşır. Sosyal sorumluluklarını yerine getirdiklerini kamuoyu ile paylaşmak isteyen şirketlere de geçerli bir etiket sağlar. Yeşil yapılaşmaya yönelmek şirketler için aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak da görülmelidir.

Binaların ve yerleşimlerin küresel ısınmaya sebep olan başlıca seragazı olan CO2 salınımının %40’ından sorumlu olduğunu düşünürsek, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları ve en önemlisi yönetmelikleri belirleyen devlet yetkililerine büyük sorumluluklar düştüğünü görürüz.

Bina ve yerleşimlerin çevreye olan etkileri salgıladıkları CO2 gazıyla da sınırlı değildir. Aynı zamanda su kullanımının yaklaşık %12’si, atıkların %65’i ve elektrik tüketiminin de %71’inden sorumludurlar.

Bu rakamların büyüklüğü, binaların ve yerleşimlerin çevreye olan etkilerinin azaltılması için ayni zamanda büyük bir potansiyelin olduğu anlamına gelir. Amerika’da yapılan bir çalışma, “yeşil” veya “çevreci” olarak tabir edilen binaların enerji tüketiminde %24-50, CO2 salınımında %33-39, su tüketiminde %40 ve atıklarda %70’e varan bir düşüş sağlanacağını ortaya koymaktadır.

Yatırım ve maliyet açısından bakıldığında da yeşil konulara yapılan yatırımların uzun vadede yatırımcıya geri döner. 2008 yılında ABD’de yayınlanan sektör raporlarına göre yeşil bina tasarım maliyetlerinde, sadece %1 - %10 arası bir oranda artış olduğu belirtilmektedir.

nedir2.jpg
 
Merhaba Arkadaşlar,

Yukarıdaki içerik Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK ) tarafından hazırlanmıştır.
ÇEDBİK,Türkiye'ye has bir bina çevresel değerlendirme metodu oluşturuyor.

Yaptığım araştırmalara göre yeşil binanın faydalarından biri de yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminde yükü azaltma üzerine.
Sistemde yük azaltması derken yağmur suyu boru hattı atık su içerisine verilerek seyreltme işlemi mi yapılmakta?
Bu konuda bir fikri olan var mı?
 
yağmur suyunun eski usül sarnıç benzeri yapılarda toplanıp kullanılır hale getirilmesini kastediyor olmalılar. pik debileri azaltacak şekilde. tabii biriken su şebekeye eninde sonunda dahil olacak ve arıtma kalitesinin sürekliliği garanti edilemediğinden her iş için kullanılamayacak fakat bu vesileyle ani yağışlarda kanalizasyon şebekesinin karşılaması gereken yük azalacak, yükü zamana yayılarak sönümlenecek.

yeşil bina denince benim aklıma doğal iklimlendirmeli binalar geliyor.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


dinamik akışkan modelleri ile termitlerin yuvalarını hava akımlarını kullanarak sabit sıcaklıkta tutmalarını sağlayan "inşaat tekniklerini" çözümleyip doğal iklimlendirmeli bina tasarımları yapan mimari ekoller var. yılın her zamanı iklimlendirmenin pahalı olduğu tropiklerde büyük binaları daha ekonomik işletecek şekilde tasarlıyorlar. bir gün belki bizde de mersin-adana civarındaki klimasız yaşanmayacak cehennem kuyularında bu tür mimariler kullanılır.

bir de bana çok güzel bir fikir gibi gelen şu yeşil çatılı binalar var. uygun izolasyon ve bitki seçimiyle yılın büyük kısmında canlı kalan çatılar falan çok hoş. ne işe yarıyor bilmiyorum ama güzel görünüyor en azından.
 
Leadership in Energy & Environmental Design (LEED), uluslararası kabul görmüş; yapıları enerji ve su verimliliği, CO2 emisyonu, iç mekan kalitesi, kaynak yönetimi, çevresel etki duyarlılığı vb. konularda inceleyerek sertifikalandıran bir sistemdir. U.S. Green Building Council (USGBC) tarafından 1998 yılında geliştirilmiştir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Sürdürülebilir Arsalar. Bu kategori, önceki gelişmemiş arazilerdeki kalkınmanın önüne geçer, bir binanın eko-sistemler ve su yolları üzerindeki olumsuz etkisini minimize eder, bölgeye uygun peyzajı teşvik eder ve akıllı ulaşım çözümlerini ödüllendirir, yağmur suyu kaçışını kontrol eder ve erozyonu azaltır, ışık kirliliğini, ısı adası efektini ve inşaattan kaynaklı kirlilikleri azaltmak amaçlıdır.

Su Verimliliği Bu kategorinin hedefi, içeride ve dışarıda suyun daha akıllıca kullanılmasıdır. Su azaltımı, içeride daha etkili araçlar, fikstürler ve armatürlerin kullanımıyla; dışardaysa su tedbiri alınmış peyzajların uygulanmasıyla sağlanmaktadır.

Enerji ve Atmosfer Amerikan Enerji Departmanına göre, binalar her yıl Amerika’da üretilen enerjinin %39′unu, elektriğin de %74′ünü kullanmaktadır. Enerji ve Atmosfer kategorisi; işletmeye alma, enerji kullanımı kontrolü, verimli tasarım ve konstrüksiyon, verimli cihazlar, sistemler ve aydınlatmalar, yenilenebilen ve temiz kaynaklı enerjiler, yerinde ya da yerinde olmayan üretimler ve diğer yenilikçi stratejiler gibi geniş çeşitlilikte enerji stratejilerini destekler.

Malzemeler ve Kaynaklar Bu kredi kategorisi, sürdürülebilir gömülü, toplanmış, üretilmiş ve taşınmış ürün ve malzemelerin seçilmesini teşvik eder. Atıkların azaltılmasını, yeniden kullanımlarını, geri dönüşümlerini destekler ve atıkların azaltılmasını ürün kaynağı olarak hesaba katar.

İç Mekan Çevre Kalitesi İç Mekan Çevresel Kalite kredi kategorisi, iç mekan hava kalitesini yükseltmenin yanında, doğal gün ışığına ve manzaraya ulaşmaya ve akustiği geliştirmeye yönelik stratejileri yaratır.

Konumlar ve Bağlantılar Konumlar ve Bağlantılar kredisi, evlerin çevresel olarak hassas mekanlardan uzak inşaa edilmelerini ve daha evvelden gelişmiş ve diğer tercih edilebilecek yerlerde inşaa edilmelerini teşvik eder. Altyapısı, kaynakları ve geçitleri hali hazırda mevcut olan yerlere yakın inşaa edilen binaları ödüllendirir ve yürüme, fiziksel aktivite ve dış mekan ilgi alanlarının gerçekleştirilebileceği açık havaya geçişleri destekler.

Farkındalık ve Eğitim Farkındalık ve Eğitim kredisi, ev inşaatı yapanları ve emlak uzmanlarını, ev sahiplerini, kiracıları ve bina yöneticilerini, eğitim ve araçlar vasıtasıyla, evlerini nelerin yeşil yaptığını ve bu vasıfların çoğunu nasıl edinebileceklerini sağlamaları için teşvik eder.

Tasarımda Yenilik Yenilik Tasarımı kredi kategorisi, binanın performansını geliştirmek için, diğer LEED kriterleriya da yeşil bina değerlendirmelerinde, LEED’de belirli bir biçimde adreslenmemiş olan yeni ve yenilikçi teknolojiler ve stratejiler kullanan projeler için fazladan puanlar vermektedir. Bu kredi kategorisi ayrıca, tasarım ve inşaat aşamasında bütünsel, entegre bir yaklaşım amacıyla takımında LEED Yetkili Profesyoneli barındıran projeleri ödüllendirmektedir.

Bölgesel Öncelik USGBC’nin bölgesel konseyleri, bölümleri ve iştirakleri, ülkenin her bölgesi için yerel olarak en önemli çevresel kaygılarını teşhis etmiş ve her bölge için bu yerel önceliklere hitap eden altı LEED kriteri seçmişlerdir. Bölgesel öncelik kredisi kazanan bir proje, o kredi için hak ettiği krediye ek olarak bir ek puan kazanır. Dört krediye kadar bu şekilde kredi kazanılabilir.

Bina tiplerine göre kredi kategorileri hakkında daha fazla bilgiye
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden ulaşılabilir.

*Örnek sertifika Alarko carrier firmasına aittir ekte yer almaktadır.
 

Ekli dosyalar

  • LEED.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 110
LEED sertifikalı üniversitelerin sertifika sürecine nasıl başladığı, süreç boyunca ne gibi çalışmalar yaptığı ve izledikleri yol haritalarına ihtiyacım var fakat veri tabanlarında yaptığım araştırmalarda enerji ve su verimliliği performans iyileştirme kriterlerinden sadece bir ikisi hakkında bilgi sahibi olabiliyorum. LEED çok fazla disiplini içinde bulunduran ve detaylı bir uygulama olduğundan bana yetersiz geliyor. Yurt içi ve dışı üniversitelerdeki LEED ekiplerine attığım maillerden de dönüş alamıyorum. Bana yardımcı olabilecek bilgisi belgesi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim.
 
Baya detaylı bilgiye ihtiyacım var. Telefon görüşmesi ile çok zamanlarını almak istemiyorum. Malum herkesin işi başından aşkın .s
 
@Zeyneb

Konuyla ilgili danışmanlık hizmeti veren firmalarla görüştünüz mü? İstanbuldaysanız Altensis ilk aklıma gelen firma, Ankara vs de iseniz firma bilgileri verebilirim zaten google da da çıkar leed danışmanlık yazınca, o firmalar size yeterli bilgi veya randevu verir.
 
ECOBUİLDTURK firmasından bu hafta sonu LEED eğitimi alacağım. Eskişehir ve Ankara'da ikamet ediyorum. Bir LEED AP uzman ile görüşme yaptık fakat o zaman projede bu kadar ilerlememiştik.
 
Üst