• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeşil çatı

Ercan Selvi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2012
Şehir
Kocaeli
Firma
Gebze AAT
Yeşil Çatıların Faydaları

- Yağmur Suyu Yönetimi Tasarımı sayesinde, bazı durumlarda %90?a kadar su tutabilir, bu yüzden yağmur suyunu ciddi biçimde tutarak ani su taşkınları riski azaltmakta önemli bir rol oynar.

- Su Sızdırmazlık Katmanı için İlave Koruma Su sızdırmazlık membranı üzerindeki yeşil çatı, ömür beklentisini büyük oranda arttırmaktadır. Bu yapı sıcaklık değişimlerinin etkisini azaltmaya yardımcı olur, böylece termal gerilimi azaltır.

- Çevre Kirliliğini Önler Bitkilendirme ve bitkiler tozu ve havadaki ve sudaki kirliliği filtreler, böylece nehirlere ulaşan kimyasal ve kirletici miktarını azaltır.

- Projelendirme içeriğine yardımcı olur. Yeşil çatılarla ilgili yürürlükte herhangi bir düzenleme olmamasına rağmen, birçok yerel yönetim sürekli drenaj sistemlerini birleştiren önerileri kabul etmektedir.

- Şehirleşmenin ısısını hafifletir (Ada Etkisi) şehir merkezlerinin sıcaklığının, şehri çevreleyen kırsal alanlardan daha yüksek olduğu bilinir. Bunun birkaç nedeni vardır, bunların çoğu belirgin bir ısının ve beton, asfalt ve geleneksel membranlı çatılar gibi şehir yüzeylerinin su ya da hava geçirmez doğasının sonucudur. Bu şehirleşme ısısı etkisi olarak bilinir.

Yeşil çatılar kış aylarında izolasyon sağlar ve yaz aylarında serinlik verir, böylece binanın enerji harcamasını azaltır, karbon salınımını düşürür. Bu şehirleşme ısısı ada etkisini azaltır.

Yeşil Çatı Türleri ve Terminoloji

1.Ekstensif Yeşil Çatı

Karakteristikler;
Ekstensif yeşil çatılar; Yeşil çatılarda en çok kullanılan uygulama çeşittir. Bir Ekstensif çatı tipik olarak 50 mm ila 200 mm derinliğinde sığ bir toprak katmanı ve susuzluğa dayanıklı, dirençli bitkilerden oluşur. Aynı zamanda çimenlik çatı veya dam koruğu çatısı olarak da adlandırılır.

Bakım;
Bakım konusuna gelince yoğun bir Yeşil Çatının geleneksel bir bahçe ile aynı seviyede bakım ve ilgiye ihtiyacı vardır.
yesil_cati1_b.jpg

2. İntensif Yeşil Çatı

Karakteristikler; İntensif yeşil çatılar tipik olarak 150 mm ila 1500 mm derinliğinde, derin bir toprak katmanından oluşur. Bu toprak katmanı sayesinde bitkilendirme için daha fazla seçenek mevcuttur. Çatı geleneksel bir bahçe alanı görüntüsüne çok benzer ve ağaçlar, çimenlikler, çiçekler ve araç / yürüyüş yolları içerecek şekilde peyzaj yapılabilir. Aynı zamanda Podyum Deck veya Yaşayan Çatı olarak ta anılır.

Bakım;
Ekstensif çatılar nispeten kendi kendine yeten ve yayalar tarafından üzerlerinde gezilmek üzere tasarlanmamış ve bu amaçla yapılmamışlardır. Bu yüzden bu tür çatılara erişim sınırlı olmalıdır. Ara sıra yapılacak bakım dışında çok bakım gerektirmez. Yeşillendirme bu husus akılda tutularak yapılmalıdır. Bakım konusuna gelince yoğun bir Yeşil Çatının geleneksel bir bahçe ile aynı seviyede bakım ve ilgiye ihtiyacı vardır. .
yesil_cati2_b.jpg
 
Yeşil çatılar sanıldığından daha eski bir tarihe sahip. Mimar Le Corbusier'nin 1927 yılında Stuttgart'da inşa edilen Bauhaus mimarisine sahip eseri, yeşil çatıların ilk örneklerinden. Ünlü yeşil çatılar arasında New York'taki Rockefeller Center (1933) ve Viyana'daki Hundertwasser Evi (1983) sayılabilir. Bugün İsviçre başta olmak üzere pek çok Avrupa kentinde ve Amerika'da düz çatılarda yeşil çatı uygulamaları tercih ediliyor.
Yeşil Çatılar...
• ... çatı yüzeyi ve yalıtımın ömrünü uzatır. Doğru bir şekilde uygulanan yeşil çatıların hizmet ömrü en az 40 yıl (Frauenhofer Enstitüsü).
• ... çatı strüktürünü ve dolayısıyla yapının iç mekanını yüksek sıcaklık değişimlerinden korur ve yaz aylarında yapı içerisinde serinletici etki yapar.
• ... çatıdan nüfuz eden gürültü kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunur. Yapı içindeki ses yalıtımında 8 dB'e kadar iyileşme sağlar.
• ... kışın ısının daha fazla korunmasını sağlar. Yakıt enerjisi ihtiyacının azalmasına yardımcı olur.
• ... bitkiler ve arı, kelebek vb. diğer canlılar için yaşam alanı oluşturur.
• ... yağmur suyunun büyük bir kısmını tutar ve doğal yoldan su döngüsüne kazandırır. Atık su önemli bir gecikmeyle boşalacağı için özellikle şiddetli yağmurlarda kanalizasyon sistemini rahatlatır.
• ... toz ve hava kirliliğinin azalmasına yardımcı olur ve gerek görsel gerekse iklimsel olarak şehirde yaşam kalitesini arttırır.

Ekstansif, yani sedum türü su ve bakıma fazla ihtiyacı olmayan küçük bitkilerden oluşan yeşil çatı uygulamaları, 60 kg/m²'den suya doymuş haldeyken 150 kg/m²'ye kadar ağırlığa sahip olabiliyor. Bu ağırlık çatı için sorun yaratmıyor. Ekstansif çatı uygulamalarında bitki köklerine dayanıklı su yalıtımı kullanılmalı. Eski ya da bitki köklerine dayanıklı olmayan su yalıtımlarını korumak için ise polietilen kök koruma örtüleri/membranları kullanılabiliyor. Ekstansif yeşil çatı uygulamalı bahçe-çatılarda yangın riski yok. Toprak tabakası olarak kullanılacak substrat tabaka kalınlığı 3 cm'nin üzerinde ve çatı yüzeyindeki bütün açıklıkların etrafı çakıl kaplı olacak şekilde uygulanıyor. Ekstansif yeşil çatı uygulamaları için piyasada mevcut substrat karışımları ideal olup toprak kullanılmamalı. Substrat karışımlar, daha iyi drenaj özelliğine sahip olmanın yanı sıra su tutma fonksiyonu, daha düşük ağırlık vb. Avantajlar sunuyor.

kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
boluda-yesil-cati-uygulamasi-basladi-IHA-20121009AW000316-2-t.jpg




- İsviçre başta olmak üzere pek çok Avrupa kentinde ve Amerika'da düz çatılar yeşil çatıya dönüştürülürken, Bolu’da da ilk uygulama yapıldı.
Bolu Belediyesi koordinatörlüğü'nde Avrupa Birliği Grundtvıg - Hayat Boyu Öğrenme projesi, “Daha yeşil bir çevre için yeşil çatı” uygulamaları ilk olarak Atatürk Orman Parkı’nda bulunan Çok Amaçlı Salon’da başladı. Yeşil çatı uygulamasını hayata geçirmek için Bolu’ya gelen Zürih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Peyzaj Mimarı Friederike Kasten ile birlikte çalışmalar yürütülerek, Bolu yöresinde yetişen kekik, yayla papatyası, somak gibi endemik bitkilerle uygulama yapıldı. İlerleyen günlerde ise Kent Meydanı’nda ve kentin genelinde de bu uygulamalar yaygınlaşarak çoğalacağı belirtildi.
İsviçre'deki birçok şehirde ve aynı şekilde Almanya' da, yeşil çatı uygulamalarını teşvik etmek için şehir belediyeleri, atık su bertaraftı için alınan yerel vergilerde indirim sağlıyor. Gökdelenlerin doğum yeri Chicago'da, yaklaşık 200 yapının çatısı yeşil çatıdan oluşuyor.
kaynak :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst