• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeşil elektronikte lider kim?

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Her yıl yayınlanan Greenpeace’in Yeşil Elektronik Rehberi’nde sıralamalar değişti. HP birinci, Dell ikinci, Nokia ise üçüncü oldu.

Greenpeace, Yeşil Elektronik Rehberi’nin yeni ve güncellenmiş halini yayınladı. Rehberde, sürdürülebilir faaliyetleriyle Dell ve Nokia’yı geçen tüketici elektronik firması HP, listede birinciliğe yerleşti.

Greenpeace bu yıl rehbereyeni kriterler ekledi. Kriterler, sürdürülebilir bir elektronik sanayinin yaratılması için. Kriterler aynı zamanda tedarik zincirinin incelenmesinde bütüncül bir yöntem sunuyor. Elektronik ürünlerin üretilmesi aşırı kaynak ve enerji kullanımı gerekiyor. Bu yüzden rehberin, yeni bölümü enerji üzerine odaklanıyor. Bubölüm, şirketlerin enerji kullanımlarını nasıl azaltacakları ve temiz enerji yasalarını nasıl destekleyebilecekleri üzerine.

Yeşil Elektronik Rehberi, onbeş elektronik şirketini, enerji, yeşil ürünler ve sürdürülebilir çalışmalar kategorilerinde değerlendirmeye aldı. Rehber, aynı zamanda şirketlerin karbon ayak izini azaltmaları ve yenilenebilir enerji kullanımlarını teşvik etmek için yeni kriterler içeriyor. Bu kriterler, üretim sürecini, tedarik zincirini, kısaca tüm ürün yaşam döngüsünü kapsıyor.

Konuyla ilgili olarak Greenpeace Uluslararası Kampanya Sorumlusu Tom Dowdall şunları diyor:“Dünyanın öncü elektronik firmaları, zararlı maddelerin kullanımını aşamalı olarak azalttıktan sonra, şimdi bu firmaları, ürün tedarik zinciri boyunca enerji kullanımlarını verimli biçimde yönetmeye davet ediyoruz. Şu anda HP,yeşil elektronik rehberinin ilk sırasına yerleşti, çünkü tedarik zincirine ilişkin karbon salımlarını ölçerek kendi salımlarını azalttı ve güçlü bir iklim politikası oluşturulması için destek verdi. Rehberde yer alan bütün firmaların iklime verdikleri zararı azaltmak için daha fazla liderlik gösterme fırsatları bulunuyor.”

Bir önceki rehberde10. sırada yer alan bilgisayar üreticisi Dell, çarpıcı bir ilerleme göstererek rehberde ikinci sıraya çıktı. Sürdürülebilir kağıt kullanımına ilişkin güçlüpolitikası ve 2020 yılına kadar salımlarını %40 azaltma hedefi, rehberin ikinci sırasına yerleşmesini sağladı. Üç yıldır sıralamanın ilk sırasında yer alan Nokia ise enerji alanındaki düşük performansından dolayı üçüncülüğe düştü.

Dowdall Nokia’nın konumu hakkında şunları söyledi: “Eğer Nokia çevre konusunda liderliği tekrarkazanmak istiyorsa, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini göz önünealarak gelecek salımlarını nasıl azaltacağını ortaya koymalıdır.”

Blackberry üreticisi RIM (Research in Motion) rehbere ilk kez girmekle beraber alt sıralarda yer aldı.Çevresel performansını bildirmede ve raporlamada iyileştirmelere gitmesi gereken Blackberry, sürdürülebilir kağıt politikasında ise iyi puan aldı.Greenpeace Yeşil Elektronik Rehberi, ürünlerdeki zararlı maddelerin kullanımını aşamalı olarak azaltmak için elektronik sanayindeki iyileştirmeleri teşvik ediyor. Burada en önemli konulardan bir tanesi, veri merkezlerinin yani sunucu parklarının kömürden elde edilen enerjiden arındırılması ve yenilenebilir enerjilere geçilmesi.

generic-green-computer_hlarge.jpg
 
Üst