• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeşil Okul Projesi

gestrabyan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
İstanbulda bazı okullarda yürütülen projenin konusu çevre bilincinin genç yaşta kazandırılması açısından dikkate değer. Üstelik sonuçları açasından da gayet başarılı görünüyor. Öğrencilere kendi organik atıklarından okul bahçesinde kompost bile yaptırılmış hatta kendi kompostlarını kullnarak sebze bile yetiştirmişler.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhaba,

Bir okulda da atık yönetimi üzerine faaliyet yapılması planlanıyor.Daha ziyade öğrencileri bilinçlendirme adına yapılmak isteniyor.Konu ile ilgili sormak istediğim bir husus var.
Atık kutuları temin edilmesi ve atıkların bertarafı üzerine çalışmalar düşünülüyor.Bu konuda okullara ücretsiz destek veren yerler mevcut mu?Belediyeler ile mi temasa geçilmeli?
 
evet en başta atık yönetimi olayı belediyelere ait olduğu için belediyeler bilgilendirme ve ekipman sağlanması gibi hizmetleri yerine getirmesi gerekmekte..okullarada bu konuda öncelik tanıması en mantıklısı.sadece ambalaj atığı olarak düşünürsek belediye ile anlaşması varsa lisanslı firma,piyasaya süren veya çevko da bu konuda yardımcı olabilir.atık pillerle ilgili TAP(bilgilendirme yapmayabilir fakat pil biriktirme kutuları,broşür sağlayabilir),bitkisel atık yağlarla ilgili o bölgede çalışan geri dönüşüm şirketi yardımcı olabilir..ama ilk önce belediye dir bu konuda muhatab.çünkü belediyeler bu atıkları ve bu atıklara ek olarak elektronik atık,ömrünü tamamlamış lastik gibi atıkları evsel atıklardan ayrı toplaması gerekmekte.
 
belediyeler bu kutuları ücretsiz getirmekte ve her hafta düzenli olarak toplamaktadır. Maltepe/İstanbul bölgesinde en azından böyle :)
bir tek dezavantajı kutuları getirilmesi bazen 3 haftayı buluyor. Çok önceden arayıp kayıt yaptırmak ve sıraya girilmesi gerekiyor. kutular için sanırım ihaleye çıkılıyormuş buda işi uzatan bir etken.
 
Porje Beykoz belediyesinin çöplerini toplyan taşeron firma tarafından yapılmış ve belediyeden de çok destek almışlar web sitesinde projenin detaylarıda var geçtiğimiz günlerde samsumda gerçekleştirilen çevre mühendisliği kongresinde sunum yaptılar.
 
@mujdat_41




Anlayamadığım, insanlar çöp atıkları için konteynerleri kendileri karşılıyor, belediyeye çevre temizlik vergisi veriyor, evlerine çöp kovası alıyor, çöp poşeti alıyor. Ve en önemlisi kendileri konteynere kadar taşıyor.


Ancak geri dönüşebilen atıkların ayrılması konusu gündeme gelince insanlar atık atacak yer ararlar, ve sanki hiç bir değeri olmayan ve sürekli cebimizden çıkan çöp için bile fazlasıyla harcama yaparken , geri dönüşebilen atıkların ayrılması için hep bir finansör ararlar.

Oysa firmaların dağıttığı kutuların ömrü okullar için maximum 1 sene. Onun yerine metalden, kalıcı ve okulun ücretini ödediği, yada velilere ödettiği atık kutuları olsa daha makbule geçecektir.


Ama suç alıştıranda.




Ve dediğiniz gibi belediye ayrı toplamak zorunda, zaten ayrı topluyor, araçları ayrı firmaları ayrı, önemli olan bizim ayırmamız.



Kendi yaptığım atık kutusu, yuvarlak bir kolinin içerisine poşet koydum üzerineLGIM0091.jpg de geri dönüşüm amblemini koydum, oldu bana geri dönüşüm kutusu.

LGIM0091.jpg
 
@balfor

sizde finansörü hemen buldunuz işte.okul yönetimi ve dolaylı olarak vatandaş.:islik: bi çelişiklik söz konusu gibi geldi bana.bakanlık bu konuda daha insaflı.:)

çöp işi ile bu işide karıştırmamak lazım.çöp zaruriyettir.fakat bu iş gönüllük olayıdır..ayrı toplamak için para vererek konteyner alanlarıda gördüm geri dönüşüm poşeti alanıda gördüm.bi taraftan ne kadar yalvarsanızda ne kadar anlatsanız da ayrı toplamayanınıda gördüm.ambalaj atığı toplama poşeti dağıtılıpta bu poşetleri farklı yerlerde kullananlarıda mevcut.yani toplayacak olan siz hiç bişey yapmasanızda toplar.konuyu çarpıtmak istemiyorum.konu en azından geleceğin bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmaların bulunduğu bir konu.

.çöp vergiside (değerli yada değersiz olmasının önemi yok) onun toplanması için gereken harcamaları karsılamak için alınmaktadır.(her yerde belirtiyorum prensip kirleten öder.)
 
@mujdat_41

Kirleten öder işte. Çöpünüz çıkınca para veriyorsunuz aldırmak için, molozunu çıktığında belediyeye para yatırıyorsunuz aldırmak için, atıksuyunuz çıkınca siz ödüyorsunuz arıtmak için, ancak değerli atık dediğimiz ambalaj atıklarına para vermiyorsunuz aldırmak için atık kendi kendini amorti ediyor.

Finansörümüz okullar ise yandık desenize. Hepsini kastetmiyorum ancak sadece kağıdın geri dönüştüğünü sanan öğretmenler, hep bir çıkar peşinde koşan hademeler, kutu isteyip atıkları satan müdürler, yine bizim çocuklar bunları anlamaz hiç gerek yok ayırmaya diyen müdürler. Belediye bizimle hiç ilgilenmiyor, biz konteyner istiyoruz deyip verilen konteyneri çöple doldurup uyardığınızda alın konteyneri geriye diyen istikrarsız müdürler mevcutken 70 okullu bir belediyede 5 okuldan atık alan bir firma finansör bolluğu çekiyor demektir.

Benim anlatmaya çalıştığım olayı farklı, ben bu kutuların plastik veya karton olanların yetersiz kaldığını (mukavemet açısından), ve belediye dağıttığı için değersiz olduğunu, eğer kirleten öderse daha değerli ve verimli olacağını anlatmaya çalıştım.



Ayrıca çöpte zaruriyet değil, isteyen kompost yapsın, bioenerji üretsin, hayvanlarına yedirsin. 0 atık çıkarsın. Bu şekilde geri dönüştürsün

Son olarak kaynakta ayırma gönüllülük esaslı değil, ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğiyle mecburi kılınmış zorunluluktur. Ayrıca insanlık olarakta yapılması mecburidir.

Ama herzaman dediğimiz gibi burası Türkiye.
 
Sayın Balfor,

Bu bir yükümlülük ise çevre ve şehircilik müdürlüğü veyahut belediye okulları denetlemeli ve bunun ceza-i yaptırımı olmalı öyle değil mi?
 
@Tuğba CABİ

Okulları kastetmiyorum, 2007 yılında çıkan yönetmeliğe istinaden yaptığımız ve yapılan onca resimli başvuruya rağmen 1 liralık dahi ceza kesilmemiştir.
 
Yeşil okul projesi, Beykoz Belediyesi sınırları içerinde okullara uygulanan ve firma sahibi Yusuf Bey tarafından büyük destek verilen emek sarfedilmiş bir projedir. zaten destek verilmese bu gibi projeler ancak düşüncede kalır. çünkü maddi olarak getirisi yoktur zaten çevre gönül işidir! proje sorumlusu Gülşen hanımında emeklerini unutmamak gerekir.
 
@balfor

DERİN BİLGİLERİN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER BALFOR. ama bunlar zaten bilinen ve bu işte ilk başta gelen sıkıntılardan.amblaj atıkları konusunda yaklaşık 5 yıllık bi çalışmam söz konusu ve bu çalışmanın 3 seneye yakını sadece sahada atıkların toplanması,işyerlerinden tutun evlere,satış noktalarından okullara bilgilendirme yapılması,işin takibi vb.yani sizin anlattığınız konuların hemen hepsiyle hatta belkide çok daha fazlasıyla karşılaştım.benim zaruriyetten kastım insanların o çöpleri uzaklaştırma zaruriyeti.yani bir evde yada okulda yada bi başka yerde çöpler gelişi güzel atılmamakta sonuçta ve belediyenin yaptığı çalışmaya dahil edilmekte(özellikle konteyner olmayan yada insanların çok yoğun olduğu bölgede poşetle ve saatli çöp toplansa dahi insanlar bu saate uymaktalar ve çalışma sistemine uymaktalar). fakat ambalaj atıkları konusunda nasıl bi yol izleniyor vatandaşlar tarafından ayıran ayırıyor,ayırmayan benden çıkmıyor bile diyebiliyor.bilmem anlatabildimmi.

ceza-i yaptırım konusunda tabiki hemfikiriz.kabahatler kanununda ve çevre kanununda yere izmarit atmanın,tükürmenin bile (bence hiç affedilmemesi lazım ) cezası varken bunu kaç kişiye uygulamışlardır acaba diye her zaman düşünüyorum.hatta ben ülkemizde çevre konusunun ne kkadar arka planda kaldığı konusunda şöyle bi düşünce içersindeyim.bi örnekle ;ülkemizde sigara içen oranı oldukça fazla.(bende dahil) fakat bu ülkede bi sigara yasağı getirildi.yasak gelmeden aylar öncesinden haberler,ilanlar reklamlar ne gerekiyorsa yapıldı ve cezanın yürürlüğe girdiği tarihte(19 temmuz 2009) sanki yıllardır bu ceza uygulanıyormuşcasına bıçakla kesmiş gibi insanlar kahvehanelerde dahi sigara içmez oldu. istisnalar mevcut tabiki ama katılım en azından %80-90 civarındadır. çevre konusuna gelince kanuna göre nedir;her ne koşulda olursa olsun umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere 100 tl (bu günkü rakam 138 tl) ceza kesilir denilmektedir.şimdi bi karşılaştırsak bu durumu.sigara cezasını hemen hemen herkes bilir ve ceza miktarınıda bilir.fakat yere bi çöp atıldığının yada tükürmenin cezası vardır desek kimsenin bundan haberi yoktur.oran olarak sanırım %5 i bulmaz..yani keşke bunlar uygulansa ve insanlar cezayi yaptırımlarlada olsa çevre konusunda duyarlı hale gelseler hepimiz isteriz sanırım.(hatta iyide bi kaynak yaratılmış olur düşüncesindeyim.).belediyelerin durumları zaten ortada bırakın bu cezaları uygulamayı büyük sorunlara bile çok fazla dokunmamaktalar.(siyaseten vs.vs.) bi sokakta,kaldırımda yürürken yol kenarında yada kaldırımın kenarında gelişi güzel atılmış yiyecek kabukları,izmarit,şişeler vs görmemek işin ayrı bi güzelliği olurdu sanırım.:confused:
 
@mujdat_41


Çok güzel anlattınız, benim hislerime tercuman oldunuz, ancak ben önceki mesajlarımda zaten bu konudan yakındım. Çöp için çok hassassak, çok temizsek, neden geri dönüşüm için de değiliz. Yazılarımı okursanız zaten baştan beri bunu anlatmaya çalıştığımı göreceksiniz.
Sevgiler
 
Üst