• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüksek KOİ ve Yüksek Sülfat İçeren Atıksu

Melih Türkdoğan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2014
Şehir
İzmir
Firma
Üniversite
Arkadaşlar merhaba.
Şu anda tesisimizde iki kademeli koagülasyon-flokülasyon yapılıyor. Atıksuyumuzda yüksek oranda klorür, sülfat ve kimyasal oksijen ihtiyacı var.
Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum...
 
Koagülat ve flokülant olarak ne kullanıyorsunuz. Atıksuyun kaynağı nedir.Prosesiniz yapısı nasıl. bunları yazarsanız size yardımcı olabiliriz.
 
@Seyit Aydemir

Koagülant FeCl3 + NaOH Flokülant olarak anyonik poli kullanıyoruz. Atıksuyumuz metal geri kazanımdan oluşuyor.
Proses 2 kademeli Dengeleme + Koagülasyon+Flokülasyon+Çöktürme
 
Sülfat için bilindik yöntem baryumdur ile cöktürmedir zaten klorür oranı yüksek bu seçeneği eliyoruz.

En iyi verimin deneyler ile bulacağımız unutulmadan bir kaç yöntem deneyebilirsin .

Dengeleme havuzunu difüzör ler ile mutlaka havalandırmalısın. Demir klorür yerine Demir sülfatı sodyum hidrooksit yerine kalsiyum u (kireç) denemeni öneririm. (en azından deney yapabilirsin.)

Dengelemeyi havalandırıp kalsiyum verirsen en azından sülfatı halledersin.
 
@Seyit Aydemir

Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.
NaOH yerine neden kireç kullanmalıyım? Havalandırmayla klorür giderimini mi sağlamam gerek? Sülfatı gidermek için havalandırmadan sonra bir tank mı koymalıyım? Havalandırma olarak blower falan mı kullanmalıyım?
 
- Kireç havalanmış olan atık sudaki sülfatın giderimini saglayacak.
- Havalandırmadan sonra tank a gerek yok direk reaksiyona alabilirsin.
- Havalandırma için dengeleme havuzuna göre mbar hesabı yaprak blower secmelisin.

Bu güncellemeler ile sülfatı çözersiniz klorür e de olumlu etki edeceğini düşünüyorum. limitlerin aşırı üstünde degilse durumu kurtara bilir.
Kurtarmaz ise ya iyon değiştirme veyada osmos sitemine ihtiyacınız olacak. bu iki sitemden biri kesin anlamda klorür sorununuzu cözecektir.
Ancak yatırım ve işletme maliyeleri agırdır kaldıki osmos (mebran) sistemi birazını arıtırken birazını daha kirli halde dışarı atacaktır.
 
@Seyit Aydemir

Sülfat ve Klorür limitlerin çok çok üzerinde olduğu için sülfatla kireç reaksiyonunda kalsiyum tuzları oldukça fazla oluşuyor. Onun için ekstra bir tank mı koymam gerekir diye düşündüm. İyon değiştirme reçineleri hem klorür hem sülfatı giderebilir mi ne dersiniz? Sülfat 30.000'lerde genelde...
 
Çöktürme den sonrasına çamur yoğunlaştırma tankı ekleye bilirsin. İyon değiştirme reçinesi sadece klorür ü alır . sülfat kimyasal proses ile giderilir farklı üniteye ihtiyacınız yok
 
Üst