• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüksek mühendis olmak için yüksek lisans

EdaA.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Mart 2023
Şehir
Ankara
Firma
Hacettepe Üniversitesi
Merhaba, ben Çevre Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve seneye yüksek lisans yapmak istiyorum. Akademi gibi bir alanda çalışmak istemememle birlikte sadece yüksek mühendis ünvanı için iş bulabilirsem çalışırken yapmayı düşünüyorum. Direkt olarak çevre mühendisliği ana bilim dalı üzerinden tezli ya da tezsiz bir yüksek lisans yapmayıp, Eskişehir Teknik Üniversitesi ndeki uzaktan öğretim Çevre Yönetimi tezsiz yüksek lisansı yapılsa yüksek mühendis sayılır mıyız?
 
Öncelikle hayırlı olsun, belli ki yakın zamanda mezun olacaksınız.
Şevkinizi kırmak istemem ama, bu sorunun cevabına google marifetiyle de çok çabuk ulaşabilirsiniz. Tartışmak için de söylemiyorum. Dün yine benzer bir başlıkta benzer bir soruyu sormuştunuz.
1678944608702.png


gerçekten kariyerinizle ilgili bir tavsiye istiyorsanız, kendi gözlemimi paylaşacağım. özel sektörde "yüksek mühendis" personel arayan çok az ilana denk geldim. sektörde talep gören, özel bir alanda yüksek lisans elbette işe yarayacaktır. ama bunun ayrımını sizin yapmanız gerekir. hangi alanda çalışmak istiyorsunuz? bunu netleştirdikten sonra o alanı destekleyen bir yüksek lisans programı seçebilirsiniz.
ama sırf yüksek mühendis olmak için yapacaksanız, ki ben öyle yaptım, kenarda duracak bir yüksek lisans diplomanız olur sadece.
 
Benim de yıllardır çalışan biri olarak gördüğüm çok net bir şey var: Bu belge, sertifika, unvan, sıfat vb. işler için koşturan ve bunları alan, bunlara sahip olmaya çalışan ne kadar insan varsa orada kalite düşüklüğü var. Bu insanlar çalışmıyor, bu insanlar "belge ya da unvan çalışsın" kafasında oldukları için çalışmıyorlar, çalışmak istemiyorlar. Hazır para peşindeler, katma değerleri olmuyor.
 
Burak BilenYazdıklarınıza katılıyorum.

Ülkemizde belgeler uzmanlık sağlamıyor. Diplomaların işe yaramayan mesleki belge olduğunu bile düşünüyorum. Yüksek lisans veya doktora dahil edebileceğim süreçlerdir. Akademik süreçler kariyer veya iş sağlamak için yapılmaz. İş dünyasından bağımsız bir yerdir. Doktor olmak veya yüksek mühendis olmak sadece yapan kişiye mesleki tatmin sağlar. İşverenin ve iş dünyasında bulunan kişilerin nezdinde pek bir değeri yoktur.

Tanıdığım birçok sınıf arkadaşımı buna dahil edebilirim. Yıllardır denizleri ve gölleri araştıra araştıra bitiremediler. Yeni bir şeyde ortaya konmuyor. Öylece üniversitelerde odalarını işgal ediyorlar.
 
Burak BilenFikirlerime katkı sağlayacak cümleleriniz için teşekkür ederim. Çoğu çevremdeki insan al geç kenarda dursun dediği için, iş ortamı hakkında da pek bir bilgim olmadığı için çok önemli olduğunu düşünmüştüm. Yüksek lisans hakkında araştırmalarıma artık bunlara göre yön vereceğim.
 
Öyle bir zamandayız ki bazen bir sertifika bile sizi iş görüşmesine katılmanız hatta tercih edilmeniz için yeterli olabiliyor. Şunu ayırmak lazım; hangi sertifikayı aldığını bile bilmeyenlerle aldığı sertifikanın ne işe yaradığını hangi amaçla aldığını çok iyi bilenleri aynı tutamayız. Yüksek lisans da aynı şekilde. Benim düşüncem eğitimin, sertifikanın, unvanın her zaman bonus olabileceği yönündedir. Selamlar.
 
Tarık ErdemBence eğitimi neden aldığını bilen ile bilmeyen olması arasında fark yoktur.

Bu biraz alınan belgenin iş dünyasındaki karşılığı ve talebi ile alakalı durumdur. Dediğiniz durumlar en iyi ihtimalle iş ilanlarında binde bir ölçeğinde yarar sağlar. Türkiye'deki işverenin bakış açısında işe yarar belgeniz olsa bile kullanabildiğiniz iş ortamında bulunup bulunmadığınıza bakar. Yoksa aynı iş için bütün durumların eşit olduğu aynı nitelikte fakat 10 yıllık sahada çalışmış ile 8 yıl akademide bulunmuş 2 yıl iş tecrübesi arasında sanırım aşikar tercih ilk tercih olacaktır.

Öyle duruma geldi ki; sertifika eğitimi verenlerle eğtim alanların sayısı yakın zamanda eşitlenecek gibi. Demem o ki eğiticilere çalışmaktansa iş tecrübenizi artırmak ve işinizle alakalı kaynakları okumak yararlıdır. İşveren illa sertifika istiyorsa yapacak bir şey yok.
 
Benim de edindiğim onca tecrübeden süzdüğüm bir şey varsa o da bu sertifikaların işe alımlarıda ancak +%5 puan kazandırdığıdır. İstisna durumları hariç tutuyorum.
 
Burak BilenHer ne yazarsak yazalım değerlendirmeler hep sübjektif olacaktır. Yüksek mühendis arkadaşlara soralım diyeceğim ama alacağımız cevapların pek bir anlamı olmayacaktır.

İşe alımları yapan kişilerin bunun fazladan belgesi var diyerek işe aldığını da görmedim. Para kazandırır mı kazandırmaz mı diye düşünen iş dünyasında açıkçası isminizin önüne sizin ne 'title' eklediğinizle ilgilendiklerini sanmıyorum. Çoğumuzun işçi olduğunu düşünürsek işe alım hususunda çok az deneyimimiz var.

Çalışma ortamında yüksek mühendis veya doktor mühendis olmasından dolayı saygı bekleyenleri görünce iş barışını bozan yanlarının olduğunu düşünüyorum. Sonuçta işçisin ha yüksek işçi ha doktor işçi olmuşsun işçi statünü değiştiriyor mu?
 
Özel sektör için konuşacaksak Yüksek Lisans yapmanın bir önemi yok. Bakanlık bile iş tecrübesine bakıyor. Yüksek Lisans yapmanın iki faydası var
-Devlette 4/A bünyesinde çalışıyorsan kademe/derece ilerleyişine etki eder.
-Akademik kariyer düşünüyorsan kadro sınavlarına girme şartlarından birini sağlamanı sağlar.

Kısacası özel sektör düşünüyorsan önemi yok. Yok ben Kamu düşünüyorum diyorsa da sağlayacağı imkanlar kazançlarına değer mi ya da "Yüksek" olmak önemli mi onu düşünmek lazım.

Tezli veya tezsiz yapmanın unvanı elde etmede bir farkı yok.
 
Son düzenleme:
Muzaffer KOÇSon söylediğinizi sadece Kamu sağlıyor. Bu yüzden işe girme konusunda büyük sıkıntılar yaşadım halen yaşıyorum. Yüksek Lisans yaparken işsiz iseniz size büyük sorun çıkarıyorlar.

O kadar büyük bir enflasyon olduğunu sanmıyorum. En azından Çevre Mühendisliği kısmında. Yüksek yapıp bitirenlerin çoğu Kamu çalışanı.
 
Arkadaşlar merhaba,
Ben çevre mühendisi mezunuyum, şu an isg de tezsiz yüksek lisans yapıyorum , amacım b sınıfı uzman olmak. Bu yüksek lisansın, ünvan kapsamında bana bi katkısı olacak mı? yani yüksek isg uzmanı olma gibi bir durum söz konusu mu?
 
Merhaba Arkadaşlar,

Sözüm meclisten dışarı ama alalım kenarda dursun mantığı ile sertifika alan arkadaşların (işini gerçekten iyi yapan ve unvanının hakkını veren arkadaşları tenzih ediyorum) ve Linkedin de abartılı unvanları arka arkaya sıralayan Game of Thrones dizisinde soylular gibi kendini tanımlayan arkadaşlar için üzülerek söylüyorum aklımda şu fotoğraf beliriyor:

kuzey-kore-generaller-madalya.jpg

Ez cümle işinize yarayacak sertifikaları eğitimleri almaya bakın. Örneğin danışmansanız çevre yönetimi, atık yönetimi vb'nin yanında iletişim, diksiyon, etkili konuşma gibi konulara da eğilmenizi, yüksek lisans yapacaksanız bile danışmanlığınızı destekleyecek konulardan yapmanızı tavsiye ederim.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20230317-141525_Chrome.jpg
    Screenshot_20230317-141525_Chrome.jpg
    206.6 KB · Görüntüleme: 3
Yüksek lisansa harcayacağınız emeği dil öğrenmeye çalışın yüksek mühendis iş ilanına hemen hemen hiç denk gelmedim. Akademik bir kariyer planınız yoksa özel sektörde herhangi bir + sını görmeyeceksiniz. Ama yabancı dil her zaman çıkacaktır. Biraz net konuşuyorum. Gözlem sonucudur.
 
Burada yalnız dilden kastınız İngilizce ve Almancadır diye düşünüyorum.
 
Üst