• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni Mezunum Önerilerinize Açığım

Şevval Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Haziran 2020
Şehir
Eskişehir
Firma
Çalışmıyorum
Merhabalar ben 2021 mezunuyum. Bir çok yere başvurdum. Belediye evsel atıksu tesisinde laboratuvar stajımı yaptım. Çevre yeterlilik belgesine sahibim. Ancak hiçbir yerden olumsuz geri dönüş bile almadım. Farkedilmek ve CV'im için hangi eğitimleri, sertifikaları almalıyım? Önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Çalışıyorum zaten ancak neden öyle dediniz ki neden bırakmayı düşünüyorsunuz
 
Şevval Ö.Üstadım Merhaba,

Özel sektörde yer alan firmalarda çalışmak için Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi (Eski adıyla Çevre Görevlisi Belgesi) almanız gerekir. EÇBS üzerinden başvuru yapmanız gerekir. Bu belgeyi almak için eğitim veya sınav şartı bulunmamaktadır ve ilk defa başvuru yapanlardan ücret alınmıyor. Bu belgenin dışında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri ile Kalite Yönetim Sistemleri belgesini almanızı tavsiye ederim. Çalışacağınız yerde Çevre yönetim sistemleri alanında iş yapabilirsiniz.

Çevre, İnşaat mühendisliği veya İSG alanında yüksek lisans yapabilirsiniz. İSG'den yüksek lisans yaparsanız B sınavına girme hakkı elde ediyorsunuz. Bu platformda güzel eğitimler yapılmaktadır ve arkadaşlarımız sağolsun elinden gelen yardımı yapıyorlar. Ayrıca Bakanlığımızda eğitim düzenliyor ve eğitimler ile ilgili bilgilere aşağıda yer alan linkten takip edebilirsiniz:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Mesleğimizde mevzuatlar çok önemli yer tutmaktadır ve bol bol yönetmelik okumanızı tavsiye ederim. Asla umudunuzu kaybetmeyin. İnşallah gönlünüze göre bir iş çıkar. Allah herkesin kalbine göre versin.

Sorularınız olursa istediğiniz zaman sorabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.
 
Olgaç SürmelihindiDeğerli vaktinizi ayırıp bilgilendirdiğini için çok teşekkür ederim.
Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlilik Belgesini aldım. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri Eğitim Sertifikam da var. Ancak yeterli değil tabiki. Dediğiniz gibi temmuz ayında KPSSyi tamamlayıp İSG Yüksek Lisansına yöneleceğim.
Benim umudum var. Mesleğimi çok severek okudum. Çok severek de çalışacağımı düşünüyorum. Bakalım vardır mutlaka nasibimizde bir iş. Tekrardan çok teşekkür ederim.🙂🙏🏼
 
Öncelikle, kendi kısıtlı tecrübesiyle fikir veren kimseyi çok dikkate almayın derim. Kısıtlı tecrübe, 20 yılla da kısıtlı olabilir. O yüzden, tepeden konuşan ve memur ol, işi bırak diyen kimseyi ciddiye almaya da gerek yok.
Bir rota belirlemekte fayda var ama. Lisansta aldığınız dersler, yaptığınız stajlar belli bir oranda fikir vermiş olabilir. Beklentileriniz, yetenekleriniz neler bunları analiz ederek rota çizmek en sağlıklı yol. Yanına bir sürü sertifika alan kendini donanımlı sanabiliyor. Bu illüzyona da düşmemek lazım.
Yönetim sistemleri üzerine eğilmek bir yol olabilir. Kariyerini çevre danışmanı olarak güzelce sürdüren bir sürü meslektaşımız da var. İSG, TMGD gibi seçenekler de var. Hepsinin ayrıca külfeti ve mesleki/maddi getirisi var. Burada tercih (eğer tercih lüksü varsa) tamamen kişisel.

Benim kısıtlı tecrübeme göre;

ISO 14001, 14064, 50001 gibi yönetim sistemleriyle alakalı eğitimler almak, bu alanda çalışmak son gelişmeler (Yeşil mutabakat, sınırda karbon uygulamaları vb.) ışığında mantıklı gibi. Özellikle AB'nin sürdürülebilirlik beklentileri, ihracat ağırlıklı firmalar bu alanlarda farkındalıklarını artırmaya başladı. Bu sadece bir tavsiye.
Bence lisans derslerinizi anımsayın ve keyif aldığınız derslerin iş hayatındaki karşılıklarına bakın. Bunun sonucunda ışık yoksa, mevcut piyasa şartlarında aranan personellerin iş tanımları size ne kadar uygun buna bakın.
Maalesef Türkiye şartlarında iş seçmek lüks, kendimize yatırım yapabilmek daha da lüks.
Udemy'den ERP yazılımlarıyla ilgili giriş dersleri almak, yabancı dilinizi ilerletmek gibi boş zaman aktiviteleriniz olsun. Çok kesin hükümlerle, tepeden konuşan, tüm dünyayı kendi tecrübelerinden ibaret sanan kimseyi dikkate almayın.
 
Efecan BozDeğerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

Şu an yalnızca ISO 14001 Eğitim Sertifikam var. Söylediğiniz her şeyi inceleyeceğim. Aynı zamanda şu an Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde İSG okuyorum. Ancak benim için çok zor oluyor. İSG alanında ilerlemek istiyorum. Bunun içinde yüksek lisansı araştıracağım.

Benden bir sene önce bile sektöre giren kişinin deneyimlerine ve öğütlerine çok değer veririm. Herkesin farklı bir yolu var Çevre Mühendisliği aslında çok geniş kollu bir meslek. Tekrardan çok teşekkür ederim öneriniz için. 🙂🙏🏼
 
Şevval Ö.selamlar, öncelikle dil olayına önem vermeniz gerekir. özellikle ingilizce birçok yerde karşınıza çıkacak, varsa imkan ikinci bir dil size artı kazandırır tabiki. ardında da kendinizi 14001, ISG, atıksu arıtma tesis sorumlusu, kimyasal değerlendirme uzmanlığı, TMGD gibi yardımcı konularda eğitimler ve sertifikalar alarak geliştirebilirsiniz. ÇEvre Danışimanlık işini çok tavsiye etmem ama çok çeşitli sektörler ve piyasa hakkında bilgi sahibi olmak açısından faydalı bir iş. kısa süreliğine tercih edilebilir.
aha en onemli seyi soylemeyi unuttum. mecbur kalmadıkca sakin odaya üye olma :D bunu @Olgaç Sürmelihindi bey begendikten sonra düzelterek yazdim ama belki o bu fikre katılmaz hehe
 
Merhabalar,
Aslında birçok arkadaşa katılıyorum. Varsa imkanın ve tanıdığın kpss çalış ve atan. Eğer yok para kazanmam gerekiyor diyorsan bil ki çoğu yer asgari ücret verecek. Bunun yanına ne kadar isg,tmd vs. belgesi alırsan al. Açıkçası danışmanlık işi güzel değil ama bir yerden başlamak için iyi. En azından birçok farklı sektörle ilgileniyorsun, neye dikkat etmen gerekiyor, hangi yönetmeliklere bakılıyor anlarsın. Ayrıca bir çok iş kapısı da çıkıyor böyle. O yüzden hemen çevre görevlisi belgeni alman gerekiyor. asgari ücrette verse danışmanlıkta çalışmanı öneririm daha iyi bir iş bulana kadar. Ama yıllarını sakın oraya adama. para kazandığın sırada önce İngilizce kursuna git. Dili geliştirmek çok önemli. Sonra diğer arkadaşların dediği belgelere yönelirsin. Bu sırada da iş konusunda tecrüben olmuş olur. aa tabi en önemli şeyi söylemeyi unuttum, kesinlikle aktif araç kullanman gerekiyor. Çünkü; Danışmanlık=Şoförlük
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ıspartaMerhabalar, öneriniz için çok teşekkür ederim. Çevre Yeterlilik Belgesi ve ISO 14001 Eğitim Sertifikası aldım. Daha yolun en başındayım çok maaş seçimi yapacak durumum yok zaten ama eğer seçebilseydim tesiste yani sahada aktif olarak çalışmak isterdim ama biraz zor gözüküyor. 😄 Bu arada danışmanlık için bir çok kişi iyi değil diyor bunun sebebini öğrenebilir miyim?
Tekrardan vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.🙂🙏🏼
 
Merhabalar,
Bende kendi fikrimi belirteyim, öncelikle hayırlı olsun okulunuzu bitirmişsiniz. Ülkemizde maalesef özellikle mesleğimizde iş hayatınızla diplomanızın örtüşmesini beklerseniz biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Bu sebeple fazla yıpranmadan hareket etmeniz faydanıza olacaktır. Yukarıdaki arkadaşların hepsi güzel şeyler söylemişler ancak dikkat ederseniz söylenenlerin %99 unu diğer meslek grubundaki arkadaşlarında yaptığı-yapabileceği işlerdir. ÖR: Çevre Görevlisi, İSG Uzmanı, TMGD, Kalite Yönetim vs. Burada devreye şu görüş girmeli, severek yapacağınız işi tercih etmek, çünkü sevmeden yapılan işlerde hayat çekilecek gibi olmuyor.
Çevre Mühendisi olarak çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, Çevre Danışmanlık Firması, ÇED Firması, Çevre Analiz Laboratuvarı, Kamu Kurumu veya herhangi bir işletmede Çevre Görevlisi olarak çalışmaktadırlar. Bunların haricinde Çevre Mühendisi olarak çalışan çok az meslektaşımız vardır.
Bu saydığım alanların çalışma alanlarını ve şartlarını ayrı ayrı araştırıp size uygun olana yönelmeniz en doğru olandır. Ekonomik olarak acil işe ihtiyacınız varsa, herhangi birinde başlayıp hedefiniz olanın alt yapısını oluşturmanızda fayda var diye düşünüyorum.

Hakkınızda hayırlısı olsun, başarılar dilerim..
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
eyavuzMerhabalar
Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Aslında benim çalışmak istediğim alanlar; atıksu arıtma tesisinde/sahada aktif olarak çalışmak, ISG alanına yönelmek ve çevre analiz laboratuvarı ama laboratuvar iş ilanlarında genelde kimya mühendisi istiyorlar. Maalesef kendime uygun bir ilan bulamadım. Yada bunun için nasıl bir eğitim almalıyım bilmiyorum. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım tekrardan çok teşekkür ederim. 🙂🙏🏼
 
Merhaba,

Kesin ve kesinlikle İngilizce öğrenmelisin. Özellikle iyi firmalarda çalışmak istiyorsan dil hep karşımıza çıkmaktadır.
Bence başlangıçta kariyer hedefi belirlemelisin. Arıtma, geri dönüşüm, kalite vb. sektörleri araştırıp hedef belirlemelisin. Sektörleri öğrenmek ve tecrübe edinmek için danışmanlık sektöründe 1,2 sene çalışabilirsiniz. Çalışırken Kalite, sera gazı, karbon ayak izi, İSG, TMGD vb. eğitimleri alabilirsiniz. Bu eğitimler kariyerinde ilerlemene yardımcı olacaktır. Ve hep yeni şeyler öğrenmeye odaklı olmalısın.

Başarılar dilerim.
 
Mert DÜZTABANMerhabalar

Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Eğitim hayatımda sık sık karşılaştığım konular ancak şimdi biraz daha üstüne düşmenin vakti. Malesef kariyer planı yapamıyorum.. Kafam çok karışıyor sanırım zamanla her taş yerine oturacaktır. Hayırlısı olsun diyip elimden geleni yapmaya devam ediyorum.🥲

Vakit ayırdığınız için tekrardan teşekkür ederim.🙏🏼
 
Üst