• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yükselen meslekler yeşil istihdam; Çevre Mühendisliği

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Mesleğimize dair istihdam alanlarının çevre yönetimi, çevre bilimleri/çevre mühendisliği, yenilenebilir enerji danışmanlığı, çevre hukuku uzmanlığı, şehir ve çevre planlama, atık su /atık yönetimi alanlarında yayımlanan ilanların neredeyse tamamı mesleğimiz başlığı ile yer almaktadır.


Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz tarafından hazırlanan "Küresel ısınma, çevre felaketleri ve yeşil pazarlama" çevre alanında çalışan talebine dair rapor Fortune Dergisi Haziran 2012 sayısında yayınlandı. Dosya konusu yapılan Yeşil İstihdam konusuna dair Yenibiris.com kariyer sayfasında son dönemde artan ilan sayıları değerlendirilmiştir.

Mesleğimize dair istihdam alanlarının çevre yönetimi, çevre bilimleri/çevre mühendisliği, yenilenebilir enerji danışmanlığı, çevre hukuku uzmanlığı, şehir ve çevre planlama, atık su /atık yönetimi alanlarında yayımlanan ilanların neredeyse tamamı mesleğimiz başlığı ile yer almaktadır.

Yeşil İstihdam Yükseliyor...

Çevre Mühendisliği pozisyonuna dair ilanların Nisan 2012 tarihinde %43 artış gösterdiğinin altı çizilmiştir. Raporda artışın çok fazla gözlendiği istihdam alanları "yenilenebilir enerji proje mühendisliği (%100) ve atık su yönetimi /çevre mühendisliği (%400)" olarak tespit edilmiştir. İlan sayılarında gözlemlenen bu artışların mesleğimizin geleceği ve mezun olacak arkadaşlar için istihdam konusunda kaygıları düşürecektir.

Yeşil iş alanlarında gözlemlenen bu istihdam artışlarının küresel ısınma, çevre felaketleri ve yeşil pazarlama gibi sorunların sektörsel bazda daha çok önem kazanmasına bağlanmaktadır. Raporda hem OECD hem de ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) gibi kurumlarca son yıllarda benzer tespitlerin yapıldığına değinilmiştir. Bu durum artık "çevre" ve "çevre yönetimi" olgusunun küresel bir gerçeklik olarak dönüştüğünü göstermektedir.
Odamızın Etkin Faaliyetleri ve Meslektaşların Dayanışması İstihdamı Arttırıyor!
1992 yılında büyük emeklerle kurulan ve bu sene 20. Yılını kutlayan Odamızın, mesleki haklar ve istihdam doğrultusunda her alan, her platforma göstermiş olduğu etkin çabalar ve meslektaşların Odaya sahip çıkması ile birlikte kamuoyundaki farkındalık artmakta ve bu süreçte istihdamı oldukça olumlu etkilemektedir. Her alanda, mesleğimiz ve meslektaşlarımızın hakkı savunulmalıdır.

"Kirlenmek Güzel Değilmiş..."

İnsanın temiz ve yaşanılabilir bir çevre ile var olabileceği gerçeğini anlayan zamanın düşünce dünyası, yenilenebilir enerji imkânları, en az atık ile üretim yöntemleri ve en az zarar ile insanın eylemlerinin varlık koşullarının sağlanması hedeflenmektedir. Bu anlayış ile mesleğimizin etik ve bilimsel değerleri günden güne artmaktadır.

Çevre Mühendisliği Mesleği

Hayatını kazanmak için üniversite sınavlarına giren öğrenci arkadaşlarımıza, değeri, kamu hizmeti ve bilimsel farklılığı artan mesleğimizi tavsiye ediyoruz. Çevre Mühendisliği disiplini, hava, su ve toprak gibi yaşamın temeli olan kaynakların yok olma tehlikesinin ve atık yönetimi gibi alanların varlığı ile daha geniş bir disipline dönüşmüştür. İnsan ihtiyaçlarının karşılanması neticesinde ortaya çıkan çevresel tahribat insanın temel ihtiyacı olan yaşanılabilir alanların yönetiminin önemini ortaya çıkartmıştır.
Mesleğimizin çalışma alanı genişledikçe meslektaşlarımızın uzmanlaştıkları alanlarda değişmektedir. Bu farklılıklar yalnızca istihdam sorunlarımız için değil yaşanılabilir bir dünya içinde umuttur.

Son yıllarda meslek alanımızda hem yasal düzenlemelerin artması hem de kurumsal düzeyde ortaya çıkan yapıların varlığı mesleğimize dair fikirleri ve yaklaşımları olumlu yönde etkilemektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadro açmamış olsa da, zamanın koşulları mesleğimize olan gerekliliğin günden güne altını çizmektedir.

Mesleğimiz alanında artan sorumluluğun yalnız iş alanı özelinde değerlendirilmesi bencil bir tutum olduğunu da unutmamak gerekir. Piyasa odaklı üretim ve tüketim ilişkisinin toplumsal sorunlarda daha duyarlı davranmamız konusunda bizlere büyük ödevler yüklemektedir. Öte yandan, istihdamın artması sürecinde, mevcut üretim-tüketim ilişkisinin bizlere dayattığı ucuz emek gücüne karşı tüm meslektaşların hassas davranması gerekmektedir.

Halk sağlığı hizmetleri ve çevre yönetimi bir kamu hizmetidir ve istihdam alanlarının genişlemesi ile bu değerler ölçüsünde çevre mühendislerinin meslek etiğe uygun hareket etmesi daha da önem kazanmaktadır.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak meslektaş adayı arkadaşlarımıza kamu yararı gözeten, eleştirel, etik ve bilimsel bir mesleğin savunucusu olduğumuzu ve mesleğimize artan ilginin mesleğimize olan değerin artması anlamına geldiğinin altını çiziyoruz.


Alıntı: Ç.M.O
 
bence gelecek şu an geldi ya sonuçta maaşlar çok parlak olmasa da ben işsiz kalan çevre mühendisi pek duymuyorum. hatta biz aylardır aradığımız gibi bi çevre mühendisi bulamadık firmamıza. (tabi kriterlerden de kaynaklanıyor biraz :) )
 
Kriterler :
İngilizceyi anadili gibi konuşacak, tüm çevre mevzuatlarından yapılan sınavdan 100 üzerinden en az 95 alacak, akustik modellemesi yapabilecek, autocadi çok iyi kullanacak, iş güvenliği uzmanı olacak vb. diğer konuların hepsinde çok iyi bir mühendis

Maaş:
750 TL + yemek

:)))
 
20 yıl önce ben 1. sınıfa başlarken geleceğin mesleği deniyordu, o gelecek 20 yıldır gelmedi :). Buna da şükür ne diyelim.
 
@Can Avşar


O yüzdendir ki yenibiris.com kayıtlı olduğum tarihten beridir(2006) mesleğimi ve kriterlerimi tanımlamama rağmen (çevre mühendisi) bana hala daha hemşire, makine teknikeri, peyzaj mimarı iş ilanlarını göndermekte.

Tişikkirler Sipirmin :)
sipirmin.jpeg
 
@Erhan AKKUŞ

@Murat Akyüz

yok vallahi kriter falan yok :) yeni mezun olabilir servis güzergahında oturması ve bayan olması yeterli, tabi bide gelişime açık olması lazım. danışmanlık&atık yönetimi üzerine çalıştığımız için yabancı dil de aramıyoruz. maaş söylediğinizden daha yüksek (: yemek ödeniyor. e serviste var. niye bulamadık bende bilmiyorum (:
 
@Hülya_Arslan
Açık açık maaşın ne kadar olduğunu ve sigortanın bu maaş üzerinden yatıp yapmadığını çalışma saatlerini ve günlerini söyleyin hemen bir mühendis yönlendirelim tarafınıza:)
 
@Erhan AKKUŞ

maaş konusu patrona bağlı ben ne desem yalan :) hımm sigorta konusunda bende sıkıntılıyım maalesef sigortalar asgari maaş üzerinden yatıyor ama yıl sonunda revize edileceği söylendi bakalım göreceğiz :D hafta içi 8.00-18.00 çalışıyoruz hafta sonu yok. 10.00-10.20 , 12.00-13.00 , 15.00-15.20 saatlerinde moladayız. mesai yok, yapılmak durumunda kalınırsa ödeniyor. çalışacak arkadaşı mümkünse nilüfer ilçesi ihsaniye/ataevler/fethiye/cumhuriyet/barış mahallerinden arıyoruz :))

kendi adıma burası benim için bi basamak, bi başlangıç; başlangıç içinde fena değil açıkçası, çünkü hem atık yönetimi hem de danışmanlık işlerini öğreniyoruz.
 
@Hülya_Arslan
Mahalle mahalle mühendis arıyonuz yani:) Hayırlı olsun bu yazınızı bir iş ilanı kabul edelim ve sayılan mahalleler civarında ikamet eden veya edebilecek bayan çevre mühendisi arkadaşlar arıyoruz şeklinde tamamlayalım..:)
 
Yıl 1993.İ.Ü. Çevre Müh. 1. sınıf öğrencisiyken bana söylenen: "Çevre Mühendisliği geleceğin mesleği".Yıl 2012 bana söylenen şey: "Çevre Mühendisliği geleceğin mesleği". :) Ama yiğidi öldür hakkında ver demiş atalarımız.1997 de mezun olduğumda bir çok kişi bana çevre düzenlemesi mi yaparsın diyordu.Şimdi en azından bu avrupa uyum yasaları sayesinde mesleğimiz daha tanınır ve bilinir bir hale geldi.
 
Üst